zondag 18 december 2016

210 Kwetsbaar


Zoek de wijn ,dek de tafel, de kerst staat voor de deur


Kwetsbaar

Hoewel ik al weken zeg dat ik geen zin heb om de kerstboom neer te zetten, heb ik deze week toch het bouwpakket naar boven gehaald. Het begon toch te kriebelen naar mate het einde van het jaar in zicht komt en hij staat nu te stralen, ik ook.

Sky-radio zend de hele dag kerstnummers van alle tijden uit, de een nog vrediger dan de ander, terwijl ik de schijnheiligheid er steeds meer van in zie. We weten immers allemaal dat kerststress de grootste oorzaak is van familieruzies. Familiebanden zijn kwetsbaar en de lontjes zijn kort in de decembermaand.


Het kerstboom-bouwpakket


Met groeiende verbazing zag ik deze week bij Late Night, het item over Nepnieuws (klik) de oorzaak naar mijn mening van een steeds groter groeiend wantrouwen. Wantrouwen in de wereld, in het land, in de buurt en ook binnen families. Alles wat op internet staat wordt klakkeloos als waarheid aangenomen, zonder de feiten te kennen. Ik vind het een beangstigde ontwikkeling en is dat nog te keren.

Ik had een drukke week, hoewel “druk” met allerlei leuke afspraken, met als gevolg dat ik vandaag op het allerlaatste nippertje nog zit te schrijven. Gelukkig had ik de foto’s al klaar, het resultaat zal misschien niet zo zijn als voorgaande weken, maar ik doe mijn best.


Voorbereiding, de ficus snoeien en de lichtjes ontwarren


Tussen alle drukte door heb ik ook nog een heerlijke film gezien: De Zevende Hemel, een film over familiebanden en de kwetsbaarheid daarvan. Maar deze film toont ook,  hoe belangrijk familiebanden zijn. De film vertelt het verhaal van een familierestaurant, een jubileum en de verstandhouding tussen de broers, zussen en aangetrouwde partijen.

Zelf ben ik niet zo rijk, mijn ouders zijn inmiddels overleden, ik heb geen zussen en broers en zelf heb ik geen kinderen. Maar mijn rijkdom is toch mijn familie, mijn neven en nichten en hun kinderen. Ik mag wel zeggen dat ik uit een warme familie kom, die hecht is en dat is een groot goed.


Nepboom, maar echt op tafel


In de film “De Zevende Hemel” (klik) zie je waaraan het o.a. schort, karakters die hetzelfde zijn botsen. Het is een heerlijke kerstfilm met heerlijke muziek, Nederlandse topnummers die prachtig in elkaar passen en ontroeren. En ik weet zeker dat als je van de film Mama Mia hebt genoten, je deze film zeker niet mag missen.

We vergeten vaak in de spiegel te kijken als er scheurtjes ontstaan in familiebanden en karakters kun je niet veranderen, accepteer dat. Vergeven en loslaten kan veel veranderen binnen relaties, maar daarmee bedoel ik niet dat je elkaar nooit meer moet zien, want koppigheid lost helemaal niets op. De een zal altijd iets meer geven dan de ander, dat zal nooit veranderen.


Er wordt wat af geprutst deze dagen


In de film onder andere een prachtig nummer van Boudewijn de Groot, Avond (klik) . Natuurlijk zong ik het mee en de hele dag zong het door mijn hoofd en een zin bleef de hele week hangen. Een zin die binnenkwam, de waarheid die ik nooit meer vergeet:

Je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij.

Het leven gaat sneller dan je verwacht en wachten tot het te laat is geeft alleen maar ellende en daar wordt niemand gelukkig van.

Het is een hot item, nepnieuws, maar hoe krijgen we dat de wereld uit. De oplossing lijkt eenvoudig, gewoon niets meer delen via de media. Geen sensatieberichten, geen negatieve informatie en geen vuiligheid meer verspreiden, waarvan je de feiten niet kent. Wat zou dat een verandering brengen in de wereld.


Hij staat te stralen en ik ook


De kerstboom staat, ik WhatsApp met mijn nichten over het kerstdiner, uit de draadloze box klinken liedjes over warmte, vrolijkheid en vooral vrede. Elk jaar zingen we over de hele wereld mee en er staat maar een ding vast, volgend jaar worden diezelfde liedjes weer mee gezongen en is er weinig veranderd.

Hoewel, je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij. Imagine (klik)  

Ga de komende feestdagen tegemoet met een wat langer lontje, dan zal er een heel ander licht schijnen in de huiselijke stal.


Wat gaan jullie doen met kerst?


Doordenker:

Kwetsbaarheid begint met moed.


Laat de kerst maar komen


In het Spotlight:


De leukste familievoorstelling tijdens de feestdagen, en ook daarna, zijn toch elk jaar de voorstellingen van het RO-theater. Na de veelgeprezen voorstellingen als, De gelaarsde Poes, De Zere Neus van Bergerac en Lang en Gelukkig, is dit jaar de geheel vernieuwde versie van, Snorro de gemaskerde held, terug in het theater. Mis het niet, kijk op de site voor de speellijst.


De musical Hair is nog tot 30 december te zien in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Iedereen kent de hits, dit is een voorstelling die je niet mag missen. Een spraakmakende musical in de 70’s en nu nog steeds actueel.


Op 22 december 2016 komt de Staatsopera van Tatarstan naar theater De Stoep met de balletvoorstelling Sleeping Beauty, dat is een van de weinig kansen om klassiek ballet te zien in het prachtige theater van Spijkenisse. Er zijn nog kaarten, maar wees er snel bij.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

7 opmerkingen:

 1. Elly, wat heb je er weer een mooi stukje van gemaakt. Hoe treffend zijn schijnheiligheid en kwetsbaarheid.
  Zo beleef ik het ook jaarlijks.
  Aan mij gaat de kerstboom optuigen dit jaar voorbij. Wij gaan met ons gezin naar een zoon die met zijn gezin in Azië woont. Een kerstboom met 40 graden.
  Ook daar zullen we tegen lastige momenten oplopen, de familierelaties zijn veranderd. Maar dat is weer een mooie uitdaging waar ik alle vertrouwen in heb.
  Overigens vind ik je boom mooi geworden
  Ik wens je een goede week
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je toch maar de boom hebt neergezet, staat wel zo gezellig en het hoort er toch wel bij hè?
  Het hele gebeuren rond 'nep-nieuws' vind ik echt super eng. Ik wist niet eens dat dat bestond op die manier. Naïef misschien....?
  Dat lied van Boudewijn de Groot, Avond, vind ik echt een super mooi lied. Ken het al heel erg lang...
  Ik reken mijzelf ook rijk omdat ik een heerlijke redelijk grote familie heb, waarmee ik een heel hechte, warme band heb. Beide ouders leven nog en ik heb twee broers en twee zussen, ieder met een eigen gezin. We zijn dus met een flinke koppel als we allemaal bij elkaar zouden zijn...
  Ik wens je een heel fijne, mooie week, op naar de Kerst, geniet er van.
  Heel veel liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal waar. Fijne dagen en geniet van jouw warme familiebanden. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kwetsbaarheid begint met moed, ik denk dat het zo is, je moet ook moed hebben om kewtsbaar te durven zijn,
  een mooi blog, en praatjes... ik geloof ze niet zomaar allemaal, een beetje wantrouwen heb ik wel gekregen door de jaren heen.

  we gaan heerlijk kerst vieren samen, thuis, met de jongens en een vriendin, en wie wil is welkom,

  we lassen een pauze in en gaan ons dan op kerst storten:-)

  fijne dagen gewenst
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer een hele mooie post vol met doordenkers en waarheden!
  Ik wens jou ook hele fijne dagen en een goed en gelukkig 2017!
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gezellig bij je thuis! Jij komt de kerst wel door. Kerst vieren we met familie, al is onze dochter er dit jaar niet bij want we brachten haar vanmiddag naar Schiphol. Ze gaat een paar maanden met haar rugzak de wereld rond. Maar een kerstkaart met een lief woordje van ons zit in haar rugzak! Gezellige dagen en lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat je zo'n goed contact hebt met jouw neven en nichten en hun kinderen.

  Al dat nepnieuws en de sociale media! Ik snap soms niet dat mensen alles maar klakkeloos geloven. Ook niet dat ze alle privé-sores er zomaar opgooien en vervolgens moeite hebben met de gevolgen daarvan.

  Wij gaan met (schoon)moeder en mijn mans kinderen naar een Kerstbrunch. We wonen allen verspreid door het land en hebben - net als vorig jaar - hetzelfde sfeervolle restaurant gekozen, dat centraal in Nederland ligt.
  Mijn zoon en zijn gezin komen Tweede Kerstdag bij ons. Zij zitten middenin een verhuizing en willen hun halflege huis maar wat graag ontvluchten.

  Fijne Kerst!

  Hartelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen