zondag 25 mei 2014

74 GroeiGroei

Ik heb een grote passie voor theater. Er is voor mij niets mooier dan een mooie voorstelling zien en als ik de kans krijg ook spelen. Ik hou van een breed scala van podiumkunst en of het nou Shakespeare is, muziek of modern ballet, ik hou ervan.

Het is zaterdag en de mooie wolkenluchten lokken mij naar buiten met mijn camera. In het nieuwe centrum van mijn woonplaats Spijkenisse groeit, niet ver van mijn huis een nieuw theater. Elke dag als ik er langs rij lonkt het bouwwerk naar mij en ik glimlach terug.

Vandaag wandel ik met mijn camera met een grote boog om de bouwplaats van ons theater in wording. Er is veel commentaar over de bouw in deze tijd van recessie en krimp. Maar de plannen waren al gemaakt voordat de crisis begon en de plannen stoppen had nog meer geld gekost.De ligging heeft ook veel stof doen opwaaien. Maar hoe je het ook went of keert, als zo’n enorm bouwwerk eenmaal staat kun je het niet meer verplaatsen en dan moet je er mee leven. Het is aanwezig en je kunt er niet overheen kijken. De vorm is buitengewoon en de moderne vormgeving vind ik uiteindelijk prachtig.

Ik heb het ook al binnen bekeken en echt dan ben je trots op de gewaagde beslissingen die door de gemeente zijn genomen. Het commentaar zal stilvallen bij het zien van de nieuwe theater zalen. Ja, zalen er is namelijk een grote en een kleine zaal.

Mijn camera klinkt de een na de andere foto, dat is het mooie van een digitale camera.Naast het theater komt een enorme waterpartij. Die is nu nog niet volledig zichtbaar omdat pas de helft is uitgegraven in verband met de bouw. Tijdens mijn wandeling staat daar ineens een blijkbaar uit het water geviste fiets die bij een boom is neergezet. Inmiddels helemaal opgedroogd, maar gek genoeg zie ik er kleine mosseltjes aan hangen.

Mosselen? Ik loop met vraagtekens in mijn hoofd verder, want hoe komen die mosselen in die waterplas. Er is geen open verbinding naar de Maas.

Het theater De Stoep opent op 9 oktober haar deuren met een spectaculaire show met de Ashton Brothers. Het programma voor seizoen 2014/ 2015 is inmiddels bekend en het beloofd een mooi theaterseizoen te worden met vele grote namen.

Mijn moeder van 88 is ook een trouwe bezoeker van het theater en jaren geleden toen de oude, vertrouwde Stoep met pijn in ons hart werd gesloopt en wij een tijdelijk theater kregen, zei mijn moeder: “Dat nieuwe theater, zou ik dat nog meemaken?” en samen hebben wij nu mooie voorstellingen uitgekozen voor het nieuwe theaterseizoen en ik hoop dat ze daar het hele seizoen nog met volle teugen van kan genieten.Ik loop verder mijn rondje theater en zie dat er rondom het theater al het een en ander is geruimd. Terwijl het onkruid de hekken siert, de zon schijnt en er nog volop, ook in het weekend, gewerkt wordt aan onze nieuwe aanwinst klik ik door en zie zelfs het mooie van het bouwafval.

Het dorp aan de Maas is gegroeid en onherkenbaar veranderd. Ik woon nu ruim negen jaar in het centrum van de steeds maar moderner wordende stad, ruim negen jaar wordt er rondom mijn huis gesloopt en gebouwd. Het ene na het andere architectonisch bouwwerk verschijnt aan de horizon. Maar wat zal ik blij zijn als het bouwen eindelijk achter de rug is.

Rotterdam heeft het, maar Spijkenisse mag inmiddels ook gezien worden.Doordenker:

Alles heeft zijn schoonheid, maar niet iedereen ziet haar.

Blog in het Spotlight:

Het Cultureel Jongeren Paspoort geeft jongeren de kans om tegen gereduceerde prijzen theater te bezoeken. Het is dus absoluut de moeite waard om een CJP-pas aan te vragen. Als je het CJP blog volgt dan ben je altijd op de hoogte van alle culturele nieuwtjes.

Op de site van Piet Hagenaars (Cultuurnetwerk Nederland) kun je lezen wat de kracht is van jeugdtheaterscholen.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

2 opmerkingen:

 1. Mooi, een nieuw theater.
  Oud heeft zo zijn charme, maar nieuw net zo goed. Bovendien kan het het aanzien van een stad of dorp aanzienlijk verbeteren.
  Veel plezier bij jullie theaterbezoek!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk om samen met je moeder te kunnen genieten van theater. Ik hoop eventjes met jullie mee!

  BeantwoordenVerwijderen