zondag 7 oktober 2018

292 SchoonheidHet is zondagochtend en op de achtergrond zingt Eva Cassidy,Autum Leaves (klik) terwijl ik de eerste woorden op het scherm zet. Een prachtige song die zeker bij de titel van vandaag past.

Er zat zoveel moois in mijn week en om dat in een woord te vatten is niet eenvoudig. Ik heb er dit keer dan ook lang over moeten nadenken. Na wat hersenspinsels dacht ik ineens: Eureka en ik was eruit.

Ik googelde even naar de definitie: Schoonheid is een kenmerk van een zeker aantal belevingssituaties, waardoor zij in de subjectieve beleving van de waarnemers een sterk emotioneel gevoel uitlokken, omvattend geluk en fascinering. Een volkomen abstract begrip en niet te vatten, maar het is zonder meer wat ik in de afgelopen week tegen kwam.

Somewhere over the Rainbow (klik) klinkt het op de achtergrond en de herfstzon laat lange schaduwen in huis zien. Niet in de laatste plaats was er deze week de schoonheid in de natuur, de herfst is dit jaar zo bijzonder, er is een regenboog aan kleuren te vinden buiten.

In het theater zag ik Claudia de Brey, die met haar nieuwe show “Nu”, schoonheid in een heel ander daglicht of eigenlijk in het spotlight zette. Al direct aan het begin van de show over het buiten zijn of veilig binnen, zo’n avondje met Claudia zet aan tot nadenken over het nut en het doel van het leven. Ik ga natuurlijk niets verklappen, maar aan het eind van de avond is toch de conclusie, we hebben harmonie nodig. Balans is belangrijk, hoe je het ook formuleert.

Claudia de Brey (klik) hoort bij de top van de Nederlandse cabaret. Met haar oprechtheid krijgt ze volle zalen aan het lachen, maar ook vallen er stiltes en zijn mensen geraakt. Haar show is een hilarische mengeling van haar ergernissen, dromen, fascinaties en wensen, afgewisseld met prachtige mooie en lieve liedjes. Kortom het is een vakvrouw in hart en nieren, haar theatertour loopt nog tot juni 2019 en als je nog een kaartje kunt bemachtigen, een aanrader.

What a wonderfull world (klik) klinkt er nu door de woonkamer terwijl ik mijn koffiedrink en even een boekje over Lissabon inkijk. De komende feestdagen zit ik aan de Costa Lisboa en dat duurt niet lang meer besef ik plotseling, met die blijvende zomerse herfstdagen, sta je er niet bij stil dat we over minder dan drie maanden alweer een jaarwisseling hebben.

Dierendag werd dit jaar een bijzondere dag, hoewel ikzelf geen huisdieren bezit werd het dit jaar, ook voor mij dierendag. Op die dag reden we ‘s morgens naar dé Culturele hoofdstad van Europa 2018, Leeuwarden. Het zwarte goud van Friesland tegemoet.

Onderweg besloten we een bezoekje te brengen aan het Planetarium van Eise Eisinga (klik) in Franeker. Ik was er al eerder geweest, maar ik blijf het een fascinerend vinden dat deze wolkammer op basis van zelfstudie een nauwkeurig zonnestelsel bouwde aan het plafond van zijn woonkamer tussen 1774 en 1781. Zeven jaar werken en berekenen, terwijl sterrenkunde en wiskunde slechts een hobby voor hem was. Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius bijvoorbeeld in 88 jaar, de aarde in een jaar en Saturnus zelfs in meer dan 29 jaar en dat alles berekent zonder de kennis en de techniek van nu.

Het Planetarium verdient een plaatsje onder de noemer, schoonheid en dat niet alleen omdat het een wonderbaarlijk en uniek bouwwerk is. De kleur waarin alles is geschilderd is een kleur die uniek is en die je nooit meer vergeet.

Maar het doel van onze reis die dag was de voorstelling: DeStormruiter (klik voor de trailer) Het internationale theaterspektakel van het jaar, met in de hoofdrol honderd glanzende Friese paarden. De knallende voorstelling gebaseerd op de negentiende-eeuwse novelle, Der Schimmelreiter van Theodor Storm en neemt je mee naar het jaar 1650. Het jaar van dé legende van Fryslân.

Met daarin het zwarte goud van Fryslân, het Friese paard in de hoofdrol, honderd glanzende paarden het was onvoorstelbaar, ik besefte thuis al dat dit een bijzonder theaterspektakel moest zijn.

En het werd een onvergetelijk gebeuren, ontroerend om te zien hoe mens en dier samensmelten, de liefde spatte ervan af. De paarden zo sprookjesachtig mooi, zo snel en zo bijzonder, intens zwart en de twee witte paarden in het licht bijna van zilver. Niet alleen de paarden maakten het bijzonder, ook de ganzen ontroerden en de roofvogels. Het was fantastisch en misschien zelfs wel de meest bijzondere voorstelling van mijn leven, dit geweldige theaterspektakel staat voor altijd in mijn geheugen gegrift.

Het was werkelijk een dierendag om nooit te vergeten, zo onbeschrijfelijk mooi.

Maar het was natuurlijk wel een eind van huis, dus werd het een latertje en bij elkaar genomen een lange dag. De volgende ochtend stond de kapper al om tien uur gepland en dus stond uitslapen zeker niet op de agenda.

De volgende ochtend stroomde de adrenaline nog duidelijk door mijn lijf door al het moois dat ik had gezien, ik stond redelijk fit op en zag er ook nog redelijk uit toen ik even later in de spiegel keek.

Bij de kapper keek ik de vrouw tegenover mij eens even aan en dacht, als je haar maar goed zit en ik glimlachte naar mijn spiegelbeeld. Wat kan het leven toch bijzonder zijn.

Welke voorstelling, die je ooit zag, vond jij heel bijzonder?


Doordenker:

Iedere dag is een geschenk, vergeet het niet uit te pakken.

In de Spotlight:

Waterlicht (klik)

Laat je zintuigen prikkelen in het droomlandschap WATERLICHT van Daan Roosegaarde. Als een virtuele vloed gemaakt van LED’s, software en lenzen overspoelt het Museumpark in Rotterdam en laat je ervaren hoe hoog het water zou komen zonder menselijke interventie. Tegelijkertijd creëert WATERLICHT aandacht voor de stijgende waterspiegel als gevolg van de opwarming van de aarde. Beleef de kracht en poëzie van het water en ga je van 25 t/m 27 oktober 2018 verbazen en verwonderen in het Rotterdamse Museumpark van 20.00 – 23.00 uur.


De tentoonstelling “Pure Rubens” toont het grootste overzicht van Rubens olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Museum Boijmans van Beuningen en het Museo Nacional del Prado in Madrid werkten samen om de mooiste werken bijeen te brengen. De tentoonstelling is t/m 13 januari 2019 te zien.


Een film die ik nog wil gaan zien is Maria by Callas. Heel bijzonder vertelt zij haar eigen verhaal in deze film, 40 jaar na haar dood aan de hand van zeldzame archiefbeelden. In de beelden zie je naast Callas ook Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint-Laurent, J.F. Kennedy, Winston Churchill, Grace Kelly en Liz Taylor. Ik denk een dat het een historisch pareltjes is en dus een must see.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

11 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's weer... Om jaloers op te worden..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schoonheid is er in alle vormen zowel in kunst als in de natuur en het is ook een geschenk voor hen die je mooie blogwoorden mogen lezen met de daarbij behorende fotografie waarin je ook vele schoonheden laat zien. Ik had je in mijn leeslijst gezet zodat ik steeds weer mag genieten van je woorden. Groetjes, Tine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schoonheid zit in zoveel dingen en je moet het voelen zien en ervaren .Schoonheid in de mens de natuur en in muziek er zijn zoveel voorbeelden .Je foto's zijn heel mooi .Ik kan geen voorstelling noemen die ik bijzonder vind want theater bioscoop e/d zijn voor mij te druk en luidruchtig helaas
  Gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's! En ik heb genoten van Eva Cassidy, wat een prachtige stem! En zo jammer dat ze zo jong is overleden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beauty is in the eye of the beholder....ik geniet mee en dank je voor de foto's. Juist imperfecties maken het mooi, ikigai..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat was weer een mooie post. Die voorstelling met de paarden, ik zie het voor me. Goed dat je de reis gemaakt hebt! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk dat je het paardentoneelstuk hebt gezien. Heb de televisieuitzending erover gezien. Prachtige dieren, moet wel heel indrukwekkend zijn geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij hebt werkelijk een schitterende week achter de rug zo te lezen en door de manier waarop je het verwoordt geniet ik gewoon helemaal mee. Vooral de 'Stormruiter' moet geweldig geweest zijn, je maakt me bijna jaloers. Ik kan me voorstellen dat dit wellicht de meest bijzondere voorstelling van je leven was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat maak je toch een mooie posten !....hele fijne week liefs Ria x 🧡

  BeantwoordenVerwijderen
 10. elke dag is een geschenk....
  we maken er steeds het mooiste van

  BeantwoordenVerwijderen
 11. schoonheid, dat kan je in veel vinden
  en niet iedereen ziet dezelfde schoonheid, smaken verschillen namelijk
  je foto's laten zeker de schoonheid van de natuur zien

  BeantwoordenVerwijderen