zondag 23 augustus 2015

141 Citytrip

Wereldstad met prachtige panden en verrassende pleintjes


Citytrip

Nu ik in een wat rustiger vaarwater ben aangeland is het tijd om weer een dagelijks ritme te vinden. Ik heb inmiddels de afspraken die waren blijven liggen gemaakt, de garage, de tandarts, uitgestelde bezoekjes. Eindelijk krijgt mijn leven weer een ritme.

Het is ook tijd om plannen te maken en dus boekte ik al een rondreis Andalusië en deze week boekte ik een Cruise. Lekker gemakkelijk even voor het slapen gaan gewoon uit de luie stoel. Vóór het slapen gaan en dat bleek later een slechte actie.

Ik kon de slaap niet meer vatten, ik moest nog zoveel doen, nog zoveel zien en toen ik uiteindelijk in slaap viel.


Monumentale panden en platanen geven een stad style

Zag ik steden, veel steden. Ik hou van stedenreizen en ik zag alle steden die ik eens bezocht in droomland voorbij komen. Ik zag de Eiffeltoren in Parijs, de Big Ben in Londen, de Sagrada Familia Barcelona, de Burght in Praag en niet te vergeten mijn favoriet, Rome met al zijn pracht en praal.

Toen ik de volgende ochtend wakker werd scheen de zon al vroeg door de gordijnen. Het was toch weer zomer geworden en ik moest naar buiten, de zon tegemoet. Ik sprong energiek mijn bed uit, hoewel zo energiek was het nou ook weer niet.

Op de radio hoorde ik dat er een groot Cruise-zeilschip is aangemeerd aan de kade.


Stad aan de Maas

Het wordt weer tijd voor een Citytrip dacht ik en ik besloot impulsief een stedentrip te maken. Een lange stadswandeling, dat is ook goed voor m’n conditie bedacht ik.

Het werd een stad die ik al vele malen bezocht. Een stad die bruist, een stad die steeds mooier en energieker lijkt te worden. Een stad die deze week werd uitgeroepen, door de Internationale Academy of Urbanism in Londen, tot Beste stad van Europa 2015.  En terecht kreeg deze stad die titel, want deze stad is met geen enkele stad te vergelijken. Het is een stad die leeft, jong en trendy is. Een stad die steeds moderner lijkt te worden met een Skyline vol architectonische hoogstandjes.


Terras aan de Maas

Ik pakte mijn tas in en nam natuurlijk mijn camera mee, ook het schieten van kiekjes was alweer veel te lang geleden. Wat heerlijk als je zomaar onverwachts erop uit kan trekken, wat een luxe, wat een vrijheid.

Vanuit de metro zag ik mijn stad, mijn geboorte stad dichterbij komen. Mijn Rotterdam, mooie stad aan de Maas, zoals de tekst van een liedje uit verre tijden.


Toerist in eigen stad

Een stedenreis in eigen stad, zomaar onverwachts. De stad was vol met toeristen en die dag was ik toerist in eigen stad. Ik stapte uit op Station Wilhelminaplein en zag even later het grote Cruise-zeilschip voor mij liggen. Ik dronk een kop koffie op het terras hoog boven de Erasmusbrug in het gebouw De Rotterdam van Rem Koolhaas en genoot van het uitzicht.

Daarna liep ik de Wilhelminakade af en vervolgens liep ik over de Erasmusbrug naar de andere kant van de Maas. De Spido draaide op volle toeren zag ik en op het Willemsplein stond de Historische Tram van de RET, lijn 10 klaar voor een tocht door de stad en langs de kade fietstaxi’s.


Toeristentrekker lijn10

Ik liep langs de Willemskade en de Veerkade en zag de prachtige panden van het Scheepvaartkwartier. Ik genoot, zoals altijd van de oude schepen in de Veerhaven. Vanaf de hoek van de Veerhaven en de Westerkade heb je het mooiste zicht op de stad. Op deze hoek heb ik al heel vaak gestaan, ook samen met mijn vader als er grote Cruiseschepen lagen aan de overkant. Weer zag ik de Skyline schitteren in de zon en ik ben groos op mijn stad.

Ik liep verder richting Parkkade en zag dat er Marineschepen aan de kade lagen. Bij de Ballentent, genoot ik van een koel drankje en een broodje met dé bekendste Rotterdamse Bal op het terras en praatte ik wat met toeristen die de stad geweldig vonden. Heerlijk om gewoon een dagje toerist in eigen stad te zijn.


De veerhaven

Rotterdam heeft het en ik kan me voorstellen dat het een onvergetelijke stad ik voor een buitenstaander, die net als ik graag steden bezoekt. Ik geniet elke keer weer en de stad lijkt steeds mooier te worden. De kades zijn heel aantrekkelijk gemaakt en beplant met platanen en er zijn borders aangelegd met prachtige planten. Er staan picknicktafels en bankjes, de terrasjes langs het water geven het ook de gezelligheid die je zoekt tijdens een stedentrip.

Zo’n onverwachte stedenreisje is een aanrader, zeker als het mooi weer is en veel is er niet voor nodig om te genieten. Als toerist in eigen stad, voel je je een vakantieganger en ga je alles vanachter de zonnebril in een ander licht zien.

Laat in de middag ging ik huiswaarts met een tevreden gevoel, ik had genoten en bovendien iets aan mijn conditie gedaan. Heerlijk om zo onverwachts rond te zwerven, ik was bijna vergeten wat een voldoening dat geeft.


Tsaar Peter de Grote kijkt neer op de kleine man

Ik kom nog even terug op die Cruise die ik boekte omdat de jullie wellicht willen weten waar de reis naar toe gaat.

Het wordt een minicruise, vanuit de Europoort vertrek ik met een Cruiseschip van P&O naar mijn stad tijdens de Wereldhavendagen. Dit jaar ontloop in de drukte op de kades en vanaf het dek van het schip zal ik Rotterdam weer anders zien. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Welke Citytrip heb jij op je verlanglijstje staan?

Doordenker:

Reizen is naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond.


Rotterdam, mooie stad aan de Maas


In het Spotlight: 


Op 4,5 en 6 september worden de jaarlijkse Wereldhavendagen georganiseerd. De stad, maar ook het Europoortgebied laat zich op die dagen van zijn beste kant zien. Er is heel veel te zien en te beleven, er is te veel om hier te benoemen. Een excursie is zeker aan te raden, omdat je dan op plaatsen komt die je normaal niet kunt bezoeken. Vergeet vooral niet van te voren te bedenken wat je wil gaan zien, raadpleeg daarvoor de site.


Ook op 4,5 en 6 september de Kaapse Havendagen in de wijk Katendrecht. Dit jaar wordt op het Deliplein een eerbetoon gegeven aan het Rosse verleden van Katendrecht ofwel een “Ode aan de Meisjes van Plezier”


Op 6 september wordt er in het Museumpark weer een Swanmarket georganiseerd. Een markt die je zal verrassen en waar je zeker een keer geweest moet zijn.


Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

8 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke dag zal dat zijn geweest! Mooie foto's heb je gemaakt zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Sophie, er zijn zulke mooie panden en pleinen in Rotterdam en dat verbaast mij ook elke keer. Er valt nog veel te ontdekken. Lieve groet

   Verwijderen
 2. Hallo Elly,

  Ik volg je blog al een tijdje maar had me, op de een of andere manier, niet als volger aangemeld.
  Dit zojuist alsnog gedaan. Wat maak je een prachtige foto's en collages! Ook vind ik hier inspirerende onderwerpen en ideeën.
  Sterkte en alle goeds gewenst in deze periode van het verlies van je moeder, het loslaten en veranderingen....
  Hartelijke groet, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reaktie en voor je steun Annelies en welkom als volger.
   Hartelijke groeten

   Verwijderen
 3. Ik vind Rotterdam ook echt een geweldige stad.Kwam er als kind vaak want geboren in Dordrecht. Amsterdam is voor mij nu dichtbij, dus daar ben ik vaker. Maar de Ballentent ken ik hoor. En het meeste van wat je laat zien ook. Ik heb genoten van deze post

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie en ik vind het leuk dat je de plaatsen herkend. Ik vind Amsterdam ook leuk maar Rotterdam is echt mij stad en dat zal het denk altijd blijven, Maar elke stad heeft iets en dat is zondermeer waar. Groetjes El

   Verwijderen
 4. Heerlijk, alsof je er loopt! Word zo maar meer wakker !!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor je reaktie Margreet. Droom rustig verder of wandel gewoon ook die route eens. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen