zondag 6 oktober 2019

339 GolvenJe herkent het vast. Je hoort een liedje en dat blijft hele dag hangen en rondzingen in je hoofd. Zo begon mijn week, met een oorwurm zoals ze dat noemen en eigenlijk was het ook juist dat liedje dat mij die dag de goede richting op stuurde.

In het jaar 2000 kwam het album De Zevende Hemel uit van de Nederlandse band De Dijk (klik) en de eerste single die daarvan werd uitgebracht was het nummer: Als het Golft. Hoewel het bijna 20 jaar oud is nog steeds relevant en kun je het zo meezingen. Maar pas op, ik waarschuw je, het gaat niet meer uit je hoofd.


Als het golft dan golft het goed
Niet te stuiten, niet te sturen
Duurt het dagen, duurt het uren
Als het golft dan golft het goed

(Als het golft - De Dijk jaar 2000)De herfst kleurt ook de duinen


Het is oktober en met het jaar 2020 in zicht begint nu al de discussie, de jaren ’20 van het jaar 2000 komen eraan. Hoe gaan we de 21e eeuw eigenlijk noemen? De eerste eeuw van het derde millennium, de 21e eeuw (klik).  De tijd vliegt, alsof het gisteren was zaten we in spanning het jaar 2000 af te wachten en nu zijn die eerste 20 jaar bijna om.

Ik googelde even, maar daar werd ik niet vrolijk van, tot nu toe is de lijst met ellende langer dan die met de lichtpuntjes. Maar lichtpuntjes zijn er, dat weet ik zeker.


Op een rimpelloze vlakte
Van een smetteloos bestaan
Kan het plotseling gaan waaien
Ook al wil je er niet aan

(Als het golft - De Dijk jaar 2000)Hoofdpijn?


Ik luisterde naar Radio Rijnmond die maandagmorgen en daarin werd uitgebreid aandacht besteed aan het in gebruik nemen van de Hoekse Lijn (klik). De metro’s op de Hoekse lijn hadden op de eerste dag 23.000 reizigers vervoerd. Niet zo gek natuurlijk, de rit was gratis en bovendien zijn mensen nieuwsgierig na die jarenlange vertraging in de bouw. Het realiseren van de Hoekse Lijn is met veel schade en schande verlopen en menigeen heeft er hoofdpijn van gekregen. Toch is het traject nog steeds niet volledig opgeleverd. Het laatste traject van de haven naar het strand is naar verwachting, als alles meezit, pas in 2022 klaar.

Ik stond ook te popelen om een ritje te maken, maar besloot dat te doen als het wat rustiger was.


Grijsgroen met geel, een prachtig geheel


Op diezelfde grijze maandagochtend hoorde ik "Als het golft dan golft het goed" en de zon brak door. De woonkamer stond ineens in het spotlight. Het was alsof Moeder Natuur mij een teken gaf, ze riep mijn naam, ik moest naar buiten. Ik was "niet te stuiten, niet te sturen". Het duurde slechts enkele minuten, ik trok mijn wandelschoenen aan en ging op pad. Ik nam de metro naar Schiedam en stapte op de Hoekse Lijn en binnen een uur stond ik in Hoek van Holland.

De maandagwandeling liep ik deze keer vanaf metrostation Hoek van Holland Haven, de pier af en terug, daarna een lang stuk strand en door de duinen weer terug.

De zon scheen, het was droog, maar het waaide behoorlijk, een perfecte dag voor de zee.


De zee golft altijd


Als de akkers overstromen
En de gaten gaan niet dicht
Wil geen mens eraan geloven
Morgen wordt het toch weer licht

(Als het golft - De Dijk jaar 2000)


De zee heeft altijd een meditatieve werking, alsof de branding het tempo aangeeft, adem in, adem uit, adem in, adem uit en herhaal.


Wachten op wat de toekomst brengt


Ik las aandachtig de lange lijst met ellende van de afgelopen twintig jaar en ook die met de lichtpuntjes. Wat geweest is kun je niet veranderen. Maar je kunt van wat geweest is wel leren, ik blijf nog altijd positief. De klimaatprotesten geven mij hoop, het besef groeit, we moeten de aarde redden en als al die kleine lichtpuntjes bij elkaar komen, zal er een omslag komen. Soms moet je gewoon ademhalen, vertrouwen, loslaten en zien wat er gebeurd.

Tijden veranderen, daar komt geen mens onderuit, wat geweest is komt nooit meer terug. Ook niet als we terugdraaien wat er door de jaren is bereikt, het zal nooit meer zo worden als toen. Ik kijk heel graag naar van die prachtige historische films en series, ik volg Victoria (klik) en zag de film Downtown Abbey (klik) kortgeleden. Prachtig om die kostuums te zien en schitterend om even een blik in die tijd te werpen. Maar in werkelijkheid zag het er toen heel anders uit.

Het is onze versie van het verhaal, mooier dan de werkelijkheid en geromantiseerd. Het was nooit rozengeur en maneschijn, toen niet, nu niet en dat zal het ook nooit zijn.

De zevende hemel heeft niemand ooit bereikt.


Door de duinen terug


Feit is wel dat ik ontzettend blij ben met mijn leven in de 20e en 21e eeuw. Hoewel ik ook besef dat mijn wiegje op de juiste plek heeft gestaan.

Mijn koffer staat klaar, ik ben vrij om te gaan en daar maak ik maar al te graag gebruik van. Even weg van huis, niet omdat het moet, maar omdat het kan. Een nieuw avontuur tegemoet, naar zoals men het omschrijft, een paradijselijk eiland in de Middellandse zee. Om daar cultuur te snuiven en naar de branding te luisteren. Hoewel het ritme van de golven daar niet anders zal zijn dan hier. Adem in, adem uit en herhaal…

Maar wees gerust voor je het weet ben ik weer terug.Doordenker:

Lach, haal adem en neem tijd.


Adem in, adem uit en herhaal


In het Spotlight:


Herfstvakantie tips met in de hoofdrol, kijken, leren en doen.In de natuur beleef je de spannendste avonturen en zeker als kabouter. Van 13 t/m 28 oktober 2019 worden bij het Zuid Hollandslandschap, bij het bezoekerscentrum Tenelleplas, de kleinste bezoekers omgetoverd tot kabouters en daarna gaan ze, hai-hie-hai-hoo op speurtocht.


Van 19 t/m 27 oktober 2019 is het Halloween in Plaswijckpark. Spoken, heksen en pompoenen zijn er door het hele park te vinden. Laat je tijdens de herfstvakantie schminken als griezel, maak je eigen heksenbezem of ga op spokenjacht. Of boek een Halloween-arrangement, kijk op de site naar de mogelijkheden.


Misschien wel het leukste museum voor jong en oud is het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Oud wordt hier vanzelf weer jong en jong kan er op avontuur. Het museum is ook geschikt voor peuters en kleuters.
Het museum ligt vlak naast het Centraal Station in Den Haag en is heel gemakkelijk bereikbaar.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

9 opmerkingen:

 1. Wat mogen we blij zijn dat ons wiegje op de juiste plaats stond. Zo is dat! We moeten niet terug naar de "Victoriatijd" om veranderingen te zien. Vanaf mijn jeugd (maar ik ben dan ook al oud ;-)tot nu is de evolutie groots. Ik hoop dat de alarmbellen ivm ons klimaat luid genoeg zijn. Ben er toch nog niet gerust in. Je maakte weer heerlijke foto's en liet ons mooi meegenieten. En nu vrij om te gaan genieten op een zelfgekozen plek. Fijne vakantie en dat het ontzettend deugd mag doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede reis en veel plezier. Ik heb weer genoten van je weekverslag. En die video van Het Schaap is meesterlijk. Soms denk ik wel eens dat dit soort programma's en teksten worden ondergewaardeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijne vakantie en ik ben benieuwd met welke verhalen (en foto's) je thuis zal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk, geniet van je reis! Mooie foto's weer. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Soms denk ik er weleens aan hoe mijn kleinkinderen om moeten gaan met de klimaatverandering. Want dat er wat gaat veranderen is zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijne vakantie! Hoop dat het daar ook goed golft.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. heel mooie foto's van het strand
  k wens je een mooie vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede reis, fijne vakantie en ook weer een goede thuiskomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Victoria volg ik, en vind het prachtig,

  fijne vakantie elly

  BeantwoordenVerwijderen