zondag 27 juli 2014

84 IJstijd

IJs eten bij Freddy's IJssalon Spijkenisse

IJstijd

In deze warme zomer ontmoet ik regelmatig mijn zomerliefde en hoewel ik hem met velen moet delen blijf ik hem trouw.

Het is een opschepper, een ondernemer pur sang, een man met passie. Hij weet precies wat je lekker vindt en weet je te verleiden met zijn pure zoete creaties. Hij houdt van mensen en met een vriendelijk woord lokt hij groot, klein, oud en jong naar binnen en als je eenmaal de drempel over bent kun je de verleiding niet weerstaan.

Freddy is een man met veel vaste klanten en er heerst altijd een ontspannen sfeertje. Het gaat soms zover dat er mensen in rijen voor Freddy’s IJssalon staan. Dat is ook niet zo gek want hij verkoopt het lekkerste ijs van de hele omgeving en iedereen heeft zo zijn eigen favoriete smaak.

Zomerliefde

Bij de kleintjes is Smurfen ijs denk ik wel het meest favoriet. Hoewel meisjes het roze ijs van aardbeien vaak kiezen. Mijn moeder vindt de smaak Bailey’s erg lekker. Maar als "43" er is, een smaak van de alom bekende Spaanse likeur dan kiest ze die. Zelf ben ik een liefhebber van Malaga of hazelnoot, maar mokka en vanille is ook heerlijk. Het is en blijft altijd moeilijk kiezen.

En eenmaal buiten met je ijsje op het terras is het genieten, het terras bij Freddy is ook een ontmoetingsplaats. Ik weet niet wat er in dat ijs zit, maar het maakt emoties los en mensen die elkaar niet kennen raken met elkaar aan de praat. Het doet mij wel eens denken aan de film Chocolat, misschien kent u de film.

Ik zat op het terras met mijn moeder en aan ons tafeltje kwam een man zitten, hij was alleen en genot zichtbaar van zijn ijsje. We raakte aan de praat, hij was met de bus naar Freddy’s gekomen speciaal voor een ijsje. Zijn vrouw was al acht jaar gehandicapt en ze waren vanuit het centrum verhuisd naar een aangepaste woning. Het was er niet gemakkelijker op geworden vertelde hij maar zei hij: “We redden het wel en straks neem ik een ijsje voor haar mee.” Vol lof vertelde hij dat Freddy de zoete verleiding voor zijn vrouw ingepakte in kranten en hoewel hij nog met de bus naar huis moest kwam dat toch nog goed aan bij zijn vrouw. Zo lief!

IJs eten in Rome

Wat is dat toch met ijs, zijn het de kleuren of zijn het de smaken of is het gewoon de zomer die iets los maakt in mensen.

Ik heb nog even gegoogeld en met grote verbazing las ik dat consumptie-ijs al vierduizend jaar geleden bekend was bij de Chinezen en in het Perzische Rijk. De Romeinen zouden als eerste gesproken hebben van een sorbet. Zij serveerden hun gasten diverse ijssoorten die bereid waren met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.

Marco Polo bracht als eerste Europeaan recepten van ijs mee naar Europa.

Ik vond een liedje van ooit, geschreven door Henry van Praag:

O kijk! Daar komt de ijsman aan
De ijsman van de buurt
Die ied’re dag geregeld komt,
Zoolang de zomer duurt.
Zeg, hij heeft lekk’re wafels
Van drie, van vijf, van tien
En verder groote bekers
Met slagroom bovendien
Heel langzaam komt hij nader
Hij trekt eens aan de bel
En roept dan: “IJs met slagroom”
Die roep die ken ik wel

Wij eten nu geen ijsjes meer van drie, vijf of tien cent, maar laten ons nog graag verleiden tot het eten van die heerlijke, ijskoude zoetigheid.

IJs eten in Praag

Doordenker:
Wat het moment ons geeft is genoeg.

In het spotlight:

Wil je zelf eens ijs maken, neem dan eens een kijkje “In de keuken van Levine” daar vind je een heerlijk recept van stracciatella-ijs.

Als je geen suiker-zoetigheid wil eten dan vindt je bij Wendy van “Blij zonder suiker” de methode om ijs van fruit te maken zonder daarbij suiker te gebruiken.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.

Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

6 opmerkingen:

 1. Hoihoi, wat leuk dat je mijn blog noemt! Bedankt :)

  Liefs,
  Wendy
  Blij Zonder Suiker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke post over ijs. Zo nu en dan heb ik wel eens trek in een ijsje, komt echt maar zelden voor hoor, maar als je dan in zo'n ijssalon bent, dan is het wel heel moeilijk te weerstaan. Baileys-ijs lijkt me verrukkelijk... maar stracciatella-ijs komt op een goede tweede plaats...
  Zo lief, die man die een ijsje meeneemt voor zijn gehandicapte vrouw... daar ben ik dan even stil van...
  Fijne avond en heel mooie nieuwe week wens ik je...
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Mirjam, zo'n verhaal ontroerd mij dan ook. Het is ook een beetje een Carmiggelt- momentje en die man maak je blij met een praatje. Dat moeten mensen weer gaan doen, met elkaar praten ook als je iemand niet kent.
   Groet El

   Verwijderen
 3. Hallo Elly,
  Wat een leuk verhaal over onze ijssalon, ik heb het met veel plezier gelezen.
  Groetjes, Fred

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voot je reaktie ik heb het met plezier geschreven.
   Groeten

   Verwijderen