Wintertijd
Buiten was het grijs, een mooie dag om te schrijven en
foto’s uit te zoeken. Het was een roerige week, alle emoties kwamen langs.
Wat liggen verdriet, liefde en humor toch dicht bij elkaar, het leven kent veel
wonderlijke, mooie momenten.
De afgelopen week ben ik ook eens lekker gaan kokkerellen, een
fijne hobby waar ik echt tijd voor moet maken. Zeker als je dan het plan hebt om
er ook over te gaan schrijven is dat een nogal ingewikkeld proces. Koken met de
camera in de aanslag is geen eenvoudige opgave en bovendien moet alles er ook
nog mooi uitzien als het volledig is bereid en ook dat wil niet altijd lukken.
Het is nog even oktober, Halloweenmaand en al die kleurige
pompoenen in de winkels doen mijn handen jeuken. Het recept van mijn meest
favoriete Pompoensoep (klik) heb ik al vaker met jullie gedeeld en dus
probeerde ik een ander recept. Maar de ovenschotel die ik in oktober altijd wel
een keer maak zal ik deze keer ook verklappen.
Geviulde pompoenbloemen zijn delicaat van smaak
Pompoenen zijn er in veel kleuren en maten, ze kunnen dik
en lomp zijn maar ook prachtige slanke vormen hebben. De schoonheid van de
pompoen zit echter, net als bij de mens vanbinnen. Warm van kleur en verrassend
van smaak, die ik met niets anders zou kunnen vergelijken. Het is een lekkernij
waar iedereen, ook kinderen gek op zijn.
Nog steeds durven veel mensen deze fabelachtige groente
niet op tafel te zetten, maar misschien haal ik met deze recepten wat mensen
over de streep.
Pompoenen zijn zeer oude cultuurgewassen (klik) en familie van de kalebassen en komkommers.
Pompoenen werden in Midden- en Zuid-Amerika al tussen 9000 en 7000 jaar v. Chr.
verbouwd. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa
geïntroduceerd.
Er zijn veel traditionele recepten waarin pompoenpuree
verwerkt wordt, zoals pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Maar ook de
oliehoudende zaden van de pompoen worden geroosterd gegeten. Naast de
oliehoudende zaden zijn ook de steeltoppen en de pompoenbloemen eetbaar, deze
worden gefrituurd of gevuld.
Gewone pompoen kan wel 45 kg zwaar worden
Deze keer maakte ik een fluweelzachte Pompoensoep uit de Allerhande
met gegrilde groenten, waaraan ik mijn eigen draai gaf, die ook geschikt is
voor de vegetariërs onder ons. Eenvoudig te maken en heerlijk van smaak.
Pompoensoep
1
flespompoen
600 gr.
Bospeen (geschild)
Olijfolie
2 rode
uien
2 flinke
tenen knoflook
1
sinaasappel
1 blik
100% Kokosmelk (400 ml)
2
groentebouillonblokjes
Ras el
Hanout (Marokkaanse kruiden)
Peper en
eventueel zout
125ml
zure room
95 gram
hazelnoot
Bieslook
Bakpapier
Blender
of keukenmachine
Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de flespompoen en
schep met een lepel de zaden en draden eruit, maar laat de schil zitten. Leg de
pompoen, de geschilde wortelen zonder groen op een met bakpapier geklede
bakplaat en besprenkel met olijfolie. Leg de ongepelde uien ernaast. Bak alles
in 45 minuten gaar, maar voeg halverwege de tijd ook de teentjes knoflook toe.
Ondertussen kun je met een scherp mes de schil van de
sinaasappel, zorg dat het witte vlies er ook af is. Snijd de partjes
vruchtvlees los van de vliezen.
Verhit een droge koekenpan en rooster de hazelnoten in
ongeveer 3 minuten en laat ze afkoelen. Hak de hazelnoten grof en snijd de
bieslook fijn.
Neem de groente uit de oven en laat het wat afkoelen. Schep
het vruchtvlees van de pompoen met een lepel uit de schil en pel de ui en de
knoflook. Doe alles in de blender samen met de helft van de kokosmelk en pureer
alles fijn. Schenk de puree in een soeppan. Snij de wortels in kleine stukken
en doe het samen met de sinaasappel in de blender met de andere helft van de kokosmelk
en pureer alles fijn. Doe ook deze puree in de pan. Voeg de bouillontabletten
en 600ml water toe. Breng alles aan de kook en breng alles op smaak met de Ras
el Hanout, peper en eventueel zout.
Serveer de dampende soep met een lepel zure room, bestrooid
met hazelnoten en bieslook.
Misschien ken je Ras el Hanout (klik) niet, maar het is mijn meest favoriete kruidenmengsel. Ik koop het altijd bij het
kruidenvrouwtje op de markt. Maar ook bij de supermarkt vind je het bij de
kruiden. Ook in kip- of stoofgerechten is Ras el Hanout het een heerlijk kruid,
dat je zeker eens moet gaan ontdekken.
Dit weekend ging de klok weer terug en spreken we van
wintertijd, hoewel de herfst nog steeds mild is. Maar bij wintertijd horen
stevige maaltijden, stampotten, stoof- en ovenschotels. Wat een heerlijk
vooruitzicht al die geuren van de winterkeuken in huis.
Laat je eens verrassen door mijn favoriete Pompoenovenschotel,
heel gemakkelijk te bereiden en een echte lekkernij. Ik maak het al jaren
en het is altijd een succes.
Pompoen ovenschotel in de maak
Pompoen ovenschotel (4-5 personen)
750 gr
Pompoen
500
gr. Gehakt (of een vegetarische variant)
5
eieren
3 Uien
(zoete, maar andere kan ook)
4
sneetjes brood
200
gram gekookte rijst
50 gr.
Rozijnen
100 gr
Gedroogde abrikozen
2
flinke teentjes knoflook
¼ lt.
Slagroom
1 ½ eetlepel
Ras el Hanout (of Kerrie)
Cayennepeper
(of gewone)
Eventueel
zout
Olijfolie
Pel de
uien en snipper deze grof en de knoflook fijn. Snij de Pompoen door. Verwijder
de pitten en draden, schil de pompoen en snij deze in blokjes. Haal de korstjes
van het brood en snij het ook in blokjes, Was de abrikozen en rozijnen en snij
de abrikozen in reepjes.
Verhit
de olie in een wok, fruit de uitjes en de knoflook in ±3 min. Voeg het gehakt
toe en bak het in ±5 minuten rul. Voeg dan de gekookte rijst en de blokjes
pompoen toe en bak het ±5 min. mee. Neem de pan van het vuur en schep de
abrikozen, de rozijnen, Ras el Hanout (of kerrie), cayennepeper (of gewone
peper), het brood en eventueel zout door de roergebakken massa en schep alles
in een ovenschotel.
Klop
de eieren en de slagroom met een vork los met wat peper en eventueel zout en
schenk dat over het mengsel in de ovenschotel. Dek af met aluminiumfolie.
Tip: Tot hier kun je de schotel
voorbereiden en eventueel later afbakken.
Bak de
ovenschotel afgedekt in het midden van de voorverwarmde oven op 200 °C in ±75
minuten, verwijder daarna de folie en bak af in 45 minuten.
Ook na
de maand oktober en na het feest van griezels en kriebels is de
Pompoenovenschotel een heerlijk gerecht. Pompoenen zijn immers de hele winter
te verkrijgen.
Als de
klok weer wordt verzet is het gevolg ook de lange donkere avonden, waarin de
kaarsjes weer aangaan en we lekker gaan loungen bij een mooie film of met een
lekker boek. Een lekkere snack is dan ook altijd fijn als tussendoortje, maar
maak die ook eens zelf.
Deze
week maakte ik een saucijzenbroodje, gevuld met kip en pompoen, ze waren zo
gemaakt met een restje pompoen en het bladerdeeg dat ik in de vriezer had.
Misschien is dit ook een leuke, verrassende traktatie tijdens de komende
feestdagen
Pompoen-saucijzenbroodje
Pompoen-saucijzenbroodjes
(4 personen)
300
gr. kipgehakt (of ander gehakt)
½ flespompoen
2
eieren
20 gr.
Paneermeel
Ras el
Hanout
1
theelepel Harissa (kruidenpasta te koop bij AH)
Eventueel
zout.
8
plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
Bakpapier
Verwarm
de oven voor op 200 °C en laat het bladerdeeg ontdooien.
Snijd
de schil van de pompoen en verwijder de pitten en draden met een lepel. Rasp
het vruchtvlees met een grove rasp en meng het met het gehakt en 1 ei. Voeg de
paneermeel toe, de Ras el Hanout en de Harissa en maak op smaak met eventueel
zout. Kneed alles goed door elkaar en vorm 8 rolletjes.
Verdeel
de plakjes bladerdeeg (vergeet niet de folie te verwijderen) over de met
bakpapier beklede bakplaat en leg de rolletjes met het gehakt-pompoenmengsel op
⅓ van de rand. Vouw het deeg over het gehakt en druk de randjes voorzichtig
dicht met een vork.
Tip: Tot hier kun je de broodjes
voorbereiden en eventueel later afbakken.
Bestrijk
de saucijzenbroodjes met het losgeklopte ei en bak ze goudbruin in het midden
van de voorverwarmde oven in 20 minuten (in de airfryer kun je ze afbakken op
180 °C in 18 minuten).
Voor
de feestdagen kun je natuurlijk ook een kleiner formaat maken of een andere
vorm bedenken.
Lekker eten brengt mensen dichter bij elkaar en ook het
koken van lekkers brengt emotie met zich mee. Lekkers maakt een feestje nog
feestelijker, koude winteravonden warmer en troost in zware tijden. Als je met
liefde kookt is dat te proeven en als je met liefde, samen kookt zal dat nog meer
effect hebben.
Tijd is vaak een excuus om niet te koken en kant en klaar
te kopen. Maar je kunt ook heel goed voor twee dagen koken. Een eenvoudige ovenschotel
kun voorbereiden en op een later tijdstip in de oven schuiven. Als je groenten
verstandig inkoopt en daarmee bedoel ik geen kant en klaar gesneden groenten,
dan kun je daar binnen een paar minuten heerlijke roerbakschotels van snijden, even
wassen en in een wok roerbakken. Zo heb je in een mum van tijd iets lekkers op tafel
staan.
Bovendien is weten wat je eet, veel gezonder dan alles wat
door fabrieken in massa’s wordt bereid en veel goedkoper dan alles wat je kant
en klaar koopt. Nog veel groter is de schade die we bij ongezond eten en door het eten van veel
vlees en vis aan het klimaat toebrengen.
Oranje Hokkaido pompoen (links)
Het zijn pittige tijden en dat besefte ik deze week bij het
zien van de trailer van: Before the Flood (klik) een film met Leonardo di Caprio. Hij verkent als activist de verwoestende
gevolgen van klimaatverandering.
In het programma RTL Late Night was Marianne Thieme te gast
en naar aanleiding van de film: Before the Flood, herhaalde zij de woorden uit
die film: Het klimaatprobleem ligt op ons bord, we eten te veel vlees en vis. Kijk
als je het niet gezien hebt ook even terug naar: RTL Late Night (klik)
In ons mooie landje heerst welvaart en overvloed, bij de
een wat meer dan bij de ander, maar toch. Er is maar één aarde en daar moeten
wij het mee doen, wij kunnen niet zonder Moeder Natuur. In een eerdere blog heb
ik al eens de boodschap van Moeder Natuur (klik) vermeld en
die kan niet vaak genoeg worden herhaald.
Pattison, witte pompoen
Goede voeding, we kunnen niet zonder, maar alles onbewust
naar binnenschuiven moet afgelopen zijn. Ook de volgende generatie moet daaraan
werken, maar daarvoor hebben wij, de huidige generatie een voorbeeldfunctie.
Kinderen moeten al vroeg leren hoe belangrijk voeding is.
Gelukkig zie je wel iets veranderen in de
voedingsmaatschappij, maar nog steeds onvoldoende. We moeten echt iets
veranderen aan ons bestaan en aan een betere wereld kunnen we binnen onze eigen
muren, ook al is het op kleine schaal, echt een steentje bijdragen.
Een pittige boodschap aan het eind van deze lekkere blog,
maar we moeten ons veel meer bewust worden van de uiteindelijke gevolgen. Er is
maar één aarde en daar moeten wij beter voor zorgen.
Zorg jij al goed voor Moeder Aarde?
Doordenker:
Het is tegenwind die de vlieger doet stijgen.
Prachtige kaarten van Maartje van den Noort met kruipers en kriebels,
gekocht bij World of Wouda in Geervliet http://www.worldofwouda.nl
In het Spotlight:
De film: Before the Flood is zondag 30 oktober 2016 om
22.00 uur helemaal te zien op National Geographic Channel. Neem de film op en kijk
er in volle bewustzijn naar, samen met het hele gezin en praat daar aan tafel
eens over, bij een verstandige maaltijd.
Ik groei altijd een beetje van al de complimenten die over
mijn foto’s krijg. Er komt nu een nieuw programma bij RTL4, Het perfecte
plaatje is een nieuw programma over fotografie met BN’ers. Ik ben er erg
benieuwd en hoop er ook nog iets van te leren.
Blijf
positief, geniet van het leven en deel je geluk.
Liefs,
Elly Embregts
©Happy Earl Grey
Dankjewel voor je wijze woorden en.. de heerlijke recepten!
BeantwoordenVerwijderenHet ziet er allemaal weer heerlijk uit, ik moet het toch maar eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook wel nieuwsgierig naar het kruidenmengsel.
Fijne avond.
Groetjes Gea
Oh Elly, wat een heerlijke recepten. Ik maakte al mijn eigen pompoenensoep en ook een pompoentaart maakte ik. Van die taart zette ik ook het recept op mijn blog. Maar die ovenschotel en dat saucijzenbroodje ga ik beslist een keer proberen. Ik ben gek op pompoen. En die kruiden zal ik eens op zoeken op de markt. Lijkt me een pure aanwinst voor in de keuken.
BeantwoordenVerwijderen'Before the Flood' heb ik op mijn lijstje gezet, die wil ik beslist eens zien.
Wat was het weer heerlijk lezen bij je en genieten van je mooie foto's.
Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
liefs,
Mirjam
Die film neem ik straks op. Bedankt voor je tip van RTL Late Night. Ik ben benieuwd,of ook het probleem van de overbevolking genoemd wordt. Dat mis ik nog wel eens in milieuprogramma's.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke recepten heb je er op gezet zeg met pompoen, laat ik er nou net één op de schaal hebben. komt mooi uit zo en ik ga je Marokkaanse kruiden kopen hoor ik ga het proberen.
BeantwoordenVerwijderenFijne avond
Yolanda
Wat een prachtige foto's en heerlijke recepten. Ik ben vaak verbaasd als ik in de supermarkt zie wat mensen in hun karrtetje hebben liggen. Zonder na te denken wat ze werkelijk eten schuiven ze van alles naar binnen. De hele zomer eten wij uit eigen moestuin zonder verdelgingsmiddelen. We eten steeds minder vlees en gebruiken geen pakjes en zakjes.
BeantwoordenVerwijderenWat een lekkere recepten, ik maak eigenlijk nooit iets met pompoen maar de soep lijkt me heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenIk heb de film ook opgenomen en ga er binnenkort eens op mn gemak naar kijken. 1 dag per week geen vlees zou al veel opleveren voor moeder aard en dus ook voor ons. We proberen dat toe te passen en vaak lukt het wel. Mijn dochter is ook bewust met dit thema bezig dus we leren veel van haar:)
Nogmaals bedankt voor je lieve pakketje. Ik zag dit weekend pas dat het schilderijtje van eigen hand is! Zo schattig, het staat op de keukenplank te stralen. De chocolaatjes zijn natuurlijk al op:)
Lieve groetjes
Heerlijk..ik ben dol op pompoen! Dus deze recepten zijn zeer welkom...en dan met die foto's erbij...zo leuk! Dank je wel! Liefs Petra
BeantwoordenVerwijderenO ja...en moeder aarde...ik koester haar :)
VerwijderenHet is heerlijk om terug te zijn, hoewel ik misschien niet alles te begrijpen. Ik ben een beetje dom; o) Uw foto's verhalen vertellen vele mooie. Een dikke knuffel 4 you, Meisje
BeantwoordenVerwijderenIk heb net dit weekend een zak vol pompoenen gekregen. Jouw receptjes komen prima van pas! Dank je wel.
BeantwoordenVerwijderenfantastische recepten van pompoen ik ben er ook gek op, heerlijk smullen,
BeantwoordenVerwijderenje hebt een leuk en erg mooi verzorgd blog,
mijn complimenten