zondag 16 augustus 2015

140 Bezorgd

Een boeket als dank


Bezorgd

Het is zondag, het begin van een nieuwe week. De zondag nadat ik eergisteren de deur achter mij sloot en de sleutels inleverde van het huis van mijn moeder. Een tijdperk is afgesloten en voor mij is er weer een nieuw begin.

In de afgelopen week werd ook een oorlog verklaard, de bezorgoorlog. Ik ben zo wie zo tegen oorlog omdat niemand daar gelukkig van wordt. Maar van deze begrijp ik al helemaal niets. Of nou ja, wel dat de consument er armer door wordt en de producent, de winkelier rijker. Maar daar lijken consumenten blind voor en dat baart mij zorgen.

Om mijn nieuwe leven te vieren had ik wat vriendinnen uitgenodigd voor een Tapasavond. Dat paste ook bij mijn plannen om naar Andalusië af te reizen en in gedachte rook ik de geuren van de Spaanse Mercado, met die geuren moest ik mijn huis vullen. Ik maakte mijn lijst met recepten en een boodschappenlijstje. Heerlijk die voorbereiding, ik genoot.


Dadels met geitenkaas en dadelnotenreep (zie recept in blog 137 Erfenis)

Diezelfde avond hoor ik de oorlogsverklaring. De bezorgoorlog is uitgebroken, het is komkommertijd en dus is dit belangrijk nieuws. Bezorgoorlog, in een land waar de ene helft van de bevolking bij de voedselbank een doos boodschappen krijgt omdat er geen geld is, bestellen de “elite”, vanuit de luie stoel en moe van de sportschool, een doos met verse waar met recept. Na het nieuws een reclamespotje “Nederland wordt steeds slimmer”, en ik denk: “Slimmer niet, maar wel steeds minder actief”.

Terwijl ik met veel plezier mijn boodschappenbriefje heb opgesteld, overdenk ik de waanzin van dit bericht. De bezorgoorlog is uitgebroken!

De volgende ochtend loop ik energiek naar mijn supermarkt en haal alvast de boodschappen die ik nodig heb. Op de fiets wat specialiteiten in een winkel die wat verder weg is. Zo heb ik gelijk wat beweging en heb ik even een moment van rust als de wind door mijn haar waait. Op zoek naar Spaanse waar valt mijn oog op een prachtige blauwe fles, mineraalwater uit Spanje, Het is de kleur van de fles waar ik helemaal gelukkig van wordt en dus gaan er twee mee naar huis. Als ze leeg zijn vul ik ze wel weer gewoon met kraanwater.


De blauwe fles aqua , het logo twee herten tegen een levensboom


In het centrum van mijn woonplaats staan veel winkels leeg en dat is niet alleen hier. Ook in grote plaatsen zie je dat er leegstand is van winkelpanden. Regelmatig hoor je mensen klagen over die leegloop. Maar daar is de consument ook schuldig aan. De plaatselijk winkeliers zijn al een actie begonnen:

Doe zaken in de buurt
Winkel in de buurt
Eet in de buurt
Geniet van je buurt
Verander de wereld, begin bij jezelf.
Steun de lokale ondernemers.

Ik sta helemaal achter deze actie en doe mijn best. Maar kleine delicatessenzaakjes zijn hier niet meer te vinden. Gelukkig kan ik hier op de markt wel aardig wat lekkers kopen bij de Iraanse groentekoopman en de Turkse kruidenkoopvrouw. Maar voor de laatste ingrediënten voor mijn Tapasavond ga ik toch naar de Markthal in Rotterdam. Dat is dé plek waar ik de geuren van de Spaanse Mercado ruik en proef. De Markthal blijft voor mij een eldorado en elke keer opnieuw blijft die plek mij fascineren.


De Markthal in Rotterdam, een eldorade met heerlijkheden

Ik heb het te druk, ik heb te weinig tijd, lekker gemakkelijk zo vanuit je luie stoel, het zijn allemaal uitvluchten naar mijn mening. Want het gros speelt naast het bestellen van de “Vers-doos” wel uren computerspelletjes of staart urenlang naar iets anders op het scherm van de PC, de tablet of de mobiel met als gevolg tijdsverspilling en een slechte lichaamshouding, maar daar vaart de fysiotherapeut wel bij.

Supermarkten zijn tegenwoordig 7 dagen per week en sommige supermarkten zelfs van acht tot tien uur open. Er is dus voor iedereen wel een mogelijkheid om naar de winkel te gaan. Natuurlijk moet je er naartoe en is het even sjouwen, maar dat is beweging en dat is goed voor een mens. Bovendien help je de plaatselijke winkelier ermee.


Meloen op een stokje, aardbeien geserveerd met chocoladesaus en Serranno ham met meloen

Mijn tapasavondje werd een succes. In mijn huis de Spaanse geuren, de geuren van verse kruiden, droge worst, vers fruit en Spaanse wijn en met in het vooruitzicht de rondreis door Andalusië heb ik de eerste stappen in mijn nieuwe leven gezet.

Ik ga er wat moois van maken en daar heb ik geen bezorgoorlog voor nodig. Ik bepaal graag zelf wat ik wil en laat al helemaal niet door een ander of door een grootgrutter bepalen wat ik deze week ga eten. Vrijheid is het grootste goed wat we hebben en daar ga ik volledig voor.

Geen tijd? Dan maak je tijd en dat is een kwestie van plannen.

Wie bepaald wat jij eet deze week?

Doordenker:

Soms even stilstaan, kan een hele vooruitgang zijn.


Spaanse sinaasappel en kruidnagel de geuren hangen nog in het huis en het schrikt bovendien de wespen afIn het Spotlight:

Er zijn in Rotterdam heel veel festivals eigenlijk te veel om op te noemen kijk daarvoor op de Uitagenda Rotterdam Deze keer festivals in de regio:Het jaarlijks festival in Spijkenisse is gratis en wordt op 21,22 en 23 augustus georganiseerd. De vrijdagavond is dé avond voor de Local Heroes. een dance evenement dat je niet mag missen. Op zaterdag komt o.a., Niels Geusebroek en op zondag is het familiedag met voor elk wat wils. Kijk op de site voor de programmering.


Op 29 augustus worden de jaarlijkse Burchtfeesten weer georganiseerd in Oostvoorne en dit jaar zal ik daar ook aanwezig zijn. Een feest voor jong en oud, met een markt, muziek, lekker eten, schapen drijven, paarden, en ganzen hoeden.


Het Bram Rozafestival is een 10 daags Kunst –en cultuurfestival in Zuid Beijerland dat van 29 augustus t/m 4 september georganiseerd wordt georganiseerd. Kijk op de site voor de dagelijkse programmering.


Liefs,
Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

2 opmerkingen:

  1. Ben het helemaal met je eens. Ook hier heel veel leegstand en weinig tot geen speciaalzaken (meer). Ik ben voor een aantal allergievrije producten helaas wel genoodzaakt online te bestellen, maar zo ver als ik het kan blijf ik graag lokaal shoppen. En ja.. de Markthal.. om er te komen kost het ons om en nabij zes euro p.p. om er een boodschap te doen. Da's dan toch weer net wat meer dan een bezorgpost...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die avond was super, maar jouw idee hierover klopt helemaal! Blijf buiten de lijnen denken,maar weet wel je wordt een outsider die soms meewarig wordt aangekeken, maar dat geeft niet hoor. Jij bepaalt (en ik)
    haha

    BeantwoordenVerwijderen