zondag 8 juli 2018

279 MoetenHet is ineens weer zondag, de weken vliegen om en na het op orde brengen van het huis na de vakantie, was het de afgelopen week tijd om de afspraken af te werken die waren uitgesteld voor de vakantie. Het was tijd voor de dingen die moeten en eigenlijk staat dat moeten mij altijd al bij voorbaat tegen.

Maar nu op deze zonnige zondag zijn alle afspraken afgevinkt in mijn agenda, dat wat moest is gedaan. De Apk-keuring, het cv-onderhoud, de timmerman er ging veel kostbare tijd in zitten.


Wandelen door de Lagune


De reis ging vanuit de Ardèche richting Fréjus (klik) aan de Côte d’Azur. Vanaf Camping St. Aygulf (klik) waren verschillende wandel- en fiets mogelijkheden. De eerste ochtend al vond ik een prachtige wandelroute, de camping ligt namelijk aan een schitterend beschermd natuurgebied. De wandelpaden waren prachtig aangelegd door het drassige gedeelte van de lagune, een soort meer dat ontstaat tussen een strand en een schoor- of strandwal. Een waar paradijsje voor vogels, kikkers, hagedissen en libellen.

De gehele vakantie wandelde ik ’s morgens om een uur of halfnegen zo’n anderhalf uur, afhankelijk van de mogelijkheden die er waren. Dat ritme werkte enigszins verslavend, wandelen brengt lichaam en geest in balans.


De Hagedis was mij te snel af


Na een beetje verkennen, vond ik ook een prachtig wandelpad aan de kust. Een pad boven op de ruige rotswand, prachtig begroeid met kleurige bloemen en vijgenbomen. Toen ik thuis nog eens naar dat wandelpad op internet zocht, bleek dat het een oud smokkel pad te was: Sentier des Douaniers (klik) 

Ik liep maar een klein deel van de smokkelroute, mijn hoofd wil dan wel verder, maar mijn voeten gaan protesteren. Hoewel mijn hart bij het idee om het hele pad te lopen, sneller van gaat kloppen.

Het geluid van de branding onderaan de rotsen en de meeuwen boven mijn hoofd, brachten herinneringen boven aan prachtige wandelvakanties o.a. in Cornwall. Helaas durf ik dat soort vakanties niet meer aan, mijn voeten weigeren dat en zonder die twee belangrijke onderdelen kom ik niet ver. Maar diep in mijn hart zou een dergelijke wandelvakantie het liefste weer willen ondernemen.


Op pad als een smokkelaar


Terwijl wij in Zuid-Frankrijk nog steeds te maken hadden met grijze wolkenluchten, scheen de zon in Nederland al volop en stegen de temperaturen boven het normale gemiddelde. Wij hadden niets te klagen, maar zowel in Frankrijk als in Spanje lagen de temperaturen beneden het gemiddelde van die landen. Maar voor een Nederlander op reis was het uitstekend weer.

De afgelopen week tijdens de Apk-keuring van mijn auto, besloot ik vanaf de garage ook een wandeling te maken. Ik dronk eerst een kopje koffie op een terras in de zon bij het nabij gelegen Carlton hotel, vandaar uit zijn 3 wandelingen ( en fietsroutes) uitgezet, ik koos i.v.m. de tijd de kortste route, het Biertpad (klik) is 12 km lang en loopt rond de polder Biert. Een pad met grasdijken en restanten van kreken, een prachtige tocht door mijn eigen omgeving. De zon scheen, de vogels zongen en de natuur heeft nog steeds kleur. Hoewel de droogte al zichtbaar wordt. Na de wandeling stond mijn auto klaar en zo had ik van vervelend moeten, toch nog iets gemaakt.


Het oude smokkelpad is een uitdaging


Van de nood een deugd maken, noemen ze dat en dat doe ik wel vaker.

Ik verplicht mijzelf elke dag iets te ondernemen, omdat met het klimmen der jaren slijtage op de loer ligt en als ik te weinig beweeg, ga ik de jaren in mijn lijf voelen. Je kunt het ouder worden natuurlijk niet tegenhouden, maar door in beweging te blijven, kun je wel leeftijd en lenigheid in balans brengen. Maar soms is de realiteit harder dan je zou willen en wordt je met de neus op de feiten gedrukt.

Vanmorgen keek ik in de spiegel en neuriede: Spiegelbeeld vertel eens even ben ik net zo oud als jij, is het waar…. Ik zag de moeten in het gelaat en dacht aan een voorval in de afgelopen weken.


Kleurig met prachtige vergezichten


Ik fietste laatst van Ommoord naar Spijkenisse en ik moest even een sanitaire stop maken, ik kwam gelukkig langs een grote M en nadat ik had gelost besloot ik een kop ofwel een beker koffie te bestellen. Wat een koopje dacht ik nog, dat maak je niet veel mee en ik nam plaats op het terras met uitzicht op mijn fiets. En mijn oog werd getrokken naar het kassabonnetje en mijn neus werd direct op de feiten gedrukt. Ik dacht nog even terug, die jongen had mij toch niets gevraagd. Daar zat ik met de waarheid in handen, een 65+ koffie voor 1 euro en ik dacht: De jaren zien het daglicht, het valt niet meer te ontkennen.

Ik dronk mijn koffie en stapte op mijn fiets, een grijze e-bike, dat past goed bij je haar dacht ik met een glimlach. Die seniorenkoffie werkte als een tijger in mijn tank en voor het eerst van mijn leven fietste ik de Brienenoordbrug over, van Noord naar Zuid en met enige trots keek ik van grote hoogte over de Maas die mijn geboortestad in tweeën splitst. De brug af ging als vanzelf met SENIOREN POWERrrrr!!!


Er is licht aan de horizon


Verstand komt met de jaren zegt men vaak en toen ik de prachtige uitspraak: Er komen steeds meer dwazen als de wijzen zwijgen, wist ik het zeker. Ouder worden doe je niet in een duf hoekje, maar met uitdagingen buiten het boekje.

In de schaduw van een boom fantaseer over mooie uitdagingen, maar dat doet mijn hoofd, mijn voeten lijken ouder en wijzer. Hoofdzaak is, in beweging blijven.

Wat laat jouw spiegelbeeld zien?


Doordenker:

Waar moeten heerst ligt stress op de loer.


Stekelig en decoratief


In het Spotlight:


Twee weken voor het grote North Sea Jazz Festival kun je overal op onverwachtse plekken in Rotterdam genieten van muziek. Er is weer heel veel Jazz in de stad en veel optredens zijn gratis.

Op vrijdag 13 t/m 15 juli 2018 start het North Sea Jazzfestival(klik) (niet gratis) met een prachtig programma waarover je op de site meer kunt lezen


Maak eens een NS-wandeling door Rotterdam, de voettocht is 12 of 15 km lang. Wandel mee langs groene singels naar historisch Delfshaven. Vaar vanuit de Veerhaven over de Maas naar Hotel New York of loop over de Erasmusbrug, ontdek de beroemde skyline en de bijzondere architectuur van Rotterdam.


Noteer nu alvast in je agenda. Op 11 en 12 augustus 2018 staan de Ketels weer aan de Kade in Delfshaven in Rotterdam. Ga terug naar de Middeleeuwen, tijdens dit mooie festival met marktkramen, proeverijen, troubadours, demonstraties oude ambachten en een openlucht Herberg. Een must voor elke levensgenieter.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

20 opmerkingen:

 1. Leuk je weer terug te zien, je hebt veel gedaan en gezien. Ja bewegen moet, vanmiddag door Weesp gelopen, een ontzettend leuk plaatsje met overal bloemen, aan bruggen en aan huizen, ze maken er echt werk van daar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie, Kleurige bloemen maken een zonnige dag nog feestelijker tijdens de wandeling. Groetjes

   Verwijderen
 2. Zo'n fietstocht over de Brienenoordbrug is de moeite waard!
  Zelf zie je niet zo dat je (veel) ouder wordt omdat je dagelijks in de spiegel kijkt. Maar als ik bij de kapper ziet en mezelf zie praten in de spiegel, dan vallen me steeds meer rimpels op. We ontkomen er helaas geen van allen aan, ook niet aan pijntjes en stramheid en daarom moeten we ook in beweging blijven.
  Fijne week!

  https://ruraltownliving.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms klopt mijn spiegelbeeld niet met zoals ik mijn binnenkant voel. Alleen de pretogen verraden dat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie, dat is ook precies zoals ik het bedoel. Groetjes

   Verwijderen
 4. Hele fijne week Elly.....wat een leuke post....liefs Ria x ☀️

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat heb je weer een mooi verhaal geschreven. Ik ben dan nog wel een tikje jonger maar ik vind dat je nog aardig grote wandelingen maakt. Ik moet toch meer gaan oefenen om dat over een paar jaar ook nog te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Corrie, Het belangrijkste is om in beweging te blijven en hoe maakt eigenlijk niet uit. Groetjes

   Verwijderen
 6. Wat een prachtige overpeinzing! En die voeten van jou kunnen 12 km lopen. Dan kan je toch gemakkelijk het smokkelaars pad af! In etappes. Hotelletje en de volgende dag verder. Heerlijk! Ga ervoor! Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh oh elly, moeten ligt hier niet op de loer,
  ik moet NIKS, ja doodgaan moet ik :-) dat is het enige,
  Als ik in de spiegel kijk.... dan zie ik een blije enthousiaste gup van 61, en ik wil dat nog heel lang blijven:-)
  prachtig blog heb je geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie, hahaha ik zou ook nog heel lang 66 willen blijven, net als jij 61. Groetjes

   Verwijderen
 8. Maar als ik denk: Ik MOET echt even deze foto's nog een keer bekijken dan voel ik me alsof ik zelf op reis ben! Heerlijk, prachtige foto's van prachtige plekjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. He, wat goed dat je er weer bent !!
  Zo te zien en te lezen heb je genoten, prachtige foto’s!
  12km lopen , tjonge, nee dat haal ik niet meer.
  Je doordenkertje is weer een mooie, daar kan ik me helemaal in vinden
  Ik wens je actieve dagen !
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Manon en met die dagen komt het wel goed.
   Groetjes

   Verwijderen
 10. Wat een heerlijk stukje leeswerk weer... ik geniet altijd van jouw vertellingen. Leuk weer een stukje van je vakantie, maar ook zo leuk dat je die wandeling maakte terwijl je auto voor de APK bij de garage stond. Van de nood een deugd maken... moet ik ook vaker doen. En die 65+koffie bij de M... geweldig toch? Heeft super gesmaakt neem ik aan. Op jouw laatste vraag: mijn spiegel vertelt me dat mijn ouder worden wel heel snel gaat nu... haha...
  Fijn weekend,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Mirjam, Ouder worden gaat ook veel te snel, dat ben ik met je eens. Groetjes

   Verwijderen