zondag 29 september 2019

338 Overzicht





Van zomer kunnen we nu echt niet meer spreken, je ziet, ruikt en proeft de herfst. De regen tikt tegen de ramen en de goudgele bladeren van de linden in mijn laan dansen in de wind. Binnen ruikt het naar appelmoes, de geur van kaneel en kardemom versterken het herfstgevoel.

Herfst, tijd van lekker binnen genieten, als de natuur buiten in tranen afscheid neemt van de zomer.


Dikke peren hangen blozend aan de takken (Doyenne)


Ook deze week was ik een dag in de boomgaard aan het plukken, gelukkig was het droog. De zoete herfstgeur die ik daar in die boomgaard opsnuif is bijna niet te omschrijven, het rotte fruit op de grond geeft de herfst, voor mij althans, dit jaar iets extra’s. Het is net als met appels en peren, die zoete geur is met niets anders te vergelijken. Het plukken van appels en peren komt ten einde als alles uit de bomen is, maar op die zoete herinnering aan het plukken kan ik nog heel lang teren.


Ook de goudrenet zoek gezelschap


Alle verrukking in het leven komt van binnenuit.

Dat is niet zomaar een zin, maar een belangrijke zin uit het boek De Keuze van Edith Eger, het boek dat ik vorige week (nummer 337 Vrijzinnig) in het Spotlight zette. Ik ben aan de laatste bladzijdes van het boek bezig en het verhaal laat mij niet los. De Keuze is naast een aangrijpend verhaal ook een hele wijze les voor iedereen, het boek opent je ogen en raakt je hart.

Het boek gaf mij tevens de bevestiging, hoewel ik dat altijd al wist, dat ik geweldige ouders had. Ik groeide op met deze wijze raad: “Als je iets graag wil, dan kun je het”, ik werd in alles gestimuleerd en daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Mijn ouders zijn er niet meer en ik heb meer dan twee-derde van mijn leven achter mij liggen, maar toch ben ik mij nog steeds bewust van die belangrijke regel. Het is als een zaadje dat ergens in mijn brein is gepland.

Maar er is meer dat bijdraagt aan een gelukkig leven en dat is vrijheid.


De prachtige Wants is een onschuldige kruiper


In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid is er momenteel veel aandacht voor de bevrijding van Nederland en terecht want er mag nooit worden vergeten wat er aan vrijheid voorafging. Het Bevrijdingsjournaal (klik) dagelijks bij de NPO is echt een aanrader om te volgen.

Vrijheid, er is voor gevochten, het heeft mensenlevens gekost en na moeizame onderhandelingen is die lange weg naar vrijheid er gekomen. Maar nog altijd is vrijheid niet vanzelfsprekend, want vrijheid is kwetsbaar.

Is er zoveel veranderd in de wereld? Soms raakt iets wat op je pad komt een snaar, die nog lang blijft natrillen.


Er zit leven in de Elstar


Ik zag deze week het programma: Een bezeten wereld.Nederland tussen de oorlogen.(klik) , een geschiedenisserie over Nederland in de jaren 20 en 30. Deze week: Vreemdelingen(klik) waarin ook een belangrijk stuk geschiedenis van Rotterdam te zien is. In deze aflevering, ons land begin 20e eeuw en een groeiend aantal vreemdelingen: Chinezen, Belgen, Duitsers en Surinamers en als in de jaren 30 de crisis losbreekt, wordt de stemming grimmiger. Aan het eind van die aflevering zegt een 100+er: “Wij zijn een raar ras, wij mensen.”

Er werd een snaar geraakt en die rilt nog altijd na.


Lieveheersbeestje in de regen


Er trillen steeds meer snaren en in die klanken herken ik geen vrolijke melodie, het is eerder een agressieve rap. Witharige leiders schreeuwen het volk toe en het volk schreeuwt terug. Jongeren protesteren en eisen een gezond klimaat en vet betaalde heersers veroordelen zonder te luisteren en zijn zich niet bewust welk zaadje er wordt geplant. En een kindergeest is snel vergiftigd, las ik ergens. Wat als die zaadjes ontkiemen?

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, een gezond klimaat ook niet.


Kleurige kruipers en springers


Maar even iets heel anders, ik ben van nature een optimist en geloof nog steeds in het goede, maar toch zijn er van die signalen die vragen oproepen. 

Als blogger heb je inzicht in de statistieken en dat is fijn, ik hou van overzicht. Die statistieken laten je o.a. zien hoeveel viewers er zijn en waar ter wereld je blog wordt gelezen en/of bekeken. Telkens opnieuw bekruipt mij een gevoel van trots als ik zie waar mijn viewers wonen. Deze maand in volgorde van hoog naar laag aantal: Nederland, Verenigde Staten, Israël, België, Onbekend gebied, Zweden, Duitsland, Indonesië, Frankrijk en Oekraïne.

Ik ben zo iemand die graag antwoorden heeft op vragen die rijzen, maar ben me ook bewust dat ik niet alles kan en moet willen weten. Maar toch… onbekend gebied??? Ik krijg daar een beetje de kriebels van. Wie zijn dat en waar ligt dat gebied, denk ik achterdochtig. 

Maar heb jij een antwoord?

Achterdocht en wantrouwen moeten je leven niet gaan beheersen, want dat staat vrijheid in de weg. Maar wetend dat een mooi leven gebasseerd is op vertrouwen, is dit een mooie afsluiter.



Doordenker:

Rotte appels vallen vanzelf.


Rotte peren vallen uiteindelijk ook


In het Spotlight:

Herfstvakantie tips met in de hoofdrol, kijken, leren en doen.


In het Maritiem museum Rotterdam, kan elk kind op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons. Spelenderwijs maken ze kennis met verschillende schepen, het werk in de haven en hoe producten per schip worden vervoerd over de hele wereld. Kortom een leerzame kinder-doe-tentoonstelling.


In het Belasting en Douane museum in Rotterdam zijn ze “Gek op geld” en wie is dat niet. Dus is dit ongetwijfeld een heel leuke tentoonstelling om in de herfstvakantie te gaan bezoeken. In oktober is er ook een reeks lezingen (klik) raadpleeg daarvoor de site.


Misschien wel het leukste museum voor jong en oud is het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Oud wordt hier vanzelf weer jong en jong kan er op avontuur. Het museum is ook geschikt voor peuters en kleuters.
Het museum ligt vlak naast het Centraal Station in Den Haag en is heel gemakkelijk bereikbaar.





Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey


Ik waardeer het als je een reactie achterlaat en delen met je vrienden mag ook.


16 opmerkingen:

  1. Mooie doordenkers weer. En een beetje de zwaarmoedigheid van de herfst qua toon en toch snap ik helemaal wat je schrijft en waarom.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk zomaar dat je niet teveel op die statistieken van Blogger moet vertrouwen. Bij mij komen de lezers ook uit alle windstreken en als ik naar de verkeersbronnen kijk, dan zit daar al heel erg lang een pornosite tussen. Ik geloof er nog steeds geen snars van dat mensen via die site gezellig bij mij komen lezen.

    Mooie foto's heb je gemaakt van al die beestjes. En die wants is prachtig! Ik kom ze hier regelmatig in de bramen tegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De statistieken bekijk ik niet eens. Ik hecht meer aan de vaste lezers en hun reacties. Wat een prachtige fotoserie schotel je ons voor. Ik heb genoten. Over de wereld, hun leiders en volgers, ja daar maak ik me wel zorgen over. Je kan op kleine schaal nog zo je best doen, maar op het wereldtoneel blijft het een druppel op een gloeiende plaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtige foto’s van al die kriebelbeestjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Elly,

    die foto's!
    Heel leuk, om juist de insektjes op de appels er bij te betrekken.
    Schitterend en een hele speurtocht!

    Groetjes, Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Onliemie heeft een nieuwe reactie op je post "338 Overzicht" achtergelaten:

    Weer een leuke en fijn lezende blogpost. Mooie foto's en goeie quote! Ik blijf mijn best doen voor het klimaat ook al is het maar een druppel. Vele druppels samen maken een waterval! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het lieve leven... heeft een nieuwe reactie op je post "338 Overzicht" achtergelaten:

    Prachtige foto's...ik geniet! En ja...die viewers van heinde en verre...herkenbaar. Maar ik geloof het niet zo...vast wel dat iemand een keer per ongeluk op mijn blog klikt maar net zo snel weer weg klikt. Dat idee heb ik meer.Ikzelf zoek ook weleens naar iets en kom dan ook op zomaar een site terecht en klik dan meteen weer door. Zoiets...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja de wereld is weer aardig in beweging maar niet allemaal te beste kant op. Een paar intelligente wereldleiders zou wel prettig zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou, de wereld heeft vreemde leiders momenteel.
    Ik snap het ook niet waar die blogkijkers vandaan komen, ik heb ze ook. Van mijn schilderblog snap ik het nog omdat ik volgers over de hele wereld heb, medeschilders.
    Onbekend gebied betekent denk ik alleen maar dat blogger het land niet herkende.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Doodeng die blondharige leiders. Hoe komen ze aan "het idee" van die kapsels? Die kijkers van overal ter wereld vind ik ook een vreemd fenomeen. Weet niet wat ik ervan moet denken. Wat een mooie foto's van de insecten. Ik fotografeer ze ook vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, het is onmiskenbaar herfst! Ik ben persoonlijk niet zo van de herfst, omdat ik het daglicht dan mis. Maar de temperatuur vind ik wel weer lekker.
    Bij ons vallen de appels inderdaad van de bomen, en ze zijn rot..tenminste voor een deel. Maar de vogels en de eenden geven daar niet om!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk dat jij ook appels hebt geplukt. En het boek van Edith Eger staat op mijn leeslijst.
    Het kinderboekenmuseum wil ik graag heen, waarschijnlijk in de herfstvakantie.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. prachtige beestjes hebben we toch rondcrossen hé elly :-)
    machtig mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Die ga ik mijn meisjes leren: als je iets graag wil dan kan je het. Dat is zo waar! En prachtig. Die rotte appels plukken wij voordat ze vallen. Rotte plek weghalen en je hebt er plezier van. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. altijd gezellig de foto's die je tekst vergezellen
    de appeltjes worden daar goed gesmaakt door de beestjes :-)
    dat zeg ik ook al lang, dat wij mensen toch maar iets raars zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Weer zo’n mooi stuk van je. En wat een mooie foto's weer.

    BeantwoordenVerwijderen