zondag 7 augustus 2016

191 Ontmoeting


Ot en Sien in een nieuw jasje


Ontmoeting

De zomer was ver te zoeken deze week. Maar gelukkig kwam, zoals een oud spreekwoord zegt, na regen de zon. Ik maakte plannen voor een mooie fietstocht, maar alles gaat zoals het gaat en er kwam niets van terecht.

Ik heb er een luie week van gemaakt, vervelen doe ik mij nooit en als de regen tegen de ramen klettert, is het heerlijk om helemaal in een boek of in een film op te gaan. De bibliotheek van mijn e-reader is goed gevuld en dus is er ook altijd wel een fijn boek voorhanden en ook al is er niets op televisie, ik heb altijd wel wat films achter de hand. Luchtige, zomerse films brengen de zon in huis en zijn heerlijk om bij weg te zwijmelen.


Kringloopvondsten


Lezen hoe heerlijk is dat, ik kan mij geen leven voorstellen zonder lezen en schrijven.

Toch zijn er in Nederland 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven volgens de Stichting Lezen en Schrijven (klik). Het aantal analfabeten in Nederland bedraagt naar schatting zelfs 250.000 mensen. Analfabeten kunnen helemaal niet lezen en schrijven.

Toen ik laatst met een vriendin in een enorme kringloopwinkel op de boekenafdeling terecht kwam, vroeg ik haar: Weet jij nog wat jouw moeder je voorlas toen je klein was? Mijn moeder las mij o.a. Het Muizenboek, Pinkeltje en Paulus de Boskabouter voor. En het bleek een leuke vraag, ook zij kon het zich nog herinneren. We liepen naar de afdeling kinderboeken en dat werd een feest van herkenning.


Jeugdherinneringen


Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen en zingen belangrijk zijn in de taal- en spraakontwikkeling van een kind en bovendien verstevigd het de band tussen ouder en kind. Maar om je kind te kunnen voorlezen moet je wel kunnen lezen.

Daar stonden ze, oude bekenden uit mijn jeugd, Pinkeltje, Saskia en Jeroen, Rozemarijntje, Dik Trom. Mijn vriendin werd helemaal blij bij het zien van Bakkertje Deeg, maar dat boek kende ik niet. Het was een bijzondere ontmoeting met mijn jeugdhelden en herinneringen kwamen boven. Het bracht het kind in ons naar boven, buiten regende het en wij hadden een heerlijke middag.

Toen ik eenmaal zelf kon lezen kocht ik van mijn zakgeld regelmatig pocketboekjes van Pietje Bell bij de buurtboekenwinkel, die in de kelder ook een bibliotheek had waar je boeken kon lenen. Volgens mij had je in die tijd ook nog geen openbare bibliotheken vlak bij huis, daar moest je voor naar de grote stad.


Een foto en een boek van heel lang geleden


In mijn huidige woonplaats hebben we een prachtige bibliotheek, De Boekenberg (klik) is een bijzonder gebouw qua architectuur. Een glazen behuizing in de vorm van een boerenhoeve en binnen (met recht) een boekenberg. Sinds kort is er ook een horecagelegenheid gevestigd Café Zinnig waar je in alle rust wat kunt lezen onder het genot van een kop koffie met iets lekker of een ander drankje met broodje. De huidige bibliotheek lijkt op geen enkele manier meer op die buurtbieb uit mijn jeugd.

Ook in De Boekenberg staan mijn jeugdhelden in de schappen, maar dan in een modern jasje.


De Boekenberg, Dorpsplein Spijkenisse


Door de jaren heen zijn er al heel wat helden uit mijn jeugd tot leven gebracht in films. Aan het maakproces van de Dik Trom-film bewaar ik heel mooie herinneringen, omdat ik daar een paar dagen met heel veel plezier in figureerde samen met vrienden, vooral aan het stuntwerk, het waterballet heb ik bijzondere herinneringen.

We staan te weinig stil van het belang van lezen en schrijven, omdat als je kunt lezen het zo vanzelfsprekend is. Ieder jaar op 8 september is het Wereld-Alfabetisering-dag (klik) een dag waarop er wereldwijd extra aandacht is voor het belang van alfabetisering.

In het dagelijks leven is lezen en schrijven onmisbaar, maar toch zijn er naar schatting 250.000 mensen analfabeet. Er zijn een aantal signalen waaraan je laaggeletterden kunt herkennen (klik) en hoewel ik denk je het nooit helemaal de wereld uit krijgt, kunnen we wel alert zijn en behulpzaam.


Bergen boeken en rustige leeshoekjes in De Boekenberg


Want de wereld is zoveel mooier als je kunt lezen en schrijven.

Toen het deze week eindelijk een beetje stabiel en zonnig werd besloot ik eerst de nodige boodschappen te gaan halen, even bloemen op de markt te kopen en daarna op de fiets te stappen voor een mooie fietstocht.

Maar het mooie weer had blijkbaar veel mensen op de been gebracht. Ik verzeilde in een praatje met de buren, kwam familie tegen waar ik iets mee dronk. De groenteman en de bloemenvrouw op de markt waren net terug van vakantie en dat gaf de nodige verhalen. De tijd tikte door en op weg naar huis kwam ik een collega tegen die een moeilijke periode doormaakt en ik luisterde. Daarna zag ik een oud-collega die ik 2 jaar niet had gezien, dan loop je ook niet door.


