zondag 20 september 2015

145 BadBadeendjes


Bad

Ik laat een week van tegenstellingen achter mij, een week van zon en regen, een week van vreugde en verdriet. Een week van geboorte en overlijden. Zo is het leven en daar moeten we iets van maken.

Wat dachten jullie bij het lezen van de titel, aan een warm bad waar je heerlijk in kunt liggen of aan iets wat slecht of verkeerd is? Tegenstellingen, is het glas half vol of half leeg. Het zegt iets over je persoonlijkheid, maar volgens mij heeft het ook te maken met de stemming waarin je verkeerd.Kouwe kikker


Het land barst van de tegenstellingen en dat is niet zo gek want iedereen heeft zo z’n mening en dat mag hier in Nederland. Hoewel sommige hun mening wel heel duidelijk laten gelden. We vergeten te vaak dat Nederland een warm bad is en dat als je hier geboren wordt, je van geluk mag spreken.

Terwijl duizenden mensen te voet op de vlucht zijn naar het vrije Westen, lees ik in de krant dat er een alternatieve Nobelprijs is uitgereikt aan een Nederlandse taalwetenschapper. Hij ontdekte samen met twee vakgenoten dat de uitroep “huh” of een variatie daarop in elke taal voorkomt. Een andere wetenschapper heeft aangetoond wat wij mensen met katten, olifanten en andere zoogdieren gemeen hebben dat we allemaal onze blaas legen in 21 seconden. Wat is het nut van een dergelijk onderzoek en wat hebben we daaraan?Spetterende Pelikaan


Duizenden mensen zijn te voet op de vlucht en hebben alles achtergelaten en ik lees in de krant dat er miljoenen Chinezen computerverslaafd zijn. Dan denk ik, zijn er daarom zo weinig Chinese restaurantjes over? China wil dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de aandoening erkend. Welvaart eist zijn tol, maar is dit levensbedreigend?

Ik lees in de krant een interview met vluchtelingen die zijn opgevangen in de tot noodopvang verbouwde sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze vluchtelingen noemen de sporthal een warm bad na hun vlucht naar Europa. 

Van het leven moet je zelf iets maken, maar wat nou als er geen gelegenheid is om van je leven iets te maken. Dat alles wat je bezit door oorlogsgeweld wordt weggevaagd. Is dan je glas half leeg of half vol? Ben je slecht omdat op zoek gaat naar een beter leven?Een warm bad of een koude douche?


De aanleiding om als titel “Bad” te kiezen was iets totaal anders en is veel luchtiger.

Terwijl ik aan mijn conditie werkte en baantjes zwom in het zwembad, overdacht ik de tegenstellingen die ik deze week tegenkwam. Ik genoot van mijn vrijheid, ik leef een onbekommerd leven. Hoewel dat later niet zo onbekommerd bleek te zijn. Moe en voldaan nam ik na het banenzwemmen nog even een warm bubbelbad en een warme douche en toen kwam ik tot de conclusie dat ik mijn badlaken was vergeten.

Terwijl vluchtelingen snakken naar een warme douche stond ik drijfnat in een badhokje, zonder badhanddoek. De gedachte die bij mij op kwam op dat moment waren ronduit gek te noemen. Ik moest namelijk denken aan Blijdorp, waar ik vorige week een Neushoorn een bad zag nemen. Dieren nemen ook regelmatig een bad, misschien geen warm bad, maar toch. Maar een ding stond vast ze gebruiken nooit een handdoek. Ik ben langer dan normaal in het badhokje gebleven, ik moest even drogen.Neushoorn in bad Diergaarde Blijdorp


Een mens kan nog veel leren van dieren. Is het daarom Dierenrijk en Mensdom?

Wat mij ook zal overkomen in het leven, ik zal altijd een oplossing zoeken voor mijn problemen. Of dat nou iets kleins is of iets groots. Als mijn vrijheid wordt bedreigt zal ik zeker niet het noodlot afwachten en blijven zitten, dan loop ik net zolang tot ik de vrijheid weer vindt. Iedereen verdient een warm bad.

Wat zou jij doen als je van je vrijheid wordt beroofd?

