zondag 9 oktober 2016

200 HelderThuis ben ik mezelf

200 Helder

De hectiek van de afgelopen week zit nog in mijn bloed, langzaamaan begint mijn huis weer een thuis te worden. Zo hier en daar moeten de puntjes nog op de i en ik heb nog twee twijfelbakken staan. Twijfelbakken, de inhoud geeft te denken, wegdoen of bewaren en daar ga ik de komende week mee aan de slag.

Het is weer zondag en dit keer bereik ik een mijlpaal, het is mijn 200e blog en daar ben ik best trots op. Ik had vier jaar geleden niet kunnen vermoeden dat het schrijven mij zoveel energie zou geven.


Huisvlijt


Ik kan slecht tegen rommel en omdat mijn halve huis in één keer werd aangepakt, was mijn innerlijke onrust groots. Maar stilzitten is ook niet aan mij besteed en dus had ik had wat bladen in huis gehaald om tijd te overbruggen, je wil zo’n schilder/ behanger ook niet in de weg lopen en ik kon pas weer aan de slag als hij de klus geklaard had.

Gelukkig scheen de herfstzon op de ramen en met de Happinez op schoot kwam ik de tijd wel door. Op de voorpagina stond: Schrijf je hoofd leeg, er stond een mooi artikel in over schrijven.


Happy in de herfstzon op de bank


Schrijven, wat is daar veel aan veranderd door de jaren. Op school was ik bepaald geen hoogvlieger in het Nederlands, ik had geen talenknobbel. Maar ik vond het heerlijk om opstellen te schrijven en dat ging toen nog met een kroontjespen. De ballpoint was ten strengste verboden op school. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Ik droomde destijds van een typemachine, maar die is er thuis nooit gekomen. Maar ik ging later wel op typecursus en haalde mijn diploma in Den Haag en wat was ik daar trots op. Nu denk ik met een glimlach terug aan de typemachine, de correctietape en het carbonpapier dat ik destijds gebruikte op mijn werk.

Het zijn snel vervlogen tijden, die nog als de dag van gisteren naar boven drijven als ik erover schrijf. Nu schrijf ik wekelijks mijn hoofd helder en dat is zo heerlijk om te doen.


De hal voor en na, maar nog niet helemaal af


Ik lees in het blad Happinez (klik) zes methoden om te schrijven en een zin blijft direct hangen: Schrijven over je leven is zeggen dat je leven ertoe doet. Een prachtige zin die denk ik precies de kern van mijn drive treft.

Ik lees nogal eens wat terug van mijn eerder geschreven blogs en daardoor ga ik ook anders naar mijzelf kijken, bovendien is er verwondering over wat ik in mijn leven onderneem. In het blad Happinez lees ik: Soms schrijf je een verhaal met droge ogen, maar komen bij het lezen de emoties los.


Kapstok-disign van eigen hand en de kaarten van Maartje van Noort (gekocht bij World of Wouda)


Maar waar ik ook telkens weer verrast door ben zijn de reacties die ik krijg. Niet iedereen schrijft een reactie in het openbaar, maar dat zijn wel de reacties die ik ook kan teruglezen en dat doe ik dan ook met veel plezier. Sommige raken mij en andere maken mij trots. Vaak is er sprake van herkenning en dat vind ik een hele eer.

Toen ik mijn allereerste blog in de eerste week van januari 2013 publiceerde realiseerde ik mij totaal niet dat ik over de hele wereld te lezen zou zijn. Misschien wat naïef destijds, maar nu bekijk ik de statistieken ook met trots. In de afgelopen week bezochten viewers uit: Verenigde Staten, Litouwen, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België, Polen, Oekraïne en natuurlijk Nederland mijn site. Hoe leuk is dat, maar ik zou ook weleens willen weten wie die mensen zijn. Het maakt mij ook nieuwsgierig. Hoewel ik daar naar alle waarschijnlijkheid nooit achter zal komen.


De slaapkamer is wording


Mijn allereerste blog was heel kort en bescheiden en er stond maar een foto bij. Ik plaatste bij blognummer 7 mijn eerste fotocollage en pas bij blognummer 42 ben ik begonnen met het plaatsen van meerdere collages. Inmiddels plaats ik elke week acht collages en een doordenker. En daarmee heeft mijn hobby fotograferen, naast het schrijven, ook een podium gekregen.

Deze week waren er ook diepgaande gesprekken, waarbij emotie, depressie en levenslessen het onderwerp waren. Schrijven wordt ook als therapie gebruikt en kan ook helend werken. Ik vond het alleen betreurenswaardig dat mijn gesprekspartner het iets voor vrouwen vond, want daar ben ik het totaal niet mee eens. Jammer dat mensen zo denken, want schrijven is veel meer dan een paar woorden op papier of op een scherm.


Stylen, een zoektocht naar de juiste plek

Mijn huis is weer helder en fris, net als mijn hoofd na het schrijven van mijn wekelijkse woorden. Ik moet de puntjes nog op de i zetten in huis, maar ook voor wat betreft mijn behaalde 200e publicatie en dus besluit ik dit keer met een uitdaging. Een mijlpaal moet worden gevierd en dus verloot ik deze keer weer eens een leuke verrassing.

Ik daag jullie uit te gaan schrijven en ben benieuwd naar jullie reacties. Wie ben jij, hoe heb jij mij leren kennen en waarom lees je mijn blog?

Schrijf voor 21 oktober 2016 een originele reactie onder blognummer 200 en wie weet ben jij dan de gelukkige van een Happy Earl Grey surprise.Doordenker:

Thuis is de plek waar je jezelf wordt.


Helder, het is herfst
  

In het Spotlight:

Een leuk uitje voor de herfstvakantie is het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Je kunt tijdens de herfstvakantie Middeleeuws leren schrijven of leer hoe je papier kan maken. Kijk op de site voor alle andere activiteiten en tentoonstellingen. En reizen naar Dordrecht met de Waterbus(klik) maakt het dagje uit nog leuker.

Een geweldig museum in Den Haag en in de Nationale Schrijversgalerij ontmoet je als bezoeker 500 portretten van schrijvers en dichters. Laat je eens verrassen door de gebeurtenissen in de literaire wereld.

In hetzelfde pand als het Letterkundig museum vindt je het Kinderboekenmuseum, een geweldige plek voor kinderen waar volwassen weer even kind kunnen zijn. Voor de herfstvakantie ook een aanrader, een dag naar Den Haag.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

14 opmerkingen:

 1. Wat een mooi blogje. Ik heb ook zo genoten van de laatste Happinez, het was zo herkenbaar.
  200 blogjes, dat zijn er een heleboel, ze geven ieder voor zich een stukje van jou weer, jouw inzet en ontwilkkeling. Ik vind je collages altijd prachtig. Je bent er redelijk uniek in.
  Ik kijk uit naar de volgende 200
  Ik wens je een mooie week
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van harte gefeliciteerd met je 200ste!, Elly. Ik geniet erg van je positiviteit, die er ook is bij verdriet. En ook van je collages en tips.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij volg ik je nog niet zo heel erg lang, nog geen jaar denk ik. Hoe ik je blog heb gevonden weet ik eerlijk gezegd niet meer. Maar je hebt een verhelderende manier van schrijven en je laat de lezer stilstaan bij de dagelijkse dingen in het leven, laat ons meegaan met jouw gedachten daarover. Ik laat niet altijd een reactie achter, maar weet je posten zeker te waarderen. Dus op naar 300 posten!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met deze mijlpaal, Elly. Je foto's zijn opnieuw prachtig en goed gekozen. Ik lees ook graag de Happinez, samen met Flow geven ze me veel inspiratie.
  Dank je wel voor je positiviteit. Fijne week, groetjes Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Elly,
  Via Bertie ben ik op jouw blog gekomen en bezoek je wekelijks. Als je je afvraagt wie er vanuit Italië je blog leest, ben ik dat. Eerlijk gezegd laat ik nooit een reactie achter. Niet omdat ik je niet graag lees maar ik volg best een aardig aantal bloggers en als je eenmaal reageert, ga je ook weer kijken wie er nog meer reageerden en of de blogger daar weer op heeft gereageerd. Enfin .. je snapt het vast wel voor je het weet ben je daar veel tijd aan kwijt. Tijd die ook op andere zinvolle manieren ingevuld kan worden. Omdat ik een deel van het jaar ook in Delft woon, lees ik graag je uitgaanstips. Zelfs alleen het lezen ervan is inspirerend. Blijf vooral zo doorbloggen, ik lees je graag. Complimenten voor de mooie foto's en naar ik nu zie fraaie interieur.
  Hartelijke groet
  Emie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd, leuk altijd zo'n mijlpaal. En je hebt werkelijke een mooie blog, ik probeer iedere zondagavond even langs te komen bij je. Prachtige foto's (van mij mag je ze ook wel eens enkel dus niet in collage laten zien), mooie overdenkingen, leuke tips en onze gezamenlijke interesse: Rotterdam! Ik weet niet meer wanneer en hoe ik je voor het eerst heb gezien maar ik ben blij dat ik je heb leren kennen:)
  Ik hoop nog vele mooie posten van je te mogen lezen, lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 200!! je mag trots zijn !! en wat gaat het er geweldig uitzien bij je , wat een mooie prent van de vogels op de lijn ;)
  op naar 201 :) :)
  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees met veel plezier je wekelijkse blogpost, af en toe schrijf ik een reactie. Schrijven is niet mijn sterkste punt, geef mij maar de taal : Frans, Engels, Duits, Spaans. Cursus typen en steno heb ik ook nog gevolgd.
  Al 200 publicaties, ik kijk uit naar de volgende en de prachtige foto's.
  En ik hou ook niet van rommel.
  Groetjes vanuit Antwerpen,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd...200 blogjes!! Wat ziet je huis er al mooi uit...leuk dat behang!!!Ik smul elke week van je foto's...ja ik hou van mooie foto's! En teksten die over vaak alledaagse dingen gaan maar altijd een dieper laagje hebben. Ik denk dat ik dát zo fijn vind aan jouw blogjes...je daagt de lezer uit om even iets naar binnen te kijken...hoe doe ik dat? hoe zit dat bij mij? Ik hou daar van. Hoe ik op jouw blog gekomen ben?? Oef...ik denk dat ik een keer een reactie van je heb gelezen ergens en dat ik dacht...hé..wie is dat? Heeft zij ook een blog? Nou dan klik je door en dan weet je het wel...elke week kijk ik uit naar jouw blogje! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd Elly met je 200e blog. Een hele prestatie om elke zondag trouw te bloggen. Ga vooral door want ik lees ze graag! En wat leuk dat nieuwe behang!
  Liefs, Paulien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tot mijn verrassing ontdek ik net - echt! - dat ik nog helemaal geen lezer bij jou was. Ik ben er nog een beetje stil van dat dat volledig aan mij voorbij is gegaan, want jij reageert tenslotte wel bij mij. Maar goed, niet stil genoeg om helemaal niets te zeggen: van harte gefeliciteerd met je 200e blogpost. Ik ga je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gefeliciteerd met je 200-e blog. Ik volg een aantal blogs van jonge meiden. Leuk om te zien wat hen bezighoudt. Maar jouw blog vind ik ook zo leuk omdat ik dingen herken. Ja, de kroontjespen. Met het inktpotje midden voor in het houten schoolbankje. Ik herkende ook wat je ooit schreef over je vader in de oorlogsjaren. En ik bewonder alle tips die je geeft en de vele activiteiten die je doet. Op naar de volgende 200!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gefeliciteerd met je 2ooste logje!
  Leuk is dat he, dat mensen van over de hele wereld naar je blog komen kijken.Ik verbaas me er(na al die jaren)ook nog steeds over!

  Groetjes Thea♥

  Crea by Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik ben een knutselaar, iemand met chronisch tijdgebrek, een binnenvetter, een doordenker. Vandaag heb ik je blog ontdekt, via een ander blog waarop je reageerde. Ik zie geen oppervlakkige stukjes tekst maar teksten om over na te denken. En hele mooie foto's en collages. Ik kom vaker lezen en kijken en denken.

  BeantwoordenVerwijderen