donderdag 29 december 2016

212 Tiktak


Een mistige ochtend in Ubeda, Andalusië

Tiktak

De wereld is in nevelen gehuld als ik opsta, buiten schemert het nog en het is alsof ik op mijn eigen eilandje zit. Mist verbergt de boze buitenwereld en op de achtergrond tikt de klok, tiktak.

De zon schijnt haar zonlicht elke dag wat langer op de aarde. De dagen lengen zegt men, maar de dagen tellen elke dag 24 uur en dat veranderd niet.  De tijd tikt weg en nog even en het jaar zit erop. December is een maand van geven en vergeven, van herdenken en schenken en van afsluiten en opnieuw beginnen.


De Mezquita, Cordoba, Andalusië


Die week tussen kerst en oud- en nieuwjaar lijkt altijd enigszins beladen, we moeten nog zoveel en eigenlijk zijn we er klaar mee. Althans zo beleef ik dat en als ik daar met anderen overpraat, ben ik echt niet de enige die dat zo voelt. Ik heb altijd een intens verlangen naar de lente in die laatste week van december en dat heb ik al zolang ik mij kan herinneren.

Op mijn tafel staan witte tulpen statig rechtop in de vaas. Eigenlijk tegen mijn principe, normaal koop ik ze pas in het nieuwe jaar. Maar ik kon de verleiding niet weerstaan, het voorjaar lokt.


Spaanse winterzon


Op die mistige ochtend besloot ik mijn laptop op tafel te zetten en mijn blog te schrijven, omdat daar op nieuwjaarsdag (a.s. zondag) niet veel tijd voor overblijft. Glimlachend zat ik aan tafel met mijn nieuwe trekking schoenen aan, die ik thuis uit probeer in verband met mijn moeilijke voeten. Zodat ik straks in het nieuwe jaar de nog ongebaande paden gemakkelijk kan lopen.

Bij het maken van mijn collages neem ik het jaar door, mijn foto’s staan in mapjes per jaar en maand opgeslagen en dat geeft een mooi jaaroverzicht en wat had ik een mooi jaar.


Toen wij uit Rotterdam vertrokken...


Ik vierde vorig jaar Oud en Nieuw in Andalusië en volgens zeggen zitten dan alle Spanjaarden in rood ondergoed (dat brengt geluk) met twaalf druiven te wachten op de twaalf slagen van de klok om middernacht. Elke etalage was gevuld met rode lingerie, maar of het daadwerkelijk klokslag twaalf werd gedragen dat heb ik niet gecontroleerd. Maar om middernacht werden er wel bij elke twaalf klokslagen druiven gegeten, bij elke klokslag één. Die traditie is in 1909 ontstaan in Alicante en elke druif zou volgens zeggen een maand geluk brengen.

In Argentinië bestaat die traditie ook, maar daar worden rozijnen gegeten. Zou men in Villa Eikenhorst (klik) om middernacht ook klaar zitten met een bakje rozijnen op schoot?


Een droom werd werkelijkheid


Als ik mijn foto’s bekijk van het afgelopen jaar waren er zeker hoogtepunten, een langgekoesterde wens kwam uit. Ik maakte mijn droomreis, een cruise naar Noorwegen en vertrok vanuit mijn geboortestad Rotterdam met de Ms. Rotterdam. Het werd een onvergetelijke verwenvakantie, gelukkig heb ik de foto’s nog van die prachtige reis. Ook werd de helft van mijn huis opgeknapt en het ziet er weer uit om door een ringetje te halen.

Het was natuurlijk niet altijd goud wat er blonk, tegenslag hoort er ook bij in het leven. Maar daar wil ik het nu niet meer over hebben. Ook tegenslagen kun je omdenken en uit die nare ervaringen kun je het beste halen.Home is where the hart is


Natuurlijk heb ik plannen voor het nieuwe jaar, voornemens zou ik het niet willen noemen. Hoewel ik wel voornemens ben om de andere helft van mijn huis ook op te knappen. Behangen en witten, het is eigenlijk noodzaak. Maar plannen zijn er ook, meer wandelen, fietsen en wat minder gewicht op de schaal, dat zou fijn zijn. Maar boven aan mijn lijstje staat GENIETEN, omdat ik weet dat alles in een klap veranderd kan zijn.

Leef bewust en geniet van alles wat maar binnen je mogelijkheden ligt.

De klok tikt de laatste uren weg, tiktak-tiktak … en ik wens jullie voor 2017, prachtige maanden, succesvolle weken, opgeruimde dagen, gezonde uren, zorgeloze minuten en heel gelukkige seconden.


Hebben jullie al plannen voor 2017?


Zonsopgang in de Noorse Fjorden


In het Spotlight:Ik heb hier een mooie tip voor liefhebbers van theater, cabaret, opera, musical, concerten e.d. elke donderdag wordt het lastminute-aanbod bekend gemaakt op de site van Rotterdam Tourist Information(klik) . De kaarten waren altijd alleen verkrijgbaar bij de Rotterdam Tourist Information aan de Coolsingel 114. Maar er is een verkoopadres bijgekomen op het Centraal Station, aan de balie van de Rotterdam Tourist Information kun je vanaf donderdag 12.00 tot en met zondag 17.30 uur lastminute tickets kopen met hoge kortingen.
Dat kunnen verrassende avondjes uit in Rotterdam worden, een mooi plan voor 2017.In het Haagse Gemeentemuseum is nog tot 26 maart 2017 een prachtige tentoonstelling te zien: Hubert de Givenchy – To Audrey with Love. Het is een overzicht tentoonstelling van Givenchy ’s werk dat een tijdspanne van een halve eeuw omvat, van de opening van Maison de Givenchy in 1952 tot zijn terugtreden bij het modehuis in 1995. De couturier zelf heeft zijn meest geliefde creaties geselecteerd. De actrice Audrey Hepburn droeg veel van zijn creaties die ook te zien zijn in de tentoonstelling, naast de ontwerpschetsen, tekeningen, foto’s en filmbeelden.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. Echte voornemens heb ik niet, ja net als jij, ietsje minder gewicht op de weegschaal, maar ik ga niet als een dolle met een bepaald dieet bezig. Het beste lijkt me nog 'DHVA' ofwel De Helft Van Alles. (Of dit haalbaar is, moet nog maar blijken, het is allemaal zó lekker.)

  Het leven laat zich dikwijls niet plannen en verloop vaak anders dan je denkt. Al je dan allerlei plannen/voornemens hebt die je niet kunt waarmaken, is het zo'n teleurstelling.
  Gewoon doorgaan met ademhalen, niet overal problemen van maken en inzien en blijven genieten. Vandaag hoorde ik nog iemand op de radio zeggen dat het met name belangrijk is om veel begrip te hebben voor elkaar en daar ben ik het van harte mee eens.

  Een fijn en vooral gezond 2017.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle goeds voor 2017 voor jou! Nog geen grote plannen maar die gaan vast weer komen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook voor jou de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Gezondheid, voorspoed en warmte van mensen om je heen!
  Wat een prachtig stukje schreef je..
  Vooral de typering over December trof me!
  Het jaar ligt nog bijna als een blanco vel voor ons, maar toch stap ik er vol vertrouwen in. Ik heb nooit perse goede voornemens rond de jaarwisseling, meestal meer rond de verandering van seizoenen of situaties.
  Dit voorjaar wil ik serieus aan een moestuintje beginnen en dat start al met binnen zaaien en op laten groeien. Nu het creativiteitsgevoel terug lijkt te komen wil ik ook meer gaan art journalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gevoel bij de laatste week van het jaar heb je zo mooi beschreven, Elly !
  Wens jou en je familie een wondermooi 2017 !
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wens je een gelukkig en gezond 2017. Met een boel nieuwe mogelijkheden. Ik vind het leuk dat ik je blog ontdekte. Op naar een nieuw blogjaar!

  BeantwoordenVerwijderen