zondag 14 juli 2019

327 Minderen


Het is zaterdagochtend op de radio Muziek voor Volwassenen, een programma met heerlijke muziek gepresenteerd door Johan Derksen, de ouwe mopperkont. Maar wat muziek betreft heeft hij wel smaak. Buiten is het grijs en nat, de deur staat open en ik schrijf alvast het begin van mijn wekelijkse post.

Ik bezocht deze week Museum Voorlinden (klik), een prachtig museum op een schitterde plek in het Wassenaars duingebied. Vooraf had ik thuis mijn dag gepland, het weer zag er redelijk uit, droog en die middag zou het zelfs zonnig worden. Mooi wandelweer. Ik besloot gebruik te maken van het openbaar vervoer zodat ik geen rondje, van en naar de auto zou lopen, maar van Wassenaar naar Scheveningen door de duinen.


De tuin van Museum Voorlinden


Doel van mijn bezoek aan Museum Voorlinden was de Japanse Yayoi Kusama (klik), een fascinerende vrouw die al als heel klein meisje wist dat ze kunstenaar wilde worden. Ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag is het werk van de grande dame, die ook wel “The Princess of polka dots” wordt genoemd te zien in Wassenaar.

Bekijk hier de documentaire die in 2018 over haar is gemaakt: Yayoi Infinity (trailer) 


Kusama's Pumpkin, 2009


Genieten begint al thuis bij het plannen van een leuke dag, het inpakken van de rugzak en het aantrekken van de wandelschoenen. Eenmaal buiten kun je alles loslaten en zijn alleen de zintuigen nodig om volledig te genieten.

Maar dat loslaten wordt tegenwoordig vaak gehinderd door invloeden van buitenaf, die zomaar binnen fladderen, voor mij het punt om te gaan minderen. Misschien herken je het, het nutteloos lezen van artikelen die je ongevraagd onder ogen krijgt, je gaat er even voor zitten en vervolgens kijk je op de klok en zijn er uren vervlogen. Want van het een scrol je door naar het andere en dan krijg je weer “even” een ander bericht binnen en herhaalt het patroon zich.


Kusama's Narcissus Garden, 1966


Pfff, soms krijg ik een hekel aan mijzelf, als er weer tijd verspild is aan de onnodige onzin die langskomt en dan heb ik het nog niet eens over al die ongewenste negatieve berichten. Vreselijk toch, je kunt in die verloren tijd zoveel andere mooie, zinnige dingen doen. Een fijn boek lezen of lekker bewegen in de buitenlucht.

Hindernissen en dus heb ik vorige week besloten om mij te ontdoen van onnodige ballast en daarmee doel ik op al die overbodige e-mails van bedrijven. Ik weet niet of jullie het herkennen, maar ik erger mij daar mateloos aan. Op mijn brievenbus prijkt al jaren een NEE-sticker, maar helaas is die voor ongevraagde e-mails nog niet bedacht voor al die stalkende bedrijven en instanties.

Stalken noem ik het, het is ronduit digitale achtervolging.


Kusama's Invisible Life, 2000 - 2001

Digiminderen kost tijd, maar ik ben er wel mee begonnen. Ik ben de onnodige ballast aan het lozen, elke reclame-terreur-email ben ik aan het afmelden en krijgt van mij het kenmerk, zijnde spam. Het is een hele klus, maar wellicht gaat het toch uiteindelijk wat opleveren, al zal ik naar ik vrees een lange adem moeten hebben.

Wat ook iets moet gaan opleveren is het beëindigen van accounts, de tijdvreters die eigenlijk van generlei nut zijn, zoals o.a. die van Twitter, Pinterest en noem maar op. Ik ga niet alles beëindigen, dat nou ook weer niet. Maar ik ben mij wat gaan verdiepen in de accounts. Wat is nodig, wat staat openbaar, wat wil ik ermee en wat brengt het mij. Eigenlijk zouden we dat allemaal van tijd tot tijd eens moeten doen, ook ter bescherming van jezelf.

Ik laat mij niet meer afhouden van plannen door ongewenste toeters en bellen, hoewel dat ook niet helemaal opgaat. Want ook de stappenteller op mijn mobiel laat zich af en toe horen.


Het landhuis, het museum en de prachtige tuin van Voorlinden


Eenmaal aangekomen op het landgoed in Wassenaar, de zon scheen inmiddels, zag ik het prachtige monumentale landhuis in Engelse stijl dat in 1912 als woonhuis is gebouwd. Op dit moment wordt de begane grond gebruikt als restaurant van museum Voorlinden. Het museumgebouw ligt wat verderop, strak en modern van lijn en is totaal dienend aan de kunst. De tuin rondom het museum is ontworpen door tuinarchitect Piet Oudolf en die schitterende tuin stond prachtig in bloei. Een paradijsje voor insecten. Hier gonsde hier van hommels en bijen, bijzonder opvallend, want dat zie je nog maar weinig.


De vaste collectie: Swimming Pool, 2016 en Dog from Screen Memory, 1999


Het museum biedt onderdak aan een uitgebreide collectie moderne kunst, een verrassende eigen collectie, maar daarnaast presenteert museum Voorlinden ook tijdelijke, internationale tentoonstellingen.


Ron Mueck: Couple under an Umbrella, 2013


In de eigen collectie is o.a. werk van Ron Mueck (klik) te zien, die hyperrealistische mensfiguren tot in de kleinste detail uitwerkt. Ze lijken van vlees en bloed, maar door hun schaal zijn ze niet van onze wereld. Ik had vorig jaar in de Kunsthal ook de reuzenbaby gezien en vond dat fascinerend. Maar het echtpaar dat ik hier in het museum zag vond ik al net zo ontroerend en liefdevol.


Hyperrealistisch tot in de details uitgewerkt


Ik ging voor de Japanse 90-jarige Yayoi Kusama en vond haar werk bijna niet in woorden te bevatten.  Vooral de Infinity Mirror Room: Gleaming Lights of the Souls (2008), een afgesloten ruimte waarin je oneindigheid kan ervaren. Je mocht maar met twee personen tegelijk naar binnen en je kreeg maar 45 seconde om het te zien. Ik vond het een fabelachtige ervaring. Niet voor niets staat er in de aankondiging van de tentoonstelling: Welkom in het universum van Yayoi Kusama. Wat een werk, wat een geduld en wat een bijzondere vrouw is “The princess of polka dots”. En ze werkt nog steeds, er komen dus ook nu nog kunstwerken bij.


Yayoi Kusama en een van haar schilderijen


In een andere ruimte zag ik: Less is More en in de toelichting las ik het volgende: Hoe kan het dat wij in het Westen – in een tijd waarin wij de beste levensstandaard ooit beleven – alsmaar naar meer verlangen? De wereld komt 24 uur per dag via onze smartphone binnen. Een overvloed aan prikkels is het gevolg. Wij staan aan. We weten ons er niet goed raad mee. De bevrediging is immers maar van korte duur en de leegte blijft.

Ja dat dus, een overvloed aan prikkels en dat is precies waarom ik wil digiminderen.


Door de duinen van Wassenaar naar Scheveningen


Maar troost je in die hal met moderne kunst “Less is More”, kreeg ik het bevestigd. Er is een tegenbeweging in opkomst. Chef-koks pleiten voor de simpele keuken. Opruimgoeroes schrijven over ontspullen. De Tiny-house beweging groeit. Minimaliseren lijkt een nieuwe levensstijl te worden. Er is dus nog hoop!

De stappenteller draaide die dag op volle toeren, na de lunch begon ik aan mijn wandeling naar Scheveningen en mijmerde nog wat aan het strand voordat ik aan de terugreis naar huis begon.

Onderweg las ik ergens de volgende woorden: Bewandel je eigen weg en niet die van een ander, en ik knikte. Maar was dat van herkenning, vermoeidheid of van de zilte zeelucht…

Goeie vraag, maar moet je altijd alles weten?Doordenker:

Minder is meer.


Mijmeren aan de boulevard


In het Spotlight:


De film Tolkien zag ik, een film over het leven van J.R.R. Tolkien (klik)  de man die vooral bekend werd als schrijver van o.a. De Hobbit en In de ban van de Ring, hij wordt de vader van de moderne fantasy-literatuur genoemd. We zien in de film de jonge Tolkien, zijn vurige liefde voor talen en legendes werd aangewakkerd door zijn moeder. Hij is nog maar een tiener als zijn moeder overlijdt en hij in een pleeggezin terechtkomt. De film is prachtig gemaakt, maar verwacht niet als je fan bent van The Hobbit en In de ban van de Ring, heel veel fantasie en spektakel. Het is een mooie film over vriendschap, broederschap, liefde en passie.De Kunsthal biedt t/m 11 augustus weer een gratis buitenfestival, elke zondag is er van 13.00 tot 17.00 uur livemuziek te beluisteren. Elke week andere artiesten, dus waarom thuisblijven?De Museumprijs 2019 is niet onterecht naar het Stedelijk Museum in Schiedam gegaan. Het gebouw is al opzienbarend en als je de drempel overstapt begrijp je al direct hoe bijzonder dit museum is. Je vindt er op dit moment o.a. Meesterlijke Vrouwen, CobrA en Rothko. Plan een hele dag Schiedam, dat is zeker de moeite waard, je zult je verbazen.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

En natuurlijk is het leuk als je een reactie achterlaat.

17 opmerkingen:

 1. Wat heb je dat weer mooi geschreven!
  Ik was vorig jaar naar de tentoonstelling van die sculpturen in de Kunsthal en vond het enorm mooi en heel erg knap gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ben ik het met je eens mevrouw Earl Grey.
  Reclame krijg ik bijna niet meer in mijn email.
  Weinig mensen hebben mij telefoonnummer. Trouwens ik neem dat ding zelden mee.
  Appen vind ik trouwens wel leuk en ideaal, tenminste als ze niet verwachten dat ik bij iedere ping naar mijn telefoon ren en meteen antwoord geef.
  Probeer een beetje de krant te lezen maar de meeste dingen hoef ik niet te weten.
  Ik koop eigenlijk nooit iets spontaan.
  Ik vind winkelen leuk maar kan dat 3 keer doen zonder maar iets thuis te komen.
  Zie ik opeens de mooiste vest ooit handen dan ga ik toch eerst naar huis en als ik 24 uur later het nog wil ga ik terug.

  Werkt perfect voor mij.
  Ga zelden terug en als ik het paar weken later weer zie hangen is het opeens helemaal niet zo mooi als ik gedacht had en ben ik blij dat ik het niet gedaan heb.


  Ik wens je een fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yayoi Kusama, wat een fascinerende kunstenares. ik zou die tentoonstelling ook graag zien. Goede tip.

  Een poosje terug heb ik me afgemeld op veel "dingen" op email. Ik had ergens gelezen hoe ik dit kan doen. ik was blij. Wat schetst mijn verbazing. Ik kreeg meer terug. Ik las ook weer ergens dat "ze" nu weten dat ik een actief account heb en dat ze dat dan weer extra benutten. Vermoeiend. Ik probeer ook te digiminderen. Wat kan ik me er soms akelig door voelen. Zoveel onzin gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zit zeker in de lucht, dat minderen op allerlei gebied. Ik ben ook bezig. Het huis, mijn telefoon...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stuk heb je geschreven!
  Ik heb een apart emailadres voor berichten van bedrijven. Soms zijn de nieuwsbrieven die je krijgt interessant, maar meestal klik ik ze ongelezen weg. Doordat ze binnenkomen op een apart mailadres 'vervuilen' ze niet mijn overig mailverkeer. Als je snapt wat ik bedoel.
  Ik geef je helemaal gelijk over geen tijd willen besteden aan onzin. Ik probeer zorgvuldig te kiezen wat ik lees en zie. Ik neem vaak series of films op. Maar het komt regelmatig voor dat ik halverwege denk: waar kijk ik in hemelsnaam naar? En dan wis ik het.
  Mooi museum!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je brengt me op een idee,wat ongewenste mail betreft. Ik had bijna elke nieuwsbrief al gestopt,maar jouw verminderen gaat nog verder. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Less is more, leerde ik ook op schrijfcursus, maar in het dagelijks bestaan gaat het zeker op.
  Aan twitter, facebook, instagram, pinterest ben ik nooit begonnen en nieuwsbrieven zeg ik bij de eerste zending al af, als ik ergens mijn mailadres heb moeten achterlaten. Appen doe ik tot verdriet van een aantal vriendinnen ook al niet. Ze kunnen 100 keer vertellen dat ik niet hoef te reageren, maar waarom zou je mij dan appen. Bellen en het versturen van een sms'je, waar nodig, bevalt uitstekend en blijkt nog steeds te werken. Bloggen vraagt tijd, maar dat geldt voor elke hobby.
  Museum Voorlinden komt in Blogland regelmatig voorbij, het komt maar niet van mijn verlanglijstje. Tijd om daar eens aan te werken. Oh ja en Schiedam is zeker een reisje waard. Je weekoverzicht weer met plezier gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. leuk elly, ik ken de beelden van een lief blog vriendinneke die er was,

  nee je moet niet alles weten.... en digiminderen... er zit een knop op dit ding hé :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je weer een mooi verhaal geschreven. Ik hoop binnenkort ook naar Voorlinden te gaan. Op internet doe ik alleen mijn blog, verder niks. Kost me te veel tijd, en die gebruik ik liever om leuke blogs te lezen én om zelf creatief bezig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk dat ik bij jou lees over Yayoi Kusama... Ik kreeg vanmorgen de 5e les van Artjournal Summerschool en die was inspired by Kusama! We gaan een stippenlandschap maken (lots of dots...), hoe leuk is dit!
  Het loont echt om structureel voor allerlei emails je af te melden hoor. En als je weer eens iets aanvraagt, dan altijd kijken of er niet automatisch een vinkje staat voor de nieuwsbrief, zo gaat dat nl...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voorlinden moet ik echt eens gaan bezoeken. En wat minderen betreft, doe ik onmiddellijk als ik nieuwbrieven krijg, ik wil er geen een, ben niet nieuwsgierig. Instagram en twitter ben ik nooit aan begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een heerlijke geniet post.....wat fijn dat je je zo vermaakt ook....ik ga dat binnenkort ook allemaal doen rust creëren in mezelf en genieten nog meer genieten van de dingen om me heen...Yes !!...vrije tijd ik kom eraan hihihihi.....liefs Ria 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 13. prachtige foto's
  de tuin van het museum mag er ook wel zijn
  heel mooie Japanse pumpkin
  jaja dat scrollen, we kennen dat... :-)
  oooh ik dacht eerst dat het echte mensen waren haha, tot ik je tekst las

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke post, en nee, je hoeft echt niet alles te weten..en ook niet te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen