zondag 30 augustus 2015

142 DelenDelen

Het is zondagmorgen en ik heb nog geen woorden op het scherm gezet. Ook zijn de collages nog niet gemaakt. Ik sta op met in mijn hoofd een onderwerp, dat is in elk geval een begin. Aan inspiratie ontbreekt het mij niet, maar soms gaan er te weinig uren in een dag of te weinig dagen in een week. Het is maar hoe je het bekijkt.

Gisteren stond ik met een kraampje in Oostvoorne bij de Burghtfeesten. Het was een prachtige dag en ik had een heerlijk plekje onder enorme kastanjes. Van achter zo’n kraampje is het heerlijk mensen kijken zonder dat je je zelf in de drukte begeeft.

Naast mij een lieve Afrikaanse vrouw die sieraden verkocht met veel aandacht voor haar klanten en aan de andere kant een energieke wijnboer van Flakkee die met veel passie zijn, Champagne Rabarberbubbels  stond aan te prijzen. Wat zijn mensen toch leuk.
Ik had eigen werk en handgemaakte artikelen op de kraam, maar ook de gehele collectie Jan van Haasteren legpuzzels van mijn moeder.

Aan mijn kraampje twee kleine meisjes, met wat los geld in de hand. Ze hadden een hele discussie over een legpuzzel van drie euro, waar ze helemaal weg van waren. Het geld werd steeds opnieuw geteld, maar het was niet genoeg. Ik kon het hele tafereel van achter de kraam volgen en het was heerlijk hoe de twee vriendinnetjes samen naar een oplossing zochten. Toen er stilte viel in de discussie, het besef dat ze die puzzel niet konden betalen, heb ik mijn hart laten spreken. Dankbaar en blij gingen ze samen weg met de puzzel, die ze samen zouden gaan maken.

Ik hoorde het mijn moeder zeggen: “Wel samen delen hoor”.
Maar delen heeft tegenwoordig een hele andere betekenis gekregen, als men het tegenwoordig over delen heeft dan denken we aan Facebook, aan internet en alle gevolgen van dien. Want het delen via de digitale weg doet men vaak zonder over de gevolgen na te denken. Het is: “Delen Zonder Denken” en het geeft vaak aan zaken een ongewenst podium met verstrekkende gevolgen. En niemand stelt zich aansprakelijk voor de schade die het de samenleving aanbrengt.

Dat de VN zich druk over een kinderfeest is mede te danken aan het “Delen zonder Denken”, er zijn heel veel mensen die het vuurtje maar aan blijven aanwakkeren.
Het woord delen heeft zijn onschuld verloren en ik ben bang dat we dat niet kunnen uitbannen. Maar misschien kunnen we door er bewust van te zijn, er zelf beter mee omgaan. Het spreekwoord “Verbeter de wereld en begin bij jezelf” is hier op z’n plaats. De D is van delen en van Domino-effect.

Delen heeft een negatieve betekenis gekregen, maar de mensheid kan ook niet zonder. Als je in een benarde positie zit, in een relatie, bij huiselijk geweld of op financieel gebied dan kan delen ook helend zijn. Bedenk dat zolang je alles bij jezelf houdt niemand je kan helpen. Deel je zorgen dan zijn ze minder zwaar.
Het delen waar ik van hou, is delen met je hart. Van samen iets leuks doen, samen iets delen dat je hebt gemaakt of het delen van leuke ideeën. Voor mij is delen, dat waar je samen gelukkig van wordt.

Natuurlijk deel ik mijn bericht op internet, maar ik hoop dat mijn bericht een positief effect zal opleveren en dat we er samen plezier van hebben.

Deel jij bewust?


Doordenker:

Zelfkennis is het begin van wijsheid.
In het Spotlight:

  
Op 4,5 en 6 september worden de jaarlijkse Wereldhavendagen georganiseerd. De stad, maar ook het Europoortgebied laat zich op die dagen van zijn beste kant zien. Er is heel veel te zien en te beleven, er is te veel om hier te benoemen. Een excursie is zeker aan te raden, omdat je dan op plaatsen komt die je normaal niet kunt bezoeken. Vergeet vooral niet van te voren te bedenken wat je wil gaan zien, raadpleeg daarvoor de site.


Op 5 september opent Theater De Stoep  voor het nieuwe seizoen haar duren voor het publiek, neem eens een kijkje achter de schermen en laat je informeren over het nieuwe programma. Bezoek de Boekenberg, het Centrum voor de Kunsten of loop eens binnen in het Oude Raadhuis  . Er is zoveel te doen en zoveel te beleven dus blijf vooral niet thuis op de bank hangen.


Op 12 en 13 september wordt in Rotterdam het cultureel seizoen geopend met een evenement dat 24 uur duurt. Er is veel te zien, te horen en te beleven en dus is het van belang om vooraf al te bedenken wat je wil gaan zien. Maak een planning en raadpleeg de site voor het programma.

Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

7 opmerkingen:

 1. Ja, delen met je hart, dat is wel het allermooiste delen....
  Leuke hoesjes, of zijn het boekomslagen, met die biesjes en gehaakte bloemetjes. Heb je die zelfgemaakt?
  Mooi om zo wat spullen van je moeder te verkopen en zien dan ze goed terrecht komen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie Livina. De hoesjes zijn voor een e-reader en inderdaad zelf gemaakt, stevig en heel prettig in gebruik. Ik heb zelf de KOBO Aura en die past er perfect in. Groetjes El

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat zou het fijn zijn als meer mensen het konden opbrengen om te delen. Soms denk ik wel eens dat we ons er maar bij moeten neerleggen dat de mensheid (zo goed als) niet te veranderen is. Helaas.......

  Het is me nog nooit gelukt de Wereld Havendagen bij te wonen. Het eerste jaar dat ik in Poortugaal woonde, had mijn partner via zijn werk - het mega containerbedrijf aan de Boompjes - speciale uitnodigingen, maar toen waren wij jammer genoeg verhinderd. Daarna kwam het er niet meer van omdat hij een half jaar later overleed.
  Mijn huidige partner en ik gaan meestal de eerste helft van september op vakantie, vandaar dat het er (nog) nooit van gekomen is ernaartoe te gaan.
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie, Ik ben dus niet de enige die me zorgen maakt. Ik kan me er niet bij neerleggen en blijf dus delen vanuit mijn hart. Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 4. En of wij hier graag delen! Onze spaarzame vrije tijd delen we graag met een pot thee, wat lekkers en een ouderwets (bord)spel. Zouden meer mensen kunnen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie, ik wordt er helemaal blij van te horen dat er ook mensen zijn die daar nog wel van houden. Hou dat vast! Hartelijke groeten El

   Verwijderen
 5. Wat heb je toch een mooi blog. Ik ben niet meer zo druk op mijn blog en doe wanneer ik er zin in heb want ik heb meerdere blogs. Leuk schrijf je over je kraampjeservaring. Mooie dingen schrijf je over bewust delen. Je bewust zijn. Ik vindt het zo belangrijk. Bewust zijn door de dag heen.
  Dank ook voor jouw reactie. Lieve groet
  Elly.

  BeantwoordenVerwijderen