zondag 18 maart 2018

270 Natuurlijk


Als ik naar buiten kijk zie ik dat de wereld om mij heen met een klein laagje poedersuiker is bestrooid en ik denk aan al die pannenkoeken die vrijdag in de Nederlandse huiskamers op tafel stonden, bestrooid met poedersuiker.

De Nationale Pannenkoek dag is niet zozeer een echte Oudhollandse traditie, maar een commerciële actie, in 2006 bedachten verkoopmannen van een aantal bedrijven. Veel eerder, in 1986 bedacht de striptekenaar Jan Kruis in zijn strip: Jan, Jans en de kinderen, dat 29 november voortaan Sint Pannenkoek was.

Voor ik ga schrijven kijk ik altijd even terug in mijn agenda en notitieboekje, soms is er te veel om over te schrijven en dan moet ik een keuze maken. Dat is deze week niet anders, het lijkt zo simpel, maar de puzzel valt vaak pas tijdens het schrijven op zijn plaats.


Quackjeswater, Rockanje


Ik zag deze week een opvallend mooi programma: Het is zo simpel (klik) bij de NPO. Het programma werd naar aanleiding van het door Jan Terlouw (klik) geschreven essay voor de Boekenweek gemaakt. Hij zegt daarin wijze woorden, waar wij nog veel van kunnen leren. Een bijzondere man Tan Terlouw (87 jaar) en hij heeft nog dromen. Hij droomt van een duurzame wereld en zegt daarover: “Het is zo simpel”.

Het essay “Natuurlijk” (klik)  dat Jan Terlouw schreef moet ik nog lezen. Maar het Boekenweekgeschenk “Gezien de feiten” geschreven door Griet op de Beeck (klik) heb ik met een glimlach uitgelezen. Het is een verhaal over de kracht van spijt, het gretig hunkeren naar een goed leven, de warme wurggreep van families, maar ook over de kilte van de wereld. Het is een klein boekje, maar eenmaal gelezen groots.


Natuurschoon


Tijdens mijn wandeling, die deze keer rond het Quackjeswater (klik) in Rockanje ging, dwaalden mijn gedachten af. Wandelen is goed voor je brein, voor je conditie en voor je algemene gezondheid. Maar bovenal is het de natuur die mij energie geeft en mij blijft verwonderen.  

Ik begon weken geleden naar aanleiding van een tip van Bertiebo (klik) aan een serie boeken geschreven door het schrijversduo Nicci French. De Frieda Klein serie (klik) telt tot op heden 7 delen en hebben in de titel alle dagen van de week, beginnend bij: Blauwe Maandag. Na elke laatste bladzijde kan ik niet wachten op pagina een van het volgende boek. Het is een verslaving geworden en de personage Frieda Klein, is psychoanalytica en wandelt ook heel wat af, in en rondom Londen, om haar gedachten te ordenen.

Het zesde deel is bijna uit, daarna nog het zevende deel: Zondagochtend breekt aan en het achtste deel: De dag van de doden (klik) komt in april uit. Die laatste bladzijde omslaan lijkt heel simpel, maar daarna moet ik echt afkicken.


Women and Child


Vorige week zette ik de Kunsthal in het spotlight en de afgelopen week bezocht ik de fascinerende tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur (klik)  en het was werkelijk adembenemend bijzonder. Deze tentoonstelling raakt je, ontroert je en verbaasd je, het is zo’n tentoonstelling die je nooit meer vergeet.

Verbluffend echt is de spectaculaire, vijf meter lange pasgeboren baby “A Girl” (2006) van Ron Mueck. Maar ook de kleine oude vrouw met op haar arm de baby, “Women and Child” (2010) ontroerde mij. Het oog in oog staan met deze sculpturen roept vragen op over de maakbaarheid en de betekenis van de mens. Is dit echt?


A Girl (5 meter lang)


Maar er is natuurlijk veel meer te zien in de Kunsthal. Mooi van eenvoud is zeker de tentoonstelling: De donkere kant van Dick Bruna (klik) daar kun je de covers zien die Dick Bruna maakte voor de meer dan duizend detectives en andere spannende verhalen van Uitgeverij A.W. Bruna en zoon. De vader van Nijntje ontwierp met zijn eenvoudige lijnenspel vanaf 1955 prachtige covers o.a. van slimme detectives met regenjas, hoed en pijp. Bruna doopte zijn pen voor zijn Zwarte beertjes diep in de inktpot.


De donkere kant van Dick Bruna


Maar als je de Kunsthal bezoekt mag je de tentoonstelling “Circus Europa” (klik) ook niet missen. In het circus als metafoor van onze tijd, beeldt de Deense kunstenaar Michael Kvim (1955) een wereld van entertainment af, waar zelfs het meest serieuze nieuws wordt gekenmerkt door sensatie en drama. Met scherpe ironie en grove humor legt hij de absurditeiten in onze samenleving bloot. De tentoonstelling bevat, schilderijen, films en sculpturen die confronteren.


Circus Europa


Natuurlijk was het ook even afkicken op zaterdagavond, het was na weken weer een Mol- loze avond thuis. Hoewel ik vaker terugkeek dan op de avond zelf, fijn dat we die mogelijkheid hebben tegenwoordig. Bovendien had ik voor het eerst in al die jaren dat ik kijk, de Mol door, niet direct, maar zo halverwege de reeks viel bij mij het kwartje, het moest Jan Versteeg wel zijn.

Gelukkig komt aan al wat leuk is altijd een eind, ik denk dat juist daar de drive zit. Als alles waar wij blij van worden geen einde kent, gaat wat leuk is en ons gelukkig maakt over in sleur en daar moet je altijd voor blijven waken.

Variatie, ups en downs, beginnen en eindigen, dat is wat we nodig hebben in het leven.

De lente maakte een mooi gebaar de afgelopen week, maar helaas is de winter nu weer even terug. Ik hoop toch echt dat het eindelijk een afscheidsgebaar is van Koning Winter en dat we overgaan op standvastig lenteweer.Welke sleur zou jij willen doorbreken?Doordenker:

Het verlangen groeit heel simpel naar met zonder jas.


De Kunsthal Rotterdam, een must.


In het Spotlight:


Op 14 april en op 12 mei kun je samen met de boswachter de Lepelaars gaan bekijken die in het voorjaar neerstrijken en komen broeden vanuit Zuid-Europa en Afrika op het eiland in het Quackjeswater in Rockanje. Trek stevige wandelschoenen aan en warme kleding en vergeet vooral niet de verrekijker mee te nemen. Reserveer de wandeling op de site van Natuurmonumenten, want vol is vol.


Met de lente voor de deur en het ontluikend groen aan de bomen wordt het zeker weer eens tijd om de Trompenburg Tuinen in Rotterdam weer te gaan bezoeken. Ook hier staan verschillende activiteiten op de agenda. De tuin heeft o.a. een prachtige collectie Rododendrons met een verscheidenheid aan kleuren.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je Friese zo kunt waarderen. We hebben een beetje gelijke voorkeuren: ik bezocht vandaag de Kunsthal en genoot van het hyperrealisme en van Bruna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig je natuurfoto's! Ik ga het ook nog lezen, het essay...mijn vriendin stuurde het mij al toe. Even rust en tijd voor vrijmaken. Sint Pannenkoek...ik vind m geweldig! Nu wist ik niet van de nationale Pannenkoekendag maar Radio 538 kwamen op de school van zoonlief met een busje pannenkoeken bakken...dat was echt leuk! Ik heb geen moeite met commercie of niet...fijn als het iets extra opbrengt voor sommigen. Groetjes Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. indeweer.blogspot.com22 maart 2018 om 10:16

  Leuke doordenker.
  Ik moest opeens aan vroeger denken toen mijn moeder een kist hoog had weggezet en mijn broer de opmerking maakte : nu kan ik er veel beter niet meer bij. Wij gebruiken dat nog vaak.

  BeantwoordenVerwijderen