zondag 9 augustus 2015

139 Vragen

IJmuiden

139 Vragen

Ik heb heerlijke dagen doorgebracht aan het strand van IJmuiden en het weer was werkelijk fantastisch. Mijn vriendin heeft daar samen met haar man zo’n trendy strandhuisje en zij nodigde mij uit om na al die emotionele dagen, daar samen even van de rust te genieten.

Een vraag waar ik niet lang over nagedacht heb, want ik kon wel even wat afleiding gebruiken. Even “back to Basic” en de tijd, mijn horloge, heb ik bewust thuisgelaten. De foto’s zeggen genoeg, alleen ontbreekt daarbij het geluid van de branding. 

Wat een rijkdom als je lieve vrienden hebt.


Strandhuisjes IJmuiden

Als ik thuis kom besef ik des temeer dat mijn leven is veranderd. Als ik zaterdag naar de markt ga en in “ons” koffietentje mijn koffie drink en een krantje lees, mis ik haar. Ik loop sneller mijn rondje markt en ben zo klaar met mijn boodschappen. Het tempo van een zestiger ligt nou eenmaal hoger dan van een bijna negentiger. Thuisgekomen zet de gekochte blauwe hortensia’s in de vaas en berg mijn gekochte versproducten op.

Als ik even later nog even naar Albert ga zie ik, als ik uit de lift stap, in de hal van mijn appartementencomplex een oudere dame zitten. Ze woont ergens boven mijn appartement, een verlegen vrouw die altijd bescheiden glimlacht en zwaait. Als ze mij ziet staat ze zichtbaar opgelucht op en zegt: “Ik ben mijn sleutel vergeten, ik heb wel de huissleutel maar niet de sleutel van ons portiek.” Ik biedt aan met haar mee terug te lopen en ze is helemaal opgelucht. “Ik vraag niet graag iemand om hulp, ik wil niemand tot last zijn.”

“Waarom niet?” vraag ik haar enigszins verontwaardigd en als ik later weer verder op pad ga denk ik over het voorval na. Misschien wordt het ons al in de opvoeding afgeleerd, “Kindertjes die vragen…“


Het geluid van de branding ontbreekt

Ik zag de film The Farewell Party in mijn favoriete bioscoop Lantaren Venster in Rotterdam, een opzienbarende Israëlische film over vriendschap onder ouderen. Aan het eind van hun leven vragen ze hulp aan elkaar, hulp omdat ze ziek zijn en verlangen naar de dood. Een fijngevoelig drama over een beladen onderwerp, luchtig en vaak ook grappig in beeld gebracht en prachtig gespeeld. Geen wonder dat deze film in de prijzen is gevallen op het filmfestival in Venetië.

Voor mij ook een confronterende film omdat ook mijn moeder aan het eind van haar leven aan de artsen vroeg haar te helpen.


Steeds wisselt de horizon

Vragen om hulp, om een gunst is iets anders dan vragen hebben en vragen heb ik zeker na het zien van deze film. Want met welk recht beslissen, vaak jonge mensen,  dat ouderen aan het eind van hun leven die keus niet mogen maken. In deze tijd, wordt de gezondheidszorg te duur geacht en worden die vragen, die laatste wensen van zieke mensen op hoge leeftijd te gemakkelijk van tafel geschoven. 

Thuis lees ik nog wat in mijn luie stoel in de Happinez en mijn oog valt op een artikel “Vraag eens om een gunst”, het artikel begint met “Wie vraagt wordt overgeslagen”. Amanda Palmer is zangeres, singer-songwriter, componiste, activiste en blogster en zij schreef een boek met de titel “Durf tevragen” over de kunst van het vragen. Het is haar eerste boek en het verschijnt 15 augustus a.s.

De kunst van het vragen, een boeiend onderwerp waar ik zeker wat meer over ga lezen. Wellicht kan ik er iets van leren en er iets mee doen. Want met het oog op mijn toekomst, het ouder worden, is het ook voor mij van belang om te vragen.

Is vragen om een gunst voor jou een drempel?


Van de markt


Doordenker:

Je hoeft geen jachtig leven te leiden om veel te presteren.


In het Spotlight:


Een mooi evenement dat op 23 augustus wordt georganiseerd en wat je zeker eens in je leven moet bezoeken. De Dag van de Romantische Muziek in het park bij de Euromast in Rotterdam is een bijzonder evenement, er wordt op die dag geflaneerd in prachtige historische en romantische kleding en hele families komen picknicken. Het is een sfeer die je altijd bij zal blijven en de muziek, die door het hele park klinkt, maakt alles volledig compleet.


Zeker als het zomerweer aanblijft, is het de moeite waard om naar het Vuurwerkfestival te gaan dat op 14 en 15 augustus en op 21 en 22 augustus om 21.45 en om 22.30 uur wordt georganiseerd. Het is geweldig om vanaf het strand het spectaculaire vuurwerk te zien.


Op 12 en 13 september wordt het evenement Rotterdam 24 uur Cultuur georganiseerd. Op de site vindt je het programma en ik raadt je zeker aan om vooraf te plannen wat je wil gaan zien.

Vergeet vooral niet te genieten.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

12 opmerkingen:

 1. Vaak ga ik met jou naar de film, we genieten, lachen en ook worden we emotioneel. Zo ook bij de film The Farewell party. Ik vond het knap, dat je deze film al kon kijken. Je bent een kanjer El <3
  Mooi blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schreef het al, ik ben rijk met al die lieve vriendinnen en vrienden 8-) LIeve groet

   Verwijderen
 2. Nee, vragen om een gunst is voor mij geen drempel. Ik doe dat vrij makkelijk. En ik denk ook dat mijn omgeving mij makkelijk om een gunst vraagt. Anders is het wanneer men mij niet echt vraagt of ik wat voor hem of haar wil doen, maar dat men dan zegt; 'Jij moet even voor mij....' Daar kan ik niet zo goed tegen.
  Vaak bedoelt men dat als vraag, maar het is de manier waarop het gaat, waar het 'm in zit.
  Je hebt weer een mooie post gemaakt, met prachtige foto's. Wij waren onlangs in IJmuiden om van daar met een boot naar Newcastle te varen. De vakantiehuisjes heb ik gezien, vanaf het water.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ferry zie je dagelijks langskomen en dat is steeds weer een machtig gezicht. De manier van benaderen is van heel groot belang, daar heb je volkomen gelijk in.
   Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 3. Toevallig las ik het gisteren ook in de Happinezz, voor mij idd niet makkelijk... Mild gezegd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is voor veel mensen herkenbaar en ik ben heel benieuwd naar dat boek.
   Bedankt voor je reaktie, hartelijke groeten El

   Verwijderen
 4. Wat een mooie post weer. Ik heb even bijgelezen en wil je sterkte wensen. Je hebt mooie herinneringen aan je moeder en die zullen steeds dierbaarder gaan worden. Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Jolanda en de kracht om verder te gaan. zijn de herinneringen en weer bedankt voor je reaktie.
   Groetjes El

   Verwijderen
 5. Ook ik wil je sterkte wensen na het teruglezen. Je pakt het op een mooie manier op vind ik. Ik vind t idd moeilijk om te vragen...maar ook om bv hulp te aanvaarden zelfs als het mij aangeboden wordt. Daar ben ik op dit moment wel mee aan de slag. Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie en voor je steun. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe je ermee aan de slag bent gegaan. Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 6. Er is zeker geen gebrek aan hulpvaardige mensen, maar ik denk dat het een probleem wordt als degene die hulp nodig heeft, vaag is over wat er moet gebeuren. Dan wordt het erg moeilijk voor de ander. Niet iedereen verdiept zich in de materie. Je moet maar raden en aanvoelen... en de meeste mensen haken dan af. Zwijgende heren kun je niet dienen is een oud gezegde.
  Zelf kan ik uitstekend mensen 'aan het werk zetten' als ik hulp nodig heb. Ik heb leiding gegeven en dan weet je wel hoe je dat moet doen. Duidelijk en uiteraard vriendelijk, maar vooral concreet zijn. Op mijn beurt zeg ik nooit de algemeenheid: 'Als ik wat voor je kan doen, moet je het maar zeggen,' maar vraag ik even door. Goed luisteren is sowieso een prima idee. ;-)
  Ik ben hier een tijd niet geweest en heb begrepen, dat je je moeder hebt verloren. Alsnog mijn medeleven. Je hebt haar een lange tijd gehad, maar het zal een groot gemis zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor je reaktie en voor je steun Wieneke Groeten El

  BeantwoordenVerwijderen