zondag 21 oktober 2018

294 Realiteit







Met het hoofd in de hemelsblauwe lucht en het gezicht naar het zonnetje gericht, sluiten we de ogen en doen we net alsof het zomer is. Maar we kunnen onze ogen wel sluiten, maar de realiteit is natuurlijk wel wat minder mooi.

We sluiten maar al te vaak onze ogen voor zaken die we liever niet in het zonlicht zien en dat weten we eigenlijk wel, maar we steken nog altijd de kop in het zand tegen beter weten in en zwijgen. Ik schreef in mijn vorige blog (klik) al over dé grote schijnbeweging, deze keer ga ik nog iets verder.


Tranen en geen rozegeur


Ik ben er overtuigd dat echt alles draait om geld en macht, toch schrik ik daar elke keer weer van, alles is gericht op winst. We leven in een verdienmaatschappij die voorbij gaat aan het welzijn van de mens en ook al kost dat mensenlevens, er moet winst worden gemaakt. Waar ik eigenlijk nog het meest van schrik is dat wij alles accepteren en in die bubbel van misleiding gevangen blijven zitten en nietsdoen.

Misleiding moet worden aangepakt lees ik als ik de site van Foodwatch (klik) , de voedselwaakhond bezoek en teken de petitie (klik) Natuurlijk teken ik die petitie, want ook misleiding in het winkelschap moet worden aangepakt. Maar is dat voldoende?


Als domme ganzen gaan we er in mee


Ik zag ooit de film That Sugar Film (klik) en was ervan overtuigd dat de voedingsindustrie ons als marionetten in hun macht hebben.

Het winkelschap staat vol met: zogenaamde fruitdrankjes met minder dan 1% fruit, vanillevla zonder een spikkeltje vanille, meergranenproducten met amper andere granen dan goedkope tarwe, “volkoren” producten boordevol bloem, gezonde producten boordevol suiker enz, enz, enz. Voedselfabrikanten noemen dat marketing, maar het is pure misleiding. Maar erger nog…

De overheid stelt wetten op, die duidelijk stellen dat misleiding niet mag, maar is volkomen onduidelijk over waar precies de grens ligt. En juist van de mazen van de wet maken fabrikanten maximaal gebruik en komen er wettelijk gezien mee weg, een mooi voorbeeld is de tabaksindustrie.

Om gezond in te kopen is tegenwoordig een studie op de supermarktvloer nodig. 


Al dat bedrog is om gek van te worden


Zoek de verschillen, dacht ik bij het zien van een documentaire over de Farmaceutische industrie. Die documentaire van de VPRO Tegenlicht over Peperdure pillen (klik) is een eyeopener, terwijl we eigenlijk allemaal al weten dat de hele materie omtrent de zorgkosten niet klopt.

De een verrijkt de ander of zie ik dat verkeert. De voedingsindustrie brengt binnen de door de overheid gestelde wetten ongezonde producten op de markt, conumenten lijden daar uiteindelijk onder en vervolgens komt dat weer ten goede aan de farmaceutische industrie, die ook weer binnen de gestelde wetten de mazen weet te vinden. De overheid ziet de zorgkosten jaarlijks oplopen, maar werkt daar zelf aan mee.

Alles is gericht op meer winst, want geld is macht en wat doen wij, de consumenten daartegen wij tekenen zo hier en daar eens een petitie. We knokken niet meer voor onze rechten dat mag duidelijk zijn en dat terwijl de protestgeneratie (klik) nog heel goed in staat is om op te staan, maar de spirit ontbreekt.


Tijd om de stoute schoenen aan te trekken en op te staan


De afgelopen week is er een prachtige serie gestart: Vrouw op Mars (klik) Een serie over de strijd die vrouwen in de afgelopen honderd jaar hebben gestreden en waar wij, tot op heden de vruchten van plukken. In die eerste aflevering: Van huisvrouw naar Huisman, zagen we de strijdende vrouwen van toen in beeld en dat ging destijds verder dan het tekenen van een petitie.

In de jaren ’50 is meer dan achtennegentig procent van gehuwde vrouwen in Nederland huisvrouw. De vrouw was tot 1957 handelingsonbekwaam volgens de wet en moest overal toestemming voor vragen aan haar man. Vrouwen vochten zich vrij, stonden op en lieten van zich horen en hoewel er nog steeds onbalans bestaat tussen mannen en vrouwen, is er heel veel bereikt.

Gelukkig zie ik steeds meer mensen worstelen om zich vrij te vechten uit de huidige schijnbeweging, de bubbel waarin wij zitten en die door machtige mannen en vrouwen is gecreëerd. Het is en blijft belangrijk om met open vizier de wereld tegemoet te treden.


Bekijk het eens anders


Heel veel klein protest zal uiteindelijk een sneeuwbaleffect veroorzaken. Ik blijf natuurlijk de petities tekenen waar ik achter sta. Ik hergebruik, ik consuminder, vermijd het gebruik van plastic en ik ga steeds bewuster een winkel en supermarkt in, gepantserd tegen de verleidingen van fabrikanten. Dat is de huidige realiteit, achter mijn voordeur en in mijn omgeving en wellicht de realiteit van de lezer. Maar is het eigenlijk niet veel belangrijker om het uit te dragen en het van de daken te schreeuwen, het te onderwijzen aan kinderen omdat die de toekomst hebben.

Geld en macht is niet het belangrijkste in ons bestaan, belangrijk is een gezond milieu, een gezond klimaat en een gezond leven.

Na al deze woorden stel ik mijzelf de vraag: Is het erover schrijven wel voldoende?



Doordenker:

Sta op en geef je mening een klank.


Tijd voor eerlijk en puur


In het Spotlight:

Deze keer zet ik wat films in het spotlight.


Ik zag de film Maria by Callas waar heel duidelijk in beeld gebracht is dat geld en roem niet gelukkig maakt. Maria verteld in deze film zelf haar verhaal en dat maakt het bijzonder. Hoewel niet alle belangrijke gebeurtenissen in haar leven in beeld gebracht zijn, besef je hoe tragisch en eenzaam het leven van deze legendarische vrouw was. Ik vond het een prachtige documentaire.


Een film met Emma Thompson in de hoofdrol als gerespecteerd rechter aan het hooggerechtshof, waar zij bekend staat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het familierecht.
Juist wanneer haar huwelijk lijkt te bezwijken stort Fiona (Emma Thompson) zich op een ingewikkelde zaak. De zeventienjarige Adam heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Vanwege zijn geloof als Jehova’s getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt. Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen voor hen beiden.
Een film over leven en waardigheid, die ik zeker ga zien.


Een film van Ben Sombogaart de regisseur van De Tweeling en Knielen op een bed violen. Rafaël is een verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. Gebaseerd op ware gebeurtenissen verteld de film het aangrijpende verhaal, soms ongelooflijke verhaal van de Nederlandse Kimmy en de Tunesische Nazir. De Volkskrant noemde de chemie tussen de hoofdrolspelers Melody Klaver en Nabil Mallat, een verleidelijk “Romeo-en-Julia-jasje”. Ik denk ook een must-see.





Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

10 opmerkingen:

  1. De ellende is,dat ouderen,gehandicapten en zieken vaak niet meer de energie hebben, om een demonstratie te houden of een protest te organiseren. Kliktivisme en eigen gedrag blijft over.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Soms zou ik wensen dat er alleen maar gezonde goede eerlijk producten t3 koop waren zonder kleurstoffen en wat nog meer...ik besef ook dat het veel duurder zal zijn..maar gezondheid is toch het allerbelangrijkste...ook die pillen industrie ...echt walgelijk...ik haat medicijnen....helaas heb ik twee pilletjes per dag....en hoop echt dat het daar bij blijft......fijne zondag 💕liefs Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, geld en macht. Ik ben het helemaal met je eens. Ik voel me zo machteloos als ik plastic apart verzamel en tegelijkertijd op de tv zie hoe groot de plastic soup is in de oceanen. Maar alle kleine beetjes helpen, het begint klein. Ik heb ook de documentaire over de pharmaceutische industrie gezien. Afschuwelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Degene die het met dit niet eens zijn verbeter de wereld en begin bij jezelf. Dat is het eerste waar het begint.

      Verwijderen
  4. Een actuele discussie Elly. We weten allemaal wel hoe het zou moeten, nu nog het 'doen'.
    Ik heb genoten van je foto's bij je verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben wat ze vroeger een geitenwollensok noemden, bewust en proberen zo te leven. Heb veel gedemonstreerd in mijn mobielere jaren , nu lijkt het bijna te laat om het tij nog te keren. Trouwens die koppentekening is die van Lucebert? Die zag al de demonen onder ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel mooi geschreven en prima foto's erbij.
    groet Kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En weer weet je ons te raken. Bedankt en ik denk dat iedereen zich steeds bewuster wordt van de plastic soep en dat op kleine schaal opruimen ook helpt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. geld en macht zijn kwade beestjes zeggen we hier

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Weet je dat ik niemand en niets meer geloof? Als er iets beweerd wordt ga ik eerst googlen of het wel klopt maar ook dat kan onwaar zijn.
    Eet je jaren iets omdat het goed voor je zou zijn blijkt het opeens helemaal niet waar te zijn en jij maar je geld daaraan uitgeven. Zag gisteren een heel klein stukje over een bekende visagist die bepaalde shampoo aanprijst die ECHT zou helpen tegen kaalheid, heel even geloofde ik het maar toen dacht ik; hij krijgt natuurlijk geld om dat op TV te zeggen. Al die leugens maken mij heel onzeker. Ik kom al heel lang bij dezelfde dierenarts en ben er erg tevreden over maar als ze me van alles aanraden voer, medicijnen, operaties dan weet ik ook niet of ik ze moet geloven. fijn weekend en ben beniuewd naar je blog van morgen. lieve groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen