zondag 1 juni 2014

75 Zee

  Hoek van Holland 1952

Zee

Afgelopen weekend had ik mijn koffer gepakt en was ik op weg naar het strandhuisje van vrienden in IJmuiden. Onderweg met het raampje open dacht ik aan de vakanties uit mijn kinderjaren.

Ik was enig kind en was drie maanden toen mijn ouders mij al meenamen naar het huisje van mijn tante Sjaan en Ome Tinus in Hoek van Holland, die een paar maanden later ook een dochter kregen. Een klein houten huisje vlak bij het strand zonder elektriciteit, toilet en stromend water. Die eenvoud van dat kleine vakantiehuisje was toen een grote luxe.

Het was 1952, 62 jaar geleden. Waar blijft de tijd!

Het huisje was klein maar hoe fijn het er was weet ik nog precies. In mijn herinnering was het er altijd mooi weer. Dat kan natuurlijk niet maar zo staat het in mijn herinnering. Het zijn warme herinneringen aan vakanties samen.


Watertappen bij de kraan en op de achtergrond de toiletten

Er waren geen faciliteiten, voor water ging je naar een kraantje ergens op het veld en voor je behoefte ging je naar een gebouw met toiletten met de sleutel. Als het s ’avonds donker was brandde er een olielamp.

Er was ook geen uitgebreid entertainmentprogramma, alleen de zondagsschool organiseerde kinderspelen in de duinen. Niets bijzonders, maar wij gingen er graag naar toe. Er werden kringliedjes gezongen en gedanst. Liedjes waarvan ik nog steeds de tekst ken o.a.:

-     Zakdoekje leggen
niemand zeggen
Kukeleku zei onze haan
Twee paar schoenen heb ik aangedaan
Een van stof en een van leer
Hier leg ik mijn zakdoekje neer

-     Joepie, Joepie is gekomen
heeft mijn meisje weg gehaald
maar ik zal er niet om treuren
gauw een ander weer gehaald
traa lalalala
traa lalalala
traa lalalala
traa lala lala la


Mijn moeder maakte citroenlimonade van citroensap, suiker en water. Na het koken van die ingrediënten werd het gekoeld. We hadden in die tijd ook geen koelkast, dus werd er in de schaduw een emmer met deksel ingegraven en daarin bleef alles koel.

Hoek van Holland 1957 

Ik nader IJmuiden en zie de strandhuisjes keurig op een rij staan in de zon. Eenvoudige huisjes met stromend water, een toilet en een douche. Op dak zonnepanelen zodat er stroom is voor de verlichting, het opladen van de telefoon en de laptop.

Het is fijn om in de eenvoud van deze tijd te genieten van een vakantie zonder de moderne, altijd storende media. Samen met mijn vriendin die ik al veertig jaar ken kletsen we de tijd vol en drinken we een goed glas wijn bij zonsondergang.

De tijden zijn veranderd en ik ervaar ook dat het weer niet altijd zonnig is aan het strand. Maar weet dat de herinnering aan deze momenten in mijn herinnering zonnig zullen zijn.

Op weg naar het strand samen met v.l.n.r. Tante Sjaan, ikzelf, mijn moeder en mijn nichtje Ria 
Hoek van Holland 1957

Doordenker:

Echte vriendschap gaat samen met de vrijheid om te vragen, te doen en te zijn.

Blog in het Spotlight:

Ik vond een leuke blog van Jeanet de Jong zij schrijft al sinds de jaren 80 over Ameland. In haar blog schrijft ze over strandvondsten.

De site van Sietske van Weerden van Zilte Zee is een plek waar het gaat over eten, eilanden, kunst en de zee. Mooie teksten en heerlijke recepten.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

9 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke herinneringen!
  En leuke foto's heb je er nog van!
  Fijn dat je er nog steeds van kunt genieten, ook al is het wat moderner geworden.

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zoete herinneringen en wat een prachtige foto's !!

  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Marja en in mijn volgende blog meer zoete herinneringen van dit jaar.
   Liefs El

   Verwijderen
 3. Dank voor je aardige vermelding van mijn blog. En zo kwam ik met veel plezier op jouw site terecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf kwam ik vroeger ook in Hoek van Holland, ook bij een ome Tinus en tante Janna, heerlijk gevoel, de reuk van de zee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen