Allemachtig wat was dat weer ineens prachtig, heel
vreemd om in februari al een lentejas te dragen. De natuur is van slag en
wellicht de mens ook, want die eerste zonnestralen doen wonderen.
In een klap zie je overal de krokussen stralen en de
lammetjes dartelen.
Ik had niet veel tijd over om te lezen de afgelopen week en
dus is deel vijf van de zussenreeks deze week niet uitgelezen. Misschien is dat
maar goed ook, want deel zes en zeven komen pas eind van het jaar en volgend
jaar uit. Maar deel vijf: Maan, is wel weer een fascinerend verhaal. In dit
verhaal, de Schotse hooglanden in het heden en de historie in Andalusië. Een
paar jaar geleden was ik op de plek waar het verhaal zich afspeelt en dat maakt het
boek extra bijzonder.
Uit het boek Maan:
Beoordeel een boek niet op zijn omslag. Een kluitje ruwe
aarde kan het mooiste sieraad bevatten.
Cascais aan de Costa Lisboa
Ook een film moet je niet beoordelen aan de hand van recensies
of een trailer, dacht ik toen ik die woorden las en ik moest denken aan de film
The Favourite (klik) die ik twee weken geleden zag en waarin Olivia Colman (klik) prachtige rol speelde. De trailer zag er veelbelovend uit, maar ik vond de film
achteraf gezien niet de moeite van het kijken waard. De afgelopen week zag ik de
film Mary Queen of Scots (klik) ook een historisch filmdrama, maar wel van een hoger niveau. Die film bleek
een juweeltje, prachtige beelden, een sterk verhaal, schitterend gespeeld en de
kostuums fabelachtig mooi.
Het boek en een stukje Portugal
Ik pakte het boek uit het schap bij de buurtsuper, die op
de kleintjes let en draaide het om en las: “Bart is mijn visheld- dit boek is
geweldig! Ik ga meteen wat vis in blik kopen…” – Jamie Oliver. De schrijver van
het boek, Bart van Olphen had ik in een Tv-programma gezien en zijn verhaal
over vis in blik en duurzaamheid was bij mij blijven hangen. Ik heb altijd vis
in blik in huis, maar doe daar eigenlijk nooit iets bijzonders mee en gebruik
het meestal in een salade of in de pasta. Ik kocht het boek, want zo te zien
was het de moeite waard.
Thuis vond ik daarna ook nog een YouTube filmpje (klik) over het
boek.
Het boek Vis in Blik bevat naast heerlijke recepten, ook
informatie over duurzame visserij en niet geheel verrassend, komt ook de Portugese
fábricas de conservas aan de orde.
Heel leuk om daar wat meer over te lezen, want ik zag in Lissabon winkels die
van de vloer tot aan het plafond vol stonden met vis in blik.
Dat laatste is
absoluut geen visserslatijn of anders gezegd grootspraak, kijk maar naar de
foto hieronder.
Een visconservenwinkel in Lissabon, blikjes vis van onder tot boven
Misschien denken jullie nu, daar komt ze weer met haar Portugese
avontuur, maar ik heb van de visserij daar voldoende foto’s gemaakt om mijn verhaal op
te fleuren.
Het kleine vissersdorp Cascais is inmiddels uitgegroeid tot een chique
badplaats, maar de visserij (klik) is nog duidelijk aanwezig, de kleine bootjes zijn natuurlijk niets in vergelijking
met de mega-vissersschepen die in de verte voor de kust liggen. Ik heb meer waardering voor
die kleinschalige visserij en die kleine vissersscheepjes blijven natuurlijk een
fascinerend onderwerp om te fotograferen.
De vissershaven van Cascais
Visserslatijn, de taal die mijn vader ook sprak als hij thuiskwam
met zijn visvangst. Hij was sportvisser en vaak vertrok hij al voor dag en dauw,
om later op de dag met zijn vangst terug te keren, dan werd de vis
schoongemaakt en meestal gebakken. Toen ik een klein meisje was mocht ook
weleens eens mee, dan zat ik ook met een hengeltje naast hem te vissen.
Waarschijnlijk had ik het geduld van een kikker, maar als ik een vis aan de haak
had was ik trots.
Waarschijnlijk sprak ik dan bij thuiskomst, in mijn enthousiastme ook de taal van mijn vader.
Waarschijnlijk sprak ik dan bij thuiskomst, in mijn enthousiastme ook de taal van mijn vader.
Links mijn vader in actie en rechts het boek Vis uit blik
Duurzaam gevangen vis, vaak is het onduidelijk waar de vis
vandaan komt en hoe deze is gevangen. Het gebrek aan informatie beperkt de
visliefhebber vaak om de juiste keuze te maken. Visconserven bieden dankzij het
etiket wel die mogelijkheid, lees ik in het boek en bovendien is het conservenblik
te recyclen.
Hier thuis ben ik een kleine zelfstandiger op het gebied
van milieubewustwording, ik probeer steeds bewuster mijn afval te scheiden en bij mijn bezoek aan de buurtsuper probeer ik steeds vaker te letten op de etiketten. Maar
hoewel ik los fruit in zelf meegebrachte zakjes afweeg, blijft het toch moeilijk
om plastic te mijden.
Het afschaffen van plastiktasjes is destijds zo eenvoudig
verlopen, inmiddels weten we niet beter. Waarom stagneert dan toch het verder
afschaffen van plastic.
Een van de kleine houten vissersbootjes in Cascais
In 2021 komt er eindelijk een verbod komt op
plastikwegwerpproducten, het duurt blijkbaar nog 2 jaar om dat voor elkaar te
krijgen. Ik maak op wat ik in huis heb, maar koop het niet meer. Toen deze week het bericht naar buiten kwam dat de supermarkten
er naar streven om in 2025 minder groente en fruit in plastic te verpakken(klik) vroeg ik mij toch af waarom dat zolang moet duren. Je kunt fruit en groente
toch zo in kisten in de winkel zetten, dat is toch niet zo moeilijk. Zes jaar..., waarschijnlijk wegen andere belangen zwaarder..
De klimaatspijbellaars zaten weer aan tafel bij DWDD (klik) dinsdagavond, het gesprek met de Minister-President was met een vriendelijk
woord en een glimlach verlopen, loze woorden en schone schijn. Ze voelden zich
niet serieus genomen in Den Haag. De uitspraak: “Meer economische groei op een
krimpende planeet kan niet duurzaam zijn”, is mij bijgebleven en dat kun je
toch niet met een politiek gebaar wegwuiven. Het is duidelijk dat de jonge
helden zich niet laten inpakken, zij gaan door met hun acties en ik geef ze
volkomen gelijk.
Alles draait om gedragsverandering, niet eenvoudig, maar ook
niet onmogelijk.
Hoe goed ben jij bezig met het milieu?
Doordenker:
Met je gezicht naar de zon zie je geen schaduw.
Verse vis in een van de vele visrestaurantjes
Een bezoek aan het Museon in Den Haag is een mooie tip voor
de komende voorjaarsvakantie. One Planet (klik) is een leuke
interactieve permanente tentoonstelling voor jong en oud, de bezoekers krijgen
spelenderwijs antwoord op de vraag: Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar?
Het Fotomuseum in Den Haag en het Gemeentemuseum brengen
met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste
fotografen: Erwin Olaf die dit jaar zestig jaar wordt. Het Fotomuseum zoomt in
op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog
werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Het
Gemeente Museum (klik) toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar
2000 tot aan zijn nieuwste series. Beide tentoonstellingen zijn t/m 12 mei 2019
te zien.
In de Kunsthal in Rotterdam kun je het werk van Picasso op
Papier vanaf 9 februari tot 12 mei 2019 zien. Hoogtepunten in de tentoonstelling
zijn de kleurenlino’s van stillevens, stierenvechten, mythologische
voorstellingen en natuurlijk vrouwen. Deze tentoonstelling lijkt mij een
“mustsee”.
Geniet van het leven en
deel je geluk.
Liefs,
Elly Embregts
©Happy Earl Grey
Ik waardeer het als je een reactie achterlaat en delen
met je vrienden mag ook.
Oooooh dat blauw van Portugal, ik wou dat ik dat in een tube kon kopen!
BeantwoordenVerwijderenDat boekje over vis in blik lijkt me zeer interessant, vooral de info over duurzaam gevangen. En recepten zijn natuurlijk ook nooit weg.
Dat plastic blijft bij mij ook een probleem. Groenten zijn te doen in een meeneemzakje, maar vlees uit de supermarkt zit altijd in zo'n plastic verpakking. Ik weet daar geen alternatief voor.
Goed hè, die klimaatjongeren!
Hoi Elly,
BeantwoordenVerwijderenJe mag net zoveel foto’s plaatsen van je Portugese avontuur, als je wilt.
Het zijn stuk voor stuk juweeltjes.
Ik krijg gewoon zin om er naar toe te gaan.
Wat betreft vis in blik... sja... ik doe er ook vrij weinig mee.
Maar ik vind het wel lekker.
Misschien dat ik ook eens wat ga experimenteren... dank voor tip.
Fijne week!
Marlou
Ik hoop echt,dat de klimaatspijbelaars ook door eigen gedrag schoolgenoten aan het denken zetten. En niet,zoals ik laatst hoorde mee "moeten"op werkweek naar Griekenland per vliegtuig.
BeantwoordenVerwijderenPortugal en vis is een goede combinatie, heb nooit zo lekker vis gegeten als in Portugal aan de kust.
BeantwoordenVerwijderenGoed dat je me weer herinnert aan het boekje, zag het ook op tv en ben gek op vis.
BeantwoordenVerwijderenLeuke titel bij het bericht en weer heerlijke foto's.
Ik heb nog lang geen genoeg van je reisfoto's hoor! Toevallig heeft mijn dochtertje op school les over kunst en weet ze nu hoe een picasso er uit kan zien!
BeantwoordenVerwijderenDat is weer op veel fronten een interessant blog.
BeantwoordenVerwijderenMijn echtgenoot is helaas geen visliefhebber. Ik heb de neiging daar toch rekening mee te houden.
En wat betreft het milieu doen we op kleine schaal ons uiterste best. Nu de fabrikanten van verpakkingsmateriaal nog ...
er hangt een visluchtje hier :-)
BeantwoordenVerwijderengaan de jongelui ook minder vliegen... of helemaal niet meer ??