zondag 1 december 2013

49 Troost

V.l.n.r. boven Rotterdam, Dordrecht en onder Rotterdam, Leiden, Sneek
Troost

Hoewel mijn voorkeur, zoals de naam van mijn blog al doet vermoeden, uit gaat naar een heerlijke kop thee is het onderwerp deze keer “Koffie”. Het bakkie “Troost” dat door vele cafeïneverslaafden onmisbaar is in het dagelijks leven.

Deze week bezocht ik het plaatselijke theater samen met een vriendin waar ik ooit Berlijn en Barcelona mee bezocht. Onder het genot van een kop koffie haalden wij herinneringen op aan die reisjes en maakten we plannen voor een volgende keer. We genoten daarna van een fantastisch dansvoorstelling, “How long is now” van Conny Janssen danst. Het is telkens weer geweldig om de schoonheid van dans te aanschouwen en te waarderen.

Thuis bekeek mijn, inmiddels grote collectie digitale foto’s en ontdekte ik dat ik inmiddels heel wat kopjes koffie had geschoten door de jaren heen. Ook tijdens de reisjes naar Berlijn en Barcelona.

 V.l.n.r. boven Berlijn, Dordrecht, Goes en onder Barcelona, Rome en Spijkenisse

Zo kwam ik kiekjes tegen van diverse bakkies met en zonder lekkers in Nederland en ver daarbuiten. Te leuk om voor mezelf te bewaren bedacht ik.

Het is eigenlijk een vreemde verzameling voor een theeliefhebber. Maar ik ken ook mensen die digitale kiekjes van ouderwetse vuilnisbakken verzamelen. Je kunt met je camera op zak van alles verzamelen. Het kost niets en het is een blijvende herinnering. Wat leven we toch in een waanzinnige tijd.

Ik heb ook nog geprobeerd om te achterhalen waar de uitdrukking “bakkie troost” vandaan komt. Immers in deze waanzinnige tijd kun je ook alles opzoeken. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Er zijn zoveel uitdrukkingen over koffie te vinden.

 V.l.n.r. boven Dordrechts, Brugge, Dordrecht en onder Rhoon, Rockanje, Sneek

Over een “bakkie-pleur” vond ik, dat het lang gebruikelijk was om aan het eind van de avond “ter ontnuchtering” een kopje koffie werd geschonken. Dat was tegelijk een hint aan de gasten dat de avond voorbij was. Het werd dan ook wel “oprotkoffie” genoemd.

Maar zo las ik ook dat het woord “pleur” in ieder geval in geen enkel (etymologisch) woordenboek is aangetroffen. Wel, pleuris, wat komt van pleuritis en duidt een borstvliesontsteking aan. Ook merkte iemand op dat er een link kan zijn met: 'pleurer', huilen, vocht, dus bakkie troost.
Hoe dan ook door de jaren heen genieten velen dagelijks van het “bakkie troost” lekker ouderwets gezet of met het koffiezetapparaat naar eigen keuze. Maar vaak met wat lekkers vergezelt. Zelf drink ik mijn koffie zwart en zonder suiker.
V.l.n.r. boven Dordrecht, Arnhem en onder Ameland, Dordrecht en Dordrecht
Waar ik me deze week ook bewust van werd is dat mijn fotocollages ver buiten de Nederlandse grenzen worden bekeken. Ik kreeg een compliment van Sue Marrazzo helemaal vanuit Pennsylvania.
Het blijft leuk speuren in het Blog- wereldje en dit keer heb ik de volgende Blog’s in de Spotlights:
Kijk eens op de site van Geri Meftah hoe leuk het is om je kerstballen, -vogeltjes of -sterren te aquarelleren.
Via Geri kwam ik op de site van Les Guirlandes met prachtige foto’s en gezellige verhalen van Barry die in een klein dorpje vlakbij Rotterdam woont.
En via de site van Les Guirlandes kwam ik op een Scandinavische blog van Idémakeriet met leuke kerst- knutsel ideeën en prachtige inspirerende foto’s.
Tip: Blijf in de meest emotionele maand van het jaar nuchter en met beide benen op de grond.
Liefs,
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog volgen door links boven op de link aanmelden te klikken.

U kunt hieronder reageren zodat ik daar weer van kan leren.
(klik daarvoor op: Opmerkingen)
4 opmerkingen:

 1. Wat gezellig dat je even langs kwam op mijn blog, bedankt daarvoor.
  Wat een benamingen he voor een bakje koffie, leuk om dat zo even te lezen:)
  Liefs Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. weer heerlijk om te lezen een bakkie pleur zei mijn mam als ze naar de buurvrouw ging om koffie te drinken !heb altijd gedacht dat het een echte Rotterdamse uitspraak was ! zullen we zaterdag ook weer samen een bakkie doen ! :)
  lieve gr, marja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Daar maken we een Bakkie Fleur van want een Bakkie Troost is niet het goeie woord voor as zaterdag we maken er een fleurige dag van.
  Liefs El

  BeantwoordenVerwijderen