zondag 1 februari 2015

113 Fantasierijk

De wonderlijke wereld van het Kinderboeken Museum in Den Haag

Fantasierijk

De radio staat aan en buiten is het grijs en somber. Ik had een inspirerende gisteren en heb ook nog eens veel foto’s geschoten en dus kriebelen mijn handen. Het is een mooie dag om te schrijven en om fotocollages te maken.

Ik koop jaarlijks de Rotterdampas en hoewel het altijd een uitgave is heb ik daar een heel jaar veel profijt van en de kosten haal ik er elk jaar weer uit. Het is niet zoals de naam doet vermoeden dat de Rotterdampas alleen in Rotterdam te gebruiken is. Er zijn heel veel aanbiedingen in de gehele regio, zelfs in Den Haag, Delft en Gouda.

Deze week was Den Haag het doel en met een dagkaart vande RET  ben je met de Metro voor maar €7,50 (of 65+ €3,75) in een wip op station Den Haag Centraal.

Met de Rotterdampas zijn heel veel musea gratis te bezoeken en dit keer bezochten we het Letterkundig Museum en het Kinderboeken Museum beide in één gebouw gevestigd en op vijf minuten lopen van het station Den Haag Centraal.

De portrettengalerij van het Letterkundig Museum in Den Haag

In het Letterkundig Museum sprak de Schrijversgalerij mij bijzonder aan. Portretten van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman, van Louis Couperus tot Judith Herzberg en van de Schoolmeester tot Toon Telligen, schrijvers van nu en van toen. Bejubeld, verguisd of vergeten. Ze hangen alfabetisch op schrijversnaam en er zijn wel 500 portretten te zien. Ik vond het een bijzondere collectie van uiteenlopende kwaliteit en stijl.

Ook heeft het Letterkundig Museum het Piggelmee-archief verworven. Piggelmee, dé held uit mijn kleutertijd. De eerste zinnen uit het boekje ken ik nog steeds, “In het land der blonde duinen en niet heel ver van de zee, woonde eens een dwergenpaartje en dat heette Piggelmee”. Mijn moeder las mij vroeger Piggelmee voor en dat kan ik mij nog steeds herinneren. Generaties zijn er groot mee geworden, het was destijds een kinderboeken serie Van Nelle.

Voorlezen aan jonge kinderen is niet alleen leuk, maar speelt ook een belangrijke rol in de opvoeding en de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor de taalontwikkeling, kinderen leren daardoor nieuwe woorden, leren luisteren en bovendien stimuleert het de fantasie van het kind.

Het Kinderboeken Museum in Den Haag

De letters in een mooi en onvergetelijk boek zijn als parels, die tot een prachtig parelsnoer aan elkaar worden geregen met aan het begin een haakje (het vraagteken) en aan het eind een gouden sluiting, het slot. Een schrijver is als een juwelier voor ons brein. Er zijn boeken die je een leven lang als sieraad met je mee draagt.

Maar Piggelmee was niet de enige jeugdheld die ik die dag tegenkwam. Eén etage lager in hetzelfde gebouw bevindt zich het Kinderboeken Museum. Ik zeg altijd dat je het kind in jezelf moet bewaren en bij het herkennen van mijn jeugdhelden kwam het kind in mij weer boven.

Bij het betreden van die sprookjesachtige ruimte, met wanden van gestapelde kinderboeken werd ik het kind van toen. Dit museum is een eldorado voor de camera of liever gezegd de fotograaf die ook in mij zit. Een futuristische wereld van lezen en luisteren, maar zeker niet alleen voor kinderen.

Bij het zien van de letters die samen de naam Eucalyptha vormde, hoorde ik haar stem en de schrille lach. Paulus de Boskabouter werd mij vroeger eerst voorgelezen en later kon je op de radio de verhalen ook beluisteren. Toen kreeg Eucalypta, de heks, de stem die ik nu nog in gedachten hoorde bij het lezen van haar naam.

Ik ontmoette de jeugdhelden van toen, Pietje Bell en Dik Trom, maar ook van nu zoals Kikker, Minoes en Dolfje Weerwolfje. Een plek om los te gaan in je fantasie en in de tentoonstelling Papiria kunnen 7+ers gewapend met hun eigen fantasie en de “Slurper” op avontuur in literair Luilekkerland. Voor de kleintjes is de tentoonstelling van Kikker erg leuk en leerzaam.

Dit interactieve museum is met zijn wonderlijke licht, kleuren en inrichting een fantasierijke inspirerende plek voor jong en oud een absolute aanrader.



Ook bezochten we die dag Escher in Het Paleis, dat is gevestigd in het voormalig winterpaleis van koningin- moeder Emma, aan het Lange Voorhout in Den Haag. De kunstenaar M.C. Escher was een genie en het is onbegrijpelijk hoe hij dit soort werk heeft kunnen bedenken, er hangen 150 werken en op de tweede etage is een interactieve tentoonstelling ingericht: “Kijken als Escher”.

Ik was er al eerder geweest, maar het werk van Escher blijft fascineren.

Op weg naar het station, lopend langs het Malieveld vloog een zwerm vogels op en in gedachten zag ik de zwerm vogels veranderen in vissen. De denkwijze van Escher bleef hangen en ook in de moderne architectuur van Den Haag zag ik de kubussen van Escher.

Blij als een kind kwam ik vroeg in de avond thuis met de door mij geschoten foto’s. Het was een inspirerende dag waarvan ik nog dagen plezier had, zoals u aan de foto’s wel kunt zien.

Welke sieraden draag jij met je mee?

Zelfportret en onderweg naar huis zag ik ook overal Escher.


Doordenker:

Wijsheid is luisteren naar elkaar.


In het Spotlight:

Voor bloggers die met vragen zitten over het bloggen is de site van Laura, Blogaholic een aanrader, ik heb deze site bij mijn favorieten gezet. De Blogaholic- site is ook handig als een blog wil beginnen.

Lisanne schrijft op haar site Lisanne Leeft deze keer over het volhouden van het schrijven van een blog. Omdat ze daar nogal eens vragen over kreeg.

De Rotterdammert is een collectief van tien jonge in Rotterdam wonende journalisten en fotograven. Deze site is als een visitekaartje voor de stad Rotterdam en je vindt er veel informatie en prachtige foto’s over het heden en verleden. Met name de verhalen over de stadsiconen, waarvan ik er één herkende uit een ver verleden, vond ik erg leuk om te lezen.

De Rotterdamse Oogstmarkt wordt op 7 februari a.s. weer georganiseerd op het Noordplein in Rotterdam. Noteer die datum nu al in je agenda. Want als je eenmaal een bezoek aan de Rotterdamse Oogstmarkt bracht weet je: “Wat je dichtbij haalt is lekker”.

Fijne week.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.

Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

8 opmerkingen:

  1. Wat heb je een leuke dingen gedaan! Ik ga ze onthouden want ben dol op bijzondere uitjes. En je tips voor blogs en sites zijn ook zo geweldig. Ik ga er een aantal volgen via twitter en binnenkort eens rondlezen:) Lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Jolanda,
      Het is altijd weer leuk om te lezen dat mijn tips gewaardeerd worden door anderen. Daar is het lezen van blogs toch waardevol voor.
      Groetjes El

      Verwijderen
  2. Ik keek wat rond op mijn blogs en kwam het woord Happy Early Grey tegen. Daar moet ik even kijken, dacht ik, dit is nl. ook mijn favoriete thee. Toen las ik je leuke post over het Letterkundig Museum, daar ben ik 2 jaar geleden ook geweest met onze leesclub en ging je blog verder lezen en bleef lezen. Je begrijpt, ik ga je volgen.
    Groeten,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie Janneke en welkom als volger.
      Hartelijke groet

      Verwijderen
  3. Het volgende blogje is alweer op komst en ik hang nog hier. Fijn zoals je ons meeneemt op je tocht door Den Haag. Ik zag het Eschermuseum op een afstandje we wandelde over de lange voorhout in de zomer met beelden aan zee.
    De laatste keer in januari zag ik Rothko waar ik ook van onder de indruk was. Misschien toch een volgend keer bij Escher langs.
    In het boeken verslag kwam ik ook veel herkenbaars tegen. Leuk om te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie Elly en leuk dat je het herkende.
      groetjes El

      Verwijderen