Zoete herinneringen aan Dik Trom


Inmiddels was het al laat in de middag en in hal bij de brievenbus zat een buurvrouw (80+) te wachten. Ze was van slag omdat ze haar mobiel had verloren bij AH, ze had diverse keren het nummer gebeld. Toen er eindelijk werd opgenomen had de vinder haar beloofd om de mobiel bij haar langs te brengen. Het was een onbekende en je weet maar nooit, zei ze. Terwijl ik haar verhaal aanhoorde en haar gerust stelde, kwam de vinder langs met haar mobiel.

De middag was bijna om toen ik de lift naar huis instapte met mijn boodschappen, de woorden van de oude dame klonken nog na in mijn oren: Bedankt dat je even naar mij hebt geluisterd en met een brede glimlach kwam ik thuis.

Ik maakte iets te eten en ging lekker buiten zitten met een boek, morgen schijnt de zon weer en dan ga ik fietsen. Wat een luxeprobleem.


Welk boek las jouw moeder voor?Doordenker:


Creëer ruimte om op verhaal te komen.


De groten der aarde ontmoet je in De Boekenberg


In het Spotlight:


Op 13 en 14 augustus vindt de 3e editie van Ketels aan de Kade plaats; hét culinaire festival waar het stadsverleden tot leven komt in het historische Delfshaven. Bezoekers kunnen er de historie letterlijk proeven tijdens dit bijzondere evenement. Er zijn eeuwenoude ambachten, kookdemonstraties, straattheater, troubadours, exposities en proeverijen.


Op 20 en 21 augustus (dit jaar een dag extra) Romantische muziek in het park bij de Euromast, zeker bij mooi weer een bijzonder evenement. Haal de hoeden maar uit de hoedendozen, trek je mooiste jurk aan en ga romantisch picknicken in het park. Het volledige programma vind je op de site.


De Pleinbioscoop in het museumpark gaat de komende week van start. Van 10 t/m 28 augustus kun je weer genieten van films in de openlucht en zeker bij mooi weer is dat genieten. Een stoeltje kun je huren of neem je zelf mee, kijk voor de programmering op de site.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

8 opmerkingen:

 1. Ik heb als kind al enorm veel gelezen en was vaak in de bibliotheek te vinden. Vandaag de dag is het een stuk minder door allerlei andere bezigheden, maar ik doe het nog steeds graag.
  Vandaag trouwens ook HEEL veel boeken gezien op de Deventer boekenmarkt :)
  Fijne week, Elly!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke post. Ik las als kind heel veel. Rozemarijntje herken ik ook! Nu komt het er vaak niet van, alleen in vakanties vind ik de rust om te lezen. Dus ik heb weer enorm genoten de afgelopen weken:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad wat een mooie bibliotheek. Leuk om te weten. Hier hebben we ook een nieuwe heel mooie bibliotheek. En het lijkt niet op de bieb uit mijn jeugd. maar ook niet op de bieb 5 jaar geleden. Toen een oud stoffig gebouw met een paar harde bankjes. Nu mooier dan mooi met heerlijke fauteuils. Wat mijn moeder mij voorlas weet ik niet meer. Wel dat ze met me meeging om te vragen of ik ook boeken voor oudere kinderen mocht lezen omdat ik die van mijn leeftijd allemaal had gelezen. En dat mocht. Leuke post.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is lezen toch fijn! Ik kan ook heel erg blij worden als ik denk aan de boeken die ik vroeger las. Samen met mijn beste vriendin maakte ik altijd lijstjes met titels die we wilden lezen en die haalden we dan in de bieb (toen nog de oude, oude locatie in Spijkenisse! hihi). Hele stapels per keer en dat om de paar weken! Dat tempo haal ik nu niet meer haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik hou heel veel van lezen maar omdat ik dyslectisch ben heb ik daar best wel moeite mee.
  Toch heb ik al heel veel boeken verslonden, zolang ik niet hoef voor te lezen red ik mij er goed mee.
  En als mijn kinderen om een verhaaltje vroegen verzon ik er zelf een.
  Gelukkig wilde mijn man wel voorlezen!
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk de oude boeken, lees eigenlijk te weinig boeken... alleen in de vakantie lees ik veel en luister muziek... maar thuis... het komt er niet van...
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt schokkend eigenlijk dat in Nederland toch nog zoveel analfabeten zijn, ik kan het me amper voorstellen! Ik lees elke dag, vooral in bed voor het slapen gaan 😊! Aan de boeken uit mijn jeugd heb ik ook goede herinneringen; Lotje,Nijntje,Jip en Janneke en later Roald Dahl. Wij hadden toen in ons dorp een bibliobus! Als de meester of juf in de klas voorlas vond ik ook het summum, daar kon ik zo van genieten! Dank voor dit heerlijke blogbericht, liefs van Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O ja, heerlijk die boeken. Ik ben ook echt een boekenmens.
  En die herinneringen, ik herken een heel aantal van die kinderboeken. Ik heb ze verslonden.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen