zondag 1 mei 2016

175 Smaak


Smaak


175 Smaak

De lente was ver te zoeken de afgelopen week en de voorjaarsvakantie was tot nu toe kouder dan de kerstvakantie. Ik had mijn winterjas al opgeborgen, maar hij hangt nu weer op de kapstok. Maar ik klaag niet, eigenlijk kwam het mij wel goed uit.

Ik had mooi de tijd om mijn huis te doen en eens lekker uitgebreid te koken. Heerlijk tussendoor op de bank met mijn tablet en dan recepten zoeken. Ik gebruik daarvoor graag Appie, de app van de grootgrutter die op de kleintjes let. Bij de receptenvinder tik je gewoon in wat je in huis hebt, je klikt en dan verschijnen er recepten. Zo eenvoudig is dat tegenwoordig.


Inspiratiebron


Eigenlijk kunnen de kookboeken de deur wel uit, hoewel ik aan sommige erg gehecht ben. Het oude Margriet kookboek van mijn moeder zal ik bijvoorbeeld nooit weg doen, daar zitten haar handgeschreven recepten nog tussen. Het is geen mooi boek, maar het is mij heel dierbaar.

Ik vond een heerlijk recept voor een roerbakschotel, waarvoor ik de meest ingrediënten in huis had. Geen ingewikkeld recept, maar ik ben er inmiddels achter dat de meest eenvoudige gerechten het meest puur van smaak zijn en daar hou ik van.

Als het even kan gebruik ik het liefst ook nog biologische producten, van de Landwinkel of van een gezellige Oogstmarkt. Maar het was geen lekker weer voor een fietstochtje naar de Landwinkel en dus gebruikte ik dit keer gewoon wat ik in huis had en producten uit de supermarkt.


Puur


Toen ik nog een heel klein meisje was, dat nog niet kon lezen, had ik een favoriet boek en dat was het Margriet kookboek. Uren kon ik daardoorheen bladeren en ik bekeek de illustraties en de foto’s in het boek. Mijn liefde voor koken is daar denk ik al ontstaan, ik doe het nog steeds graag.

Omdat er in de afgelopen week ook een gezellige tapasavond met vriendinnen stond gepland, waarvan ik een Hollandse Happies-avond had gemaakt, was ik weer even het kleine meisje met het kookboek. Hoewel dat laatste tegenwoordig mijn tablet is.

Ik liet mij woensdag inspireren door het recept van de roerbakschotel dat ik had gevonden, maar heb er wel mijn eigen draai aan gegeven. Het is heerlijk en eenvoudig om te maken en ik wil het graag met jullie delen


Heerlijk


Mie-nestjes met Asperge en garnalen
Ingrediënten (4 personen)

300 gram reuze garnalen
500 gram groene asperges
2 rode pepers
2 cm verse gember
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
4 bosuitjes
2 el ketjap
1 el limoensap
1 tl rietsuiker
Verse koriander


Kook de mie-nestjes beetgaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Breng ondertussen een pan water aan de kook. Snij de onderkanten van de asperges en snij ze in stukken van ongeveer 3 cm. Kook de asperge ongeveer 3 minuten, haal de pan van het vuur en schep ze uit het water als ze beetgaar zijn.

Snij van de rode peper de steeltjes en verwijder de zaadjes, snijd de pepers in kleine ringetjes. Schil en rasp de gember en de knoflook fijn. Verhit de olie in een wok en roerbak de gember, knoflook en de peper ongeveer 10 sec. Voeg de garnalen toe en roerbak 2 min. Snij de bosui in schuine stukjes.

Voeg de ketjap, de limoensap en de basterdsuiker toe en verwarm alles nog 2 minuten. Strooi de bosui er op het laatst overheen.

Verdeel de mie over de borden en schep de asperge en garnalen roerbak erop en strooi er wat fijngesneden korianderblaadjes overheen.

Over smaak valt te twisten, maar ik vind het een heerlijk gerecht.


Fris


Je kunt wel mopperen op het weer, maar daar heb je niets aan. Natuurlijk was het koud en nat en was de lente onherkenbaar. Maar laat je door het weer nooit uit het veld slaan, maak het binnen gewoon gezellig. Haal lentebloemen in huis, zet muziek op en verdoe je tijd vooral niet aan mokken.

Ik liet mij inspireren door allerlei recepten en ging lekker koken.

Voor mijn Hollandse Happies-avond bedacht allerlei kleine gerechtjes, maakte een stappenplan en een boodschappenlijstje en tussen het koken door maakte ik ook nog foto’s. Het werd o.a. aspergesoep, gevulde tomaatjes en gevulde komkommer, stokbroodbakjes met zuurkool en rookworst, sandwich, balletjes gehakt, gebakken aardappeltjes en natuurlijk ook een lekker dessert, een rum/rozijnen-puddinkje met boerenjongens en een kletskop.

Het huis rook heerlijk en dat verhoogt de stemming, het werd een gezellige avond en een mooi slot van een winterse-lente week.


Hollands


Het mooie weer komt eraan heb ik gehoord, dus wellicht zal de laatste week van de voorjaarsvakantie er wat zonniger uitzien. De winterjas laat ik dit keer nog even hangen, want je weet maar nooit.

Ik kijk uit naar de zon, zodat ik er weer op uit kan trekken. Want dat is na al die lekkere hapjes wel noodzakelijk.

Heeft het weer jou week beïnvloed?



Doordenker:

Je denken is een doolhof, je hart een brede weg.


Happies


In het Spotlight:

De Buytenhof (klik)

Mijn favoriete boerderijwinkel is Zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon, waar je naast biologische groenten en fruit, ook brood, kaas, jam e.d. kunt kopen. Bovendien is er een theeschenkerij waar je ook heerlijk kunt lunchen. Kinderen kunnen er heerlijk buitenspelen en bij mooi weer kun je van het terras genieten. Meld je aan voor de nieuwsbrief, zodat je weet wanneer je er aardbeien of appels kunt plukken.


Inmiddels zijn er steeds meer gelegenheden waar je biologische versproducten kunt kopen. In Rotterdam wordt al tweemaal per maand een Oogstmarkt georganiseerd. Op 7 mei a.s. op het Noordplein en op 21 mei op de Heemraadsingel, kijk op de site voor de agenda. Het is altijd weer een heerlijke sfeervolle gebeurtenis, die je zeker een keer moet bezoeken.


Een populaire en inspirerende foodblog met heerlijke recepten is Pauline ‘s Keuken. Een overzichtelijke site met een duidelijke receptenindex. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.





Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

  1. Wat heb je weervprachtige collages gemaakt!
    En dat recept ga ik zeker een keer proberen.
    Nee mij heeft het weer niet beïnvloedt, ik ga alle dagen naar buiten met de hond, was wel blij dat mijn winterjas er nog hing .
    Met warme groet Manon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet dat er allemaal lekker uit!
    De hollandse hapjesavond is een goed idee!
    Ik ben blij dat het beter weer er nu aankomt, ik wil naar buiten!
    Groetjes Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een heerlijk recept ga het zeker eens proberen !
    wat een mooie foto's heb je allemaal weer gemaakt maar ja, dat kun je dan ook !!
    lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk zeg...zo'n Hollandse hapjesavond! Die onthoud ik. Je recept ziet er heerlijk uit...ga ik nog een vervanging zoeken voor de garnalen (vegetarisch) en dan ga ik dat ook een keer maken :) Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het Margriet Kookboek, ik heb hier precies dezelfde staan, ook van mijn moeder gehad. Alleen heeft de mijne een crème-kleurige kaft, maar die er verder precies hetzelfde uitziet als de jouwe. Ik vond ook altijd al die tekeningetjes zo leuk, een jonglerende krop sla of een uit met een pet op. Geweldig. En de foto's zijn echt helemaal vintage nu. Wat een lekkere hapjes maaltijd heb je bedacht, ze zien er verrukkelijk uit. Dat kan alleen maar heel gezellig geweest zijn met je vriendinnen.
    Het was inderdaad een koude natte week, maar op Koningsdag ben ik toch gaan fietsen met mijn broer en de overige dagen had ik het zo druk dat ik geen 'last' had van het weer. En gisteren was het ineens zulk prachtig weer, wat heel goed uitkwam want ik stond met een kraam op Kids Day bij het strand en met die zon erbij zijn er echt enorm veel mensen langsgeweest.
    Ik wens je een heerlijke nieuwe week, met inderdaad een steeds warmer wordend zonnetje erbij. Lekker hoor...
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen