zondag 5 november 2017

251 Gewichtig

De grootste klussen in huis zijn gedaan, met de nasleep ben ik nog bezig, eigenlijk zat daar deze week een beetje de klad in. Maar mijn humeur heeft daar niet onder te lijden. Hoewel het wel weer tijd wordt om iets te ondernemen buitenshuis.

De Quote 500 kwam deze week uit, met daarin alles over de rijkste mensen van Nederland. Het was in het nieuws en in de actualiteitenprogramma’s en misschien ben ik niet helemaal goed, maar mij interesseert dat totaal niet. Wat heb je eraan en wat moet ik ermee?

Maar eigenlijk zou ik weleens willen weten wie er zo’n soort blad koopt en waarom.


Vergeet niet waar we vandaan zijn gekomen


De rijkste van Nederland zijn, maakt dat je leven waardevoller. Je kunt heel gewichtig doen met wat je hebt aan bezit en geld, maar als bezit en geld je leven bepalen en je zover afdwaalt van wie je werkelijk bent, wat heb je dan aan die rijkdom. Feit is dat we allemaal in ons nakie op de wereld komen en uiteindelijk afgetakeld en (als je pech hebt) in een luier eindigen. In de basis zijn we allemaal gelijk, maar als je vergeet waar je vandaan komt, ben je naar mijn mening zo arm als een luis, hoe rijk je ook bent.

Geld is een middel om het leven gemakkelijker te maken, maar zelfs daar zet ik vraagtekens bij. Want als je de top kost wat kost bereikt en uiteindelijk boven op die berg met geld staat, helemaal alleen, hoe rijk ben je dan. Geld maakt niet gelukkig, daar ben ik van overtuigd.


Hergebruiken is ook een optie


Ik zag deze week het programma: De Wandeling (klik) , waarin Joris Linssen tijdens een wandeling in gesprek gaat met iemand, deze keer was dat met Leidy Zijlstra. Ik heb grote bewondering voor Joris Linssen, die de kracht heeft om diepgaande gesprekken met mensen te voeren, volledig vanuit zijn hart en met belangstelling voor de mens tegenover hem. Die gave kun je nergens kopen en als je die gave hebt dan mag je wat mij betreft gewichtig doen, dan ben je schatrijk.

Een aantal jaren geleden betrapte mij erop dat ik iemand bij een eerste kennismaking al direct in een vakje zette, geheel tegen mijn principe in. Tijdens dat eerste gesprek was het hoofdonderwerp uitsluitend zijn bezit, er was geen enkel signaal dat er ook maar enige belangstelling was voor de mensen tegenover hem, aan wie hij leiding moest geven. Mijn gevoel ging niet voorbij en met dikdoenerij kun je mij niet kopen.


Neuzen krijg je nooit dezelfde kant op


Een fijn mens bezit empathie voor de medemens en aan belangstelling voor de ander hangt geen prijskaartje.

De Tiny Houses zijn in opkomst, ook in Nederland krijgt die stroming steeds meer aandacht, er is zelfs een Tiny House-stichting (klik) . In ons kleine rijke landje, waarin de meeste mensen het goed hebben, verlangen we dus ook steeds meer naar een eenvoudig leven.

Langzaam komt er een beweging op gang, een bewustere samenleving met oog voor milieu, gezonder eten en eenvoudig wonen. Natuurlijk krijg je nooit alle neuzen dezelfde kant op, maar aan struisvogelpolitiek heb je niet veel als we beter voor onszelf, de natuur en de aarde willen zorgen.


Struisvogelpolitiek is geen optie


Verandering kun je in het klein zelf te weeg brengen en dat heb ik zeker de afgelopen tijd met ruimen wel gemerkt. Er is hier heel veel overbodigs de deur uitgegaan en ik heb eigenlijk nog niets gemist. Maar het doet ook iets met je, het geeft ruimte en daarmee bedoel ik niet de ruimte in huis, maar zeker ook ruimte in mijn “bovenkamer”, mijn hoofd. Het is even een omslag, maar als de knop eenmaal om is dan koop je ook anders in tijdens het boodschappen doen.

Uiteindelijk zit de verandering die je zoekt altijd in jezelf. Dus ik zou zeggen, zoek niet verder, maar ga aan de slag.

Een mens heeft als individu niet zoveel nodig, het is de wereld om ons heen, de verleiding die een gevarenzone vormen en juist door die verleiding groeit elk jaar het aantal miljonairs in Nederland, de consument betaald de rekening.


Wat leefden we eenvoudig toen


Misschien moeten de makers van de Quote 500 eens een jaarlijkse lijst van de meest arme mensen in Nederland aanleggen en daarmee de rijkste van ons land uitdagen om dat percentage te verlagen. Maar helaas zal dat een onmogelijke taak blijken voor de redactie van de Quote, want de armste van het land doen daar niet zo gewichtig over.

We moeten meer nee gaan zeggen en dat is niet eenvoudig. Maar ik ben ervan overtuigd dat nee zeggen tegen de huidige consumptiemaatschappij eenvoudig is aan te leren.

In 1976 schreven van Kooten en de Bie de Nee-reggae (klik hier voor de clip) , we hebben er blijkbaar toen niet veel van geleerd. Maar misschien is de tijd er nu wel rijp voor, de tekst is nog steeds relevant, misschien leren we er nu nog wat van.

Refrein:

Nee, nee, nee, zeg eens nee
Hardop nee, valt niet mee
Want je bent gewent hardop ja te knikken
En gedwee je nee in te slikken
Zeg ‘ns nee. Ik doe niet mee


We moeten de weg terugvinden naar een vriendelijker, eenvoudiger leven. Door meer nee te zeggen tegen de verleidingen om ons heen, te ont spullen en te consuminderen.  Omarm die verandering. Volhouden is de volgende stap, maar ook die hindernis is met een dosis goede wil te nemen.


Grootmoeders appeltaart eenvoudig de lekkerste


Het leven is als een appeltaart, die is het lekkerst zoals grootmoeder hem maakte, eenvoudig en simpel met basis ingrediënten, heel gewoon zonder poespas.


Leer anders te kijken, kijk niet naar bezit, maar naar hoe iemand in het leven staat. Juist een positieve levenshouding kan de wereld zonniger maken, ook als er tegenslagen zijn.


Maak van zorgen een werkwoord en zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen.


Ben jij al op de goede weg?

  
Doordenker:


Je kunt de waarheid nooit de rug toekeren.


De bladeren vallen, de natuur veranderd mee


In het Spotlight:


In het Noorse kerkje in Rotterdam is jaarlijks een Noorse Kerstmarkt en dat is zeker eens een bezoek waard. Deze markt wordt gehouden van donderdag 9 t/m zondag 12 november 2017.

In de Deense Zeemanskerk in Rotterdam wordt de week daarna, van vrijdag 17 t/m zondag 19 november 2017 een markt gehouden waar Deense producten en design te koop zal zijn.

De Finse Zeemans markt wordt gehouden in het Finse Huis in Rotterdam op van vrijdag 17 t/m zondag 19 november en op vrijdag 24 t/m zondag 26 november 2017. Daar vind je Finse en IJslandse lekkernijen, producten en design.

Kijk op de site naar de adressen en tijden.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

14 opmerkingen:

 1. Veel geld is zeker geen garantie voor geluk, maar er zijn ook mensen die er voor kiezen om er anderen mee te helpen. Delen is inderdaad belangrijk :)
  Wat een leuke verzameling neuzen bij elkaar! Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig positief stukje, helemaal mee eens,
  En zoals mijn vader al zei, zorgen maak je niet, maar doe je.
  Hij kwam uit een hard werkende boeren familie. Zij stonden zo sterk, nuchter maar ook zorgend voor elkaar in het leven.
  Zij hebben mij geleerd dat het leven is wat je er zelf van maakt. Ik probeer op die weg te blijven.

  Leuk die markten, ik ga eens kijken of het me lukt er heen te gaan.
  Ik wens je een positieve week, Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. grootmoeders appeltaart smaakt helemaal lekker,als je ook een stukje naar de buren brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeker Elly, leer anders te kijken, dat is het belangrijkste en geniet van kleine dingen. Vergeet niet dat wij alles grotendeels zelf in de hand hebben. Goed dat je dit weer even naar voren haalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat zeg je mooi Elly, kijk naar de mens en niet wat hij heeft,
  hmm tja, kal dat maar in dikke letters op je blog :-)

  het was weer lang, en leerzaam:-)
  Hoe lang ben jij bezig met het creëren van een blog, ga je ervoor zitten en tik je het, of gaan er dagen tussen zitten, ik vraag me dat nu ineens zomaar af:-)
  veel positiviteit en hoop gewenst


  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat heb je de foto's mooi afgestemd op je verhaal. Dat zal veel werk zijn geweest! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een blogje naar mijn hart! Dank je.

  Een top-500 Rijk van Hart dat lijkt me een fijne top. Dat aardappel'ding'op je foto die heb ik ook; wist niet dat het voor aardappelschillen gebruikt werd. Ik heb er een tafeltje van gemaakt met de poot van een tafeltje van de kringloop eronder. Voor € 2,50. Design!
  Die markten klinken allemaal leuk vanwege connecties in die landen alhier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig stukje! Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel gemakkelijk om het te hebben. Maar met mate, en dat geldt eigenlijk voor alles!
  Dat Nee zeggen vind ik interessant, ik ben juist een nee-zegger. Soms schaam ik me daar voor, maar ik ga nu eenmaal graag overal tegenin. Of ik stel vraagtekens ergens bij..
  Geniet van de kleine onverwachte dingen; met geen geld te koop!
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Elly,
  fijn dat je humeur er niet van te lijden heeft gehad............
  wat heet rijk.........het is fijn als je geld hebt
  maar verder zegt het mij niet zo veel.
  De neuzen zijn wel leuk, nou nog de goede kant op.
  Je hebt weer mooi geschreven, en nu een stukje appeltaart!
  liefs een groetje.
  Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat liedje van van Kooten en de Bie is geweldig, ik ben zelf van 78 en kende dit niet. Maar de uitspraak:
  Nee kost dubbel denken, maar kan meer voldoening schenken, laat de media maar wenken, aap niet na. Vind ik fantastisch! Dat wil ik volgen!Op de camping van de zomer kwam een familie aan. Compleet uit een boekje gekopieerd, een hip nagemaakte retro caravan die zo ingericht was dat ik zo kon aanwijzen waar ze dat alles gekocht had en zij en haar dochters droegen de jurkjes die ik ken van hippe blogs, ook een daarbij horende merkjas waarvan ik het merk niet ken want ik doe dat niet en er onder natuurlijk de bekende gekleurde laarsjes die je moet hebben, papieren slingertjes uit een tijdschrift, die er ooit als bijlage bij zaten. Naar Zweden gegaan omdat dat nu hip is om te kamperen en de rust op te zoeken. Maar vies worden liever niet, want de merkkleding he.... AAP NIET NA.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Elly!
  Dankjewel voor je reactie op mijn blog. Ik kom meteen even bij jou neuzen.
  Je hebt een prachtige lay-out maar ik ben vooral meteen fan van de foto's die er opstaan. Juweeltjes zijn het, stuk voor stuk. Op de foto met fornuis was ik meteen verliefd, net als op de billen van de nijlpaarden en de serie neuzen.
  Sinds kort ben ik in het rijke bezit van "Karrevrachten pennevruchten" van Kees van Kooten. Inderdaad, met spelfouten. Zelf schrijft-ie dat hij met opzet bij de spelling van 1992 is blijven steken.
  Een geniaal duo, Koot en Bie.
  Mijn vriendin zegt altijd: "Het interesseert me niet wat voor werk je doet of waar je woont. Ik wil weten wie je vanbinnen bent."
  Ik kom vaker bij je langs. Je hebt er een fan bij.
  Groetjes Kakel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, de Quote-500, met al die super rijken, dat kan mij ook totaal niet boeien. Ze doen maar, zelf doe ik liever gewoon, dan doe ik al gek genoeg haha...
  Eenvoudig en rustig aan, daar hou ik van, daar kan ik me wel heel erg in vinden. En op die manier kun je zo enorm genieten van de kleine dingen die het leven zo mooi maken. Rijker kan het bijna niet...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 13. steeds veel onderwerpen in één blogpostje,
  dan weet ik op het eind niet meer wat ik eerst las :-) ligt aan mijn concentratie
  iets over opruimen, ja dat is regelmatig eens nodig, om plaats te maken voor andere dingen :-)
  Penoza, ja dat heb ik ook gezien, maar wie was Storm nu weer...
  mooie foto's neem je

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Your blog was absolutely fantastic!
  Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
  Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
  บอลพรุ่งนี้

  BeantwoordenVerwijderen