zondag 22 februari 2015

116 Emotie

Bloemen van de markt en aquarellen van eigen hand

Emotie

De tijd staat niet stil, het is alweer zondag en het was een week bomvol emoties. Heerlijk om je daarvan bewust te zijn. Het leven zou er heel anders uitzien als je emotieloos door het leven zou gaan.

Een emotie ook wel omschreven als een innerlijke beleving of gevoel van vreugde, angst, boosheid, verdriet kan door bepaalde situaties ontstaan of gewoon spontaan optreden.

Toen ik aan het begin van de week een wandeling op het Groene strand in Oostvoorne maakte, kwam ik de schaapskudde weer tegen en de herder, die naast een auto stond. In de bak stond een schaap dat net was bevallen van een lammetje. De verraste herder vertelde verbaasd dat alle schapen waren “leeg gescand” en er was nu toch een lam geboren. Het was ontroerend te zien dat het lam nog nat in het stro lag en de moeder, net als de herder er wat onthutst naast.

Emoties gaan niet alleen met subjectieve gevoelens, maar ook met lichamelijke reacties en expressies in gedrag gepaard. In biologische zin kan men een emotie ook definiëren als een reactie van onze hersenen op een affectieve prikkel.


Soms heb je van die dagen die emoties oproepen en herinneringen boven halen die je nog lang bijblijven en zo’n dag zat er ook bij deze week.

Ook de natuur roept emoties op

In de grote zaal van het RO theater in Rotterdam bezocht ik de openbare repetitie van de voorstelling LEGER (bekijk de trailer) waarin we de jonge soldaat Berk (Gijs Naber) zien die is teruggekeerd van een vredesmissie, thuis kan hij niet meer aarden. In de oorlog heeft hij zijn vriend Timo Bouwman verloren. De vader van Timo (Herman Gilis) vraagt Berk mee terug te gaan naar de plek waar Timo is overleden.

Gijs Naber en Herman Gillis zijn beide gefascineerd door de oorlog. Deze voorstelling werd voor hen speciaal geschreven door Rik van den Bos. LEGER  is een stuk over soldaten in de Nederlandse oorlogsmissies en hun trauma’s. Alize Zandwijk regisseert beide acteurs in dit aangrijpende drama, dat is gebaseerd op waargebeurde verhalen.

De zaal was muisstil en ik voelde de angst, ontroering, verdriet, boosheid. Ik moest denken aan een bewoner, een jonge vent die ik ooit in mijn werk tegenkwam en die zichzelf een tijdbom noemde. Ik herkende hem in de personage Berk.

Het was een openbare repetitie en dus zagen we maar twee scenes en iemand schreef daarna: “Het was als een boek dat je in één ruk wil uitlezen”. Een mooi compliment voor dit “Tipje van de Sluier”. Ik was diep geraakt door de tekst en ook zeker door het spel van Gijs Naber. Het mag duidelijk zijn dat je deze voorstelling LEGER (speellijst) absoluut niet mag missen.

Gek genoeg zat ik diezelfde avond bij de voorstelling van Plien en Bianca “Gaat het nog door” en ik kan u verzekeren dat het een avond was met een geheel ander emotie. Het werd een avondje spontaan lachen, een heerlijke emotie.


Blauwe druifjes en werk van eigen hand

De dag erna zag ik de Miss Montreal Theater TourHoewel ik er geen verwachtingen van had was het een fantastische voorstelling, doordat Sanne Hans totaal zichzelf is op het podium en haar publiek meeneemt naar haar keukentafel. Zij vroeg die avond aan het publiek wie er met haar een bijzonder verhaal zou willen delen. Een jonge vrouw stak een hand op en kwam op het podium en vervolgens vertelde zij haar persoonlijke verhaal. Sanne Hans zou vervolgens in de pauze speciaal voor haar een lied schrijven.

De jonge vrouw had nooit haar vader gekend, hij was overleden voordat zij was geboren aan kanker. Opgroeien zonder vader, het gemis was voelbaar in haar verhaal en had in haar leven sporen nagelaten.

Na de pauze werd het lied gezongen door Sanne Hans en de zaal was muisstil. Een prachtige melodie en een tekst die behoorlijk binnenkwam. Voor de jonge vrouw een emotioneel moment dat door haar vriendin werd gefilmd. In de zaal zat ook het publiek ademloos te luisteren met kippenvel en ieder in zijn eigen emotie.

Emoties kunnen hoog oplopen dat was deze week ook zichtbaar toen hooligans het mooie Rome bezochten. Maar emoties kunnen je ook naar diepe, donkere dalen slepen.


Mooie plekje in Spijkenisse

De voorstelling LEGER van het RO theater liet mij niet meer los. Steeds weer dacht ik aan die jonge mensen die met de beste bedoelingen, vanuit uitsluitend goedheid de wereld willen verbeteren en op vredesmissies gaan. Het avontuur, het onbekende tegemoet. Avontuur, is dat niet wat iedereen zoekt die jong is.

Ik vraag mij af hoeveel jonge mensen er beschadigd terugkeren van hun “Vredesmissie”. Beschadigd voor de rest van hun leven, hoeveel tijdbommen lopen er rond?

Het was een mooie week, een week met een lach en een traan. Deze week heeft mij ook geleerd dat je emoties moet uiten, welke emoties het ook zijn. Ook heeft het mij geleerd dat je je kunt uiten in woord, beeld of muziek. 

Wees je bewust van wat emoties met een mens doen, ook al praat men er niet over. Alleen als je oog en oor hebt voor een ander, kun je de emotionele beschadigingen verzachten.

Welke emotie heeft u geraakt de afgelopen week?


De schoonheid der natuur,

Doordenker:

Wie veel lacht, krijgt later de rimpels op de juiste plaats.


In het Spotlight:

Ik hoor de vraag al bij u opborrelen: Hoe kom zij bij een openbare repetitie van het RO theater terecht? Geen gekke vraag en ik heb daar een duidelijk antwoord op, ga naar de site van het RO theater en meldt je aan voor de nieuwsbrief. Dan wordt u op de hoogte gehouden en zo krijgt ook u die mogelijkheid. Een ding is zeker het bijwonen van een openbare repetitie, geeft het zien van de uiteindelijke voorstelling een extra dimentie.


Over Emotie-(vr)eten schreef Sharon Verheyden. Hoe ontstaat troost-eten en hoe kun je emotionele vreetbuien voorkomen. Een interessant artikel en iedereen herkend er wel iets in.


Ben je een echte cultuurliefhebber? Noteer dan nu alvast in je agenda, dat op 7 maart a.s. de Museumnacht 010 wordt georganiseerd. Er zijn meer dan 65 tentoonstellingen en van 20.00 uur tot 24.00 uur laat Rotterdam zien wat het aan kunst en cultuur in huis heeft.


Fijne week.

Liefs
Happy Earl Grey
©Happy Earl Grey

U kunt mijn Blog blijvend volgen
door rechts op de link "Volgen" te klikken.
Een reactie op mijn Blog stel ik zeer op prijs.

6 opmerkingen:

 1. Hallo Elly, wat een mooie en bijzondere post weer. Ik heb me aangemeld voor de ROtheaternieuwsbrief en de voorstelling lijkt me heel bijzonder. Wie weet ga ik tickets boeken. En ik was in Spijkenisse bij de MissMontreal voorstelling! Ik heb nog wel even aan je gedacht maar omdat ik geen gezicht bij je heb, wist ik niet of je er was:)
  Ik zat trouwens naast het meisje dat haar vriendin filmde met het mooie verhaal en liedje, misschien heb je mij dus wel gezien. Het was een hele leuke en bijzondere voorstelling. Wij hebben erg genoten. Wat een mooi theater trouwens, we gaan zeker nog eens terug komen. Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Jolanda, Dat is leuk dat je ook naar Miss Motreal bent geweest en wat jammer dat ik het niet wist dan hadden we elkaar even kunnen ontmoeten. Ik was die avond gastvrouw en was boven in de zaal.
   Bedankt voor je reaktie en een fijne week.
   Groetjes

   Verwijderen
 2. Dit stuk ontroerde mij zeer, wat kan jij emoties mooi beschrijven, het viel echt binnen! Die jongeman herkende ik, heb ik vaak gesproken. Ga zo door, ik ben blij dat ik je ken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Margreet jij kent hem ook en als je de voorstelling LEGER zou zien, dan begrijp je de emotie waarmee ik schreef. Absoluut een aanrader om te gaan zien!
   Bedankt voor je reaktie.
   Groetjes

   Verwijderen