Doordenker:
In angst wordt de mens zich bewust van zijn vrijheid. (Jean-Paul Sartre, schrijver, Filosoof en Nobelprijswinnaar Literatuur 1964)


Herfstlicht


In het Spotlight:

Bang (klik)

De woorden van Sandra hebben mij geraakt en aan het denken gezet. Vanuit angst kunnen mensen heel verschillend reageren. Jou angst is mijn angst niet en dat maakt zij heel goed duidelijk.


In mijn speurtocht naar leuke evenementen of festivals kwam ik terecht op de site van Ahoy. De buitenevenementen lopen immers ten einde en dus moeten we binnen activiteiten opzoeken. Op 24 en 25 oktober is er een Mega Vlooienmarkt in Ahoy en dat kan voor de liefhebbers een leuk dagje snuffelen opleveren.

Van Waveren (klik)

Op 2 oktober gaat het nieuwe stuk “Van Waveren” bij het RO theater in première. Een Familiekroniek over de opkomst en de dramatische ondergang van een Nederlandse familie. Het is een samenwerkingsproject van Simon van der Aar en regisseur Alize Zandwijk.
Van der Aar vond jaren geleden op het Amsterdamse Waterlooplein een tas vol geluidsbanden. Het waren telefoonopnames van Guido van Waveren, de jongste telg van de familie Van Waveren. Op basis van deze tapes en interviews met familie en vrienden van Guido maakte hij een indrukwekkende film De Van Waveren Tapes.
De voorstelling "Van Waverenvan het RO theater verteld wat voorafging aan die documentaire. De aankondiging heeft mij nieuwsgierig gemaakt.


Nummer 150 in zicht.
Mijn blog nummer 150 komt in zicht en daar wil ik iets speciaal van maken. Misschien met een Meet and Greet? Maar andere ideeën zijn van harte welkom. Heb jij een idee?


Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. Dat weet ik niet. Je kunt alleen maar hopen dat je een juiste beslissing neemt, gebaseerd op wat je in je leven tot dat moment goed of fout vond. Maar of je dat ook echt doet..?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben je intussen opgedroogd? :-)

  Voor ons is het gelukkig tamelijk onrealistisch om te denken dat we van onze vrijheid beroofd worden, dus is het moeilijk om te zeggen wat we zouden doen.
  Dat is net zoiets als zeggen dat je zéker (joodse) onderduikers een thuis geboden had in de Tweede Wereldoorlog. Achteraf kun je dit makkelijk zeggen, maar in de praktijk speelden dikwijls vele factoren mee die dit belemmerden.

  Wij zijn een bevoorrecht volkje, dat beseffen we vaak veel te weinig.

  Angst is een slechte raadgever. Mensen als Wilders spelen graag in op onze sentimenten en wakkeren angst aan. Zij verliezen alle menselijkheid uit het oog voor wat betreft het vluchtelingenprobleem en maken het eerder erger dan minder.
  Daarentegen kwam ik artikelen in de NRC tegen die me wel aan het denken gezet hebben, namelijk dat we onszelf moeten blijven en ons niet in alle bochten moeten wringen om ONSZELF aan te passen aan vluchtelingen, zoals Nederlanders graag blijken te doen. Gastvrijheid is belangrijk en zolang het echt nodig is.
  Ik hoop trouwens van harte dat Nederland niet heen en weer schuift met mensen en dat ze niet aan het lijntje gehouden worden. Duidelijkheid is belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen idee? Bijna niet voor te stellen.
  Bedankt voor het berichtje op ons blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een post naar m'n hart. Het is niet voor te stellen wat je doet als je in je vrijheid wordt beperkt en zelfs bedreigd. Ik vind het moedig dat deze mensen op zoek gaan naar vrijheid, zelfs lopend of in een gammel bootje. De nood moet dan toch hoog zijn. En ze verdienen inderdaad een warm bad...lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet het niet, bepaalde godsdiensten zou ik niet omarmen. Zij zouden mij verarmen. Vrijheid is erg belangrijk voor mij. Dring andere nooit jouw overtuiging op!

  BeantwoordenVerwijderen