zondag 25 maart 2018

271 Inspiratie


De kou is nog steeds niet uit de lucht en dat bedoel ik niet spreekwoordelijk. Ik bedoel daarmee de winterkou, die nog steeds het lenteplezier min of meer onderdrukt. Het is zoals het is en dus dragen we de winterkleding dit jaar waarschijnlijk tot in april.

Het is een feit, het is lente en de zomertijd is ingegaan en met Pasen worden er winterse buien verwacht.

Toch zat ik zaterdag al in het zonnetje op een terras heerlijk te genieten van de mensen op straat. Mensen kijken naar mensen en dat is een inspirerende bezigheid. Ontspanning zonder inspanning, een boeiend gegeven. Ik dacht op dat moment ook aan vorige week, aan mijn bezoek aan de tentoonstelling Hyperrealisme: sculptuur.


Hyperrealisme in de Kunsthal (vergroot de foto en verbaas je over de waterdruppels)

De mens is zonder meer een enorme inspiratiebron.

Elk mens op zich is uniek, iedere vrouw, man of kind heeft iets eigens. Een houding, een loopje, gebaren, een oogopslag, het laat veel zien, maar lang niet alles. Met de verpakking willen we anderen laten zien wie we zijn, kleding is vaak bepalend voor een eerste indruk. Maar als je daar verder over doordenkt is dat eigenlijk nietszeggend, het is wie we willen zijn. Het zegt niets over wie je werkelijk bent.


Huidplooien en handen, Hyperrealisme: Sculptuur, Kunsthal Rotterdam


Misschien begint een kunstwerk, dat een kunstenaar uiteindelijk maakt al op straat, zittend op een terrasje in de zon.


Hoe komt een idee ooit tot stand
Kan zo’n gedachte ontstaan
Waar komt dat helder ogenblik
Dat inzicht toch vandaan
Dat komt door ons, zin voor zin
Gaven wij die woorden in
Die fluisteren wij toe

Musical Joe


De zondagse wandeling in zondagse kleding (op de achtergrond de Euromast in aanbouw)


Deze week zag ik Nederland op film (klik) , een programma van de NPO met daarin beelden van amateurfilmers over het Hollandse huishoudens door de jaren heen. Mooie beelden waarin ik beelden uit mijn jeugd herkende en niets is meer hetzelfde. Hoewel… wat wel hetzelfde was en nog steeds is, we laten ons het liefst van onze gelukkigste kant zien. Wat een heerlijk programma, jammer dat ik dat pas bij de laatste aflevering ontdekte. Maar gelukkig kun je alle afleveringen nog terugkijken via Uitzending gemist. 

Ik bekeek daarna eens wat oude foto’s van mijn jeugd. De zondagse wandeling naar mijn grootouders van Rotterdam Zuid naar Rotterdam West langs de Maas. Of een heerlijke foto van een balkonnetje in de zon met een boek. Het zijn mooie, gelukkige herinneringen en eigenlijk niet veel anders dan de selfies die we tegenwoordig maken.


Historische selfie uit mijn jeugd


De foto’s die ik vorige week maakte tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling Hyperrealisme: Sculpturen in de Kunsthal in Rotterdam laten mij nog steeds niet los. Ik dacht op dat terras in de zon aan de beelden die ik daar zag, aan de eenzaamheid die ik in een oogopslag zag, aan de huidplooien, handen en baardhaartjes. Hoe kom je op het idee en hoe kun je dat zo precies namaken.

Thuis googelden ik op de namen van de kunstenaars waarvan ik werk gezien had en viel van de ene in de andere verbazing. Kijk zelf maar eens naar de beelden van Marc Sijan (klik) die o.a. het beeld Cornered in 2011 maakte of naar het werk van Zarko Baseski (klik) die de Ordinary Man maakte.


Cornered, Marc Saijan (2011)


Mensen, je leert ze pas kennen, als je ze leert kennen. We kunnen ons een beeld vormen aan wat we zien, maar dat is beeldvorming. Een mens is meer dan de buitenkant.

Van een heel ander kaliber zijn de gebaren van gebarentolk Mirjam Stolk (klik) die zich door muziek laat inspireren en daar heel veel mensen gelukkig mee maakt. Ik kwam een opzienbarend filmpje tegen waarin zij het songfestivalnummer van Waylon vertolkt in gebarentaal. Kijk zelf maar eens naar die bijzondere vertolking van Outlaw in Em (klik) . Ik ben van mening dat zij dit jaar samen met Waylon op het podium in Portugal moet staan.


Ordinary Man, Zarko Baseski (vergroot de foto en verbaas je over de baardhaartjes)


Vandaag schijnt de zon en dat nodigt mensen uit om naar buiten te gaan en je te laten zien. Want het draait natuurlijk om zien en gezien worden, in welke hoedanigheid ook. Maar we mogen nooit vergeten om verder te kijken en te luisteren naar wie we werkelijk tegenover ons hebben.

Wat we zien is slechts beeldvorming en zonder feiten staat de bron der inspiratie al snel droog.


Laat het maar stromen
Volle glazen gulle lach
Laat het maar stromen
Laat het binnen, elke dag

Guus MeeuwisWaar haal jij inspiratie uit?


Doordenker:

Iets dat je tijd geeft wordt mooier.


Vervormde realiteit, Evan Penny


In het Spotlight:


Morgen staat de film De Wilde Stad op mijn programma een film die laat zien dat een stad niet alleen van mensen is. Het stedelijke dierenrijk wordt daarin prachtig in beeld gebracht door de makers van De Nieuwe Wildernis.


In de Kunsthal in Rotterdam kun je nog tot 1 juli 2018 de tentoonstelling Hyperrealisme: Sculptuur te zien. Op 14 en 15 april wordt er een Hyper familieweekend georganiseerd, een weekend met workshops, lezingen, tours en familieactiviteiten. Lees daar meer over op de site.


Op 7 en 8 april 2018 vindt de 38e editie van de NN Marathon Rotterdam plaats. Geen enkele marathon in Nederland kan de sfeer in Rotterdam evenaren. Inspirerende aanmoedigingen van honderdduizenden toeschouwers langs het hele parcours maken deze dagen maken er een groot feest van. Dat moet je als sporter of als toeschouwer zeker een keer in je leven meemaken.  

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey10 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke post weer. Eentje om te herlezen. En dat komt eigenlijk nog zelden voor.
  Mijn inspiratie vind ik in de natuur. In wandelen met de hond en om me heen kijken, me verbazen, me verwonderen en mij verheugen. Want dat doe ik na deze lange winterslaap. Op de lente.
  Fijne week.
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi el die selfie van jou erg leuk, je bent een denker...
  leuk,

  inspiratie haal ik overal uit, maar vooral uit de natuur...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat jij altijd op zondag je blog maakt, een inspirerend blog, een aansporend blog, een kleurrijk blog kortom, steeds weer leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven, deel je geluk .....
  Kram / Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inspiratie zit in alle dingen, tenminste voor mij. Ik begrijp dat je gepakt bent door de tentoonstelling. Ik was ook als aan de grond genageld toen ik zo n kunstwerk zag. Zo echt zo eng. Fijne week. Groetjes hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Inspiratie komt voor mij niet uit de lucht vallen. Het is iets waar je aan moet 'werken'.
  Gaan zitten wachten tot het binnenkomt werkt niet. Ik denk dat jij dat ook in je blogjes ervaart. Daadoor worden ze mooi en oinspirerend, ook voor anderen. Misschien een vaag idee vanuit het bewust bezig zijn waarmee je bezig wilt zijn. Maar de duidelijkheid ontstaat tijdens het doen.
  Zo is het voor mij en beinvloeden we elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geloof dat iedereen van onze leeftijd jeugdfoto's op balkons, tuinen of op straat heeft. Flits bestond nog niet. Heb geen interieur foto's van mijn vroege jeugd kunnen vinden. Fijn Paasdagen gewenst.
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hi Elly... Happy Earl Grey!

  Je reageerde op mijn vorige blog, dat van "Ik kan vliegen" naar aanleiding van mijn blogjes over mijn zwager, die in Spanje begraven ligt. Mooi, dank je.
  Inmiddels ben ik een nieuw blog begonnen.
  Zou het leuk vinden als je een keertje langs komt.
  Het heet: http://sterrenlied.blogspot.nl/
  En ja... mijn lievelingsthee is ook... Earl Grey!

  Groetjes van Dasja

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jij hebt zeker inspiratie genoeg voor je blog :-)
  k zou niet weten waar de inspiratie vandaan komt, t is iets die ons toevalt, iets die een klik maakt tussen hersenen en hart

  BeantwoordenVerwijderen