donderdag 2 mei 2013

18 Vrijheid



Vrijheid


In de maand mei wordt jaarlijks veel aandacht geschonken aan de vrijheid die wij hebben. Maar hoe belangrijk dat voor ons is beseffen we toch te weinig denk ik.

Vrijheid zit in vele dingen. Vrijheid van meningsuiting daar heeft men de mond van vol en dat is een vorm van vrijheid waarover altijd gediscussieerd zal blijven. Bovendien is het ook een vrijheid die kwetsend kan zijn en mensen kan beschadigen.

Bewegingsvrijheid of persoonlijke vrijheid is een heel ander soort vrijheid en ik heb daar de afgelopen week wat dieper over nagedacht. Er zijn immers nog zoveel mensen die helemaal geen bewegingsvrijheid hebben.

Misschien een vreemde vergelijking maar doordat ik me van de week vrij bewoog voor de camera, bedacht ik hoe dat moet zijn voor vrouwen in landen waar vrouwen helemaal geen bewegingsruimte hebben en geen enkele rechten.

Vrij bewegen voor de camera? Ik zie u denken maar ik zal het uitleggen.

Het was tijd voor nieuwe foto’s. De foto’s uit mijn blonde tijd zijn verouderd en niet meer te gebruiken voor castingopdrachten. Mijn haar is inmiddels aardig grijs en met een nieuwe bril en een andere coupe waren nieuwe foto’s noodzaak geworden.

En waar begin je dan………. Juist, met een zoektocht op internet.

Ik kwam terecht bij Arrianne Rijnaard gewoon in eigen stad. Zij heeft een eigen fotostudio aan huis en bij het zien van al haar prachtig werk besloot ik een afspraak te maken. En dat was online zo geregeld.

Vorige week woensdag was het zover. Ik had ’s morgens nog heel wat te regelen. Want wat trek je aan en wat neem je mee. Hoe wil ik op de foto en in welke kleur. Geen eenvoudige opgave en achteraf gezien had ik veel meer mee kunnen nemen. Want er was heel veel mogelijk.

Ik had echt een heerlijke middag. Lekker jezelf zijn en proberen zo leuk en “mooi” mogelijk over te komen. Vol verwachting en met een goed gevoel ging ik naar huis in afwachting van de foto’s.

Diezelfde week en dat was ongelofelijk snel, lag de CD met de foto’s in de bus. Honderden plaatjes en stiekem was ik trots op mezelf. Ik durf met deze foto’s te voorschijn te komen en zal ze tonen aan ieder die ze wil zien.

Dat was het moment dat ik bedacht wat een voorrecht het is om je zomaar in alle vrijheid te laten fotograferen. Zomaar zonder enige belemmering, zomaar omdat je dat zelf wil, zomaar omdat wij hier in Nederland die vrijheid hebben.

Als ik het voor het zeggen had, zou iedereen het recht krijgen om in vrijheid te leven.

Tip: Wees je bewust dat vrijheid niet van zelfsprekend is, in welke vorm dan ook.

Lieve groet
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.
U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)

3 opmerkingen: