zondag 29 juli 2018

282 Dromen







Eigenlijk wil ik het er niet over hebben, maar je ontkomt er niet aan, het is alles overheersend en onvermijdelijk. Het was vrijdag de warmste dag van deze zomer tot nu toe en de nacht van donderdag op vrijdag was het zelfs de warmste nacht ooit in ons land. 

Het hitteplan was van kracht, kortom het was bloedheet.

Ik klaag niet, maar van mij mag het wel wat minder, door die aanhoudende hitte worden de lontjes korter en de mens stekelig. 


Deze zomer laat sporen na


Binnen was het dertig graden, maar dat was nog steeds minder warm dan buiten, daar was het zesendertig graden. Ik had de tafelventilator voor een groot koelelement gezet en dat gaf verkoeling, de temperatuur zakte binnen een graad. Die dag bleef ik thuis, alles dicht en vooral niets te doen. Nou ja niets, nietsdoen blijft moeilijk voor mij en dus werd er geschreven, gelezen en keek ik naar een film. Time-out!

Wat een luxe, ik besef maar al te goed dat ik bof omdat ik de mogelijkheid heb om niks te doen, dat is lang anders geweest. Quality-time, het is voor heel veel mensen onmogelijk om daar aan toe te geven.

Op die bloedhete ochtend zocht ik in het filmaanbod op tv naar een film die ik in 2015 zag in de bios. Een film over een bijzondere familie op het Franse platteland, bijzonder omdat de ouders en de zoon doof zijn en alleen de dochter horend is. Een film die op je netvlies blijft hangen en de muziek nestelt zich als een oorwurm in je hoofd, een prachtige film voor een bloedhete dag.


Je bent jong en de toekomst ligt voor je.


De film: La Famille Bélier (klik) is het verhaal van een opgroeiende dochter met talent, die tevens 24 uur van de dag mantelzorger is. Hoe zwaar die taak is komt duidelijk naar voren in de film, een last die bepalend is voor haar keuze. Ze heeft nog een hele toekomst voor zich, is ambitieus en droomt ervan om naar Parijs te gaan. Een moeilijke beslissing, kan ze haar familie loslaten, ze zijn eigenlijk volkomen afhankelijk van haar.

Haar leraar zegt in de film: Twijfel aan alles, maar niet aan mij en een andere mooie uitspraak is: Je denkt te veel, probeer dom te zijn. Maar hij kent haar thuissituatie niet.


Kleurig Cambrils


Het is een verhaal dat je raakt op heel veel vlakken, omdat het gaat over opgroeien, de zoektocht naar wie je bent, keuzes maken, twijfel, loslaten, vallen en opstaan. De film past zo mooi in deze tijd van het jaar, waarin heel veel ouders te maken krijgen met het loslaten van opgroeiende kinderen, jongeren die straks gaan studeren.

Iedereen weet dat jongen het nest uitvliegen, maar de gedachten aan een leeg nest doet ouders pijn. Maar vergeet nooit dat wij zelf ook ooit uitvlogen en vol vertrouwen begonnen aan de toekomst.


Uitvliegen


De film zit vol humor en leert je ook dat je niet moet oordelen zonder de feiten te kennen. Alles draait om vertrouwen, hoe je het ook went of keert.

Ik zag de film in 2015 en nog altijd zit dit in mijn hoofd, gezongen door Louane Amera: Je vole (klik)


Mijn lieve ouders, ik vertrek
Ik hou van jullie, maar ik vertrek
Jullie zullen vanavond geen kind meer hebben
Ik vlucht niet, ik vlieg
Begrijp goed: ik vlieg
Zonder rook, zonder alcohol
Ik vlieg, ik vlieg


Nog nooit was een zomer zo mooi als dit jaar, zo abnormaal warm en zo bijzonder. Nog nooit is een schoolvakantie zo droog verlopen, maar aan alles komt een eind.


De nettenboeters pauzeren in Cambrils


Toen ik zaterdag opstond had het geregend, ik ben nog nooit zo blij met regen geweest. De temperatuur was gedaald en dus gingen alle ramen en deuren open. De warmte moest het huis uit. Terwijl er een heerlijk briesje door het huis ging zocht ik de foto's bij elkaar en dacht aan de vakantie die lang zo warm niet was als afgelopen week. 

De foto’s zijn deze keer gemaakt in Cambrils (klik) , dat ook bekend staat om zijn vissershaven.

Niets blijft zoals het is, alles is aan verandering onderhevig en daarmee bedoel ik niet alleen het weer. Dromen, we doen het allemaal, de een over de toekomst en de ander over wat koeler weer. En op dit moment behoor ik bij die laatste groep, wetend dat niet alle dromen bedrog zijn, want volgende week wordt het echt iets minder.


Verse vis in de haven van Cambrils


Het brein werkt traag, het lichaam is lui en er komt niet veel uit mijn handen. Ik kan er slecht tegen, tegen luiheid en tegen die bloedhitte. Ik ben echt een kind van de lage landen. 

Krijgen we elk jaar dit soort zomers, moet ik een airco aanschaffen?

Ik hoor het die leraar nog zeggen: “Je denkt te veel, probeer dom te zijn”, wat een wijs advies. Ik maak me niet druk, gewoon niet denken en doen komt later.

Wat fijn dat de temperatuur vandaag was gezakt, ik bloei weer op.


Wat doe jij om af te koelen?


Doordenker:

Oordeel niet zonder de feiten te kennen.


De Oleander bloeit


In het Spotlight:



Als het weer mooi blijft dan is een avondje film in de openlucht wel heel erg leuk om eens mee te maken. Van 8 t/m 26 augustus 2018 is er weer Pleinbios in het Museumpark in Rotterdam, het programma is inmiddels bekend. Neem je stoeltje mee of huur er een en ga genieten.


Op 3, 4 en 5 augustus 2018 wordt er een feestje gevierd in het Vroesenpark in Rotterdam. Het festival Duizel in het Park bestaat dit jaar 10 jaar en viert dat met een breed aanbod aan literatuur, kunst, theater en muziek. Kijk op de site wie er allemaal optreden of laat je verrassen.





Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

18 opmerkingen:

  1. Net als jij blijf ik zo veel mogelijk thuis. Maar moet ik de hond uitlaten,dan zoek ik de schaduw en maak regelmatig mijn nek nat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie Izerina. Gelukkig was het vandaag aanzienlijk minder warm. Groetjes

      Verwijderen
  2. Wij doen zo min mogelijk, maar daar wordt een mens lui van. Ik wel, tenminste. Heel veel gelezen, zeker 10 boeken. Niet allemaal even hoogstaande literatuur, moet ik bekennen.
    Morgen maar iets actiever zijn, heb ik me voorgenomen, warm is het toch wel.
    Fijne week gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie Ivy, Je wordt er zeker lui van, maar tijd om te lezen is ook fijn. Groetjes

      Verwijderen
  3. Oordeel niet is al jaren mijn lijfspreuk en daar moet ik best moeite voor doen. Een oordeel is zo snel gegeven, hè. Eerst voegde ik er nog aan toe'maar probeer te begrijpen'. Dat heb ik geschrapt want sommige dingen hóef ik niet te begrijpen. Dat iemand bijvoorbeeld autoracen leuk vindt of om te kantklossen. Dan dus niet meteen 'áfschuwelijk' roepen of denken.
    Hartelijke groet Emie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je mooie reaktie Emie, Verstand komt met de jaren zullen we maar denken. Groetjes

      Verwijderen
  4. Ik heb heel veel de planten water gegeven. In de tuin zitten was er niet bij. Nu hebben wij maar zo kort deze warmte en kijk hoe het de natuur ontregeld. Ik denk dan steeds aan Egypte waar het in de zomermaanden nog veel warmer is. Binnen was het hier ook bloedheet. Ik heb een hekel aan ventilators, maar nu kwam de gedachte toch bij me op. Mooie foto's. Dat huis met de balkons met zoveel bloemen, wat mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie, Ja, het valt niet mee om de zomerbloeiers kleurig te houden dit jaar. Maar als het is het zuidelijke Spanje lukt, lukt dat ons ook. Groetjes

      Verwijderen
  5. Mooie foto's, vooral de begroeide balkons bij de appartementen en de oleander in dezelfde tinten als de deur, mooi bij elkaar gevonden.
    Over de warmte hoor je mij niet klagen, kan er zelf wel tegen want ga gewoon een tandje lager en lees de stapel boeken waar ik nog niet aan toe was gekomen. Verder ben ik met water (uit de vaart) bezig tot vervelens toe en doe al mijn boodschappen, bezoekjes, enz. met de fiets, heerlijk. Normaal gesproken ben ik behoorlijk haastig in de weer, maar nu relaxt want moet het wel volhouden op mijn mini-landgoedje.
    Groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie Janneke, We passen ons aan, net zoals dat in de natuur het geval is. Groetjes

      Verwijderen
  6. Ik houd mij zo rustig mogelijk... En soms zet ik alles tegen eljaar open..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie Rianne, Sterkte en rustig aan. Groetjes

      Verwijderen
  7. Ik kan er ook niet tegen hoor. Binnen zitten met alles dicht en je loom voelen. Is het mooi weer, dan moeten we binnen blijven vanwege de hitte. Zo jammer. Terwijl ik hier zit, is het eindelijk heerlijk afgekoeld met een lekker windje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je realtie Corrie, Gewoon rustig aan en vooral niet veel doen, dat komt later. Groetjes

      Verwijderen
  8. Lijkt me een mooie film, ken hem niet. Mooi advies voor dit weer: probeer dom te zijn. :) Ik zit ook binnen en doe 's morgens de noodzakelijke dingen. Maar ik word het wel een beetje zat nu. Ik ga eens even naar de sites kijken die je noemt. Groetjes, Judy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reaktie, We raken allemaal een beetje uit ons doen door al die warmte. Rustig aan en groetjes

      Verwijderen
  9. Klinkt als een goede film!
    Hier ook een echte lagelander, met dezelfde gedachte; airco??
    Zelfs emigreren wordt overwogen....
    Maar ik probeer minder te denken; het is zoals het is en het zal echt wel een keer minder warm worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook ik klaag niet maar sta wel in ruststand en er komt idd weinig uit mijn handen .De film ken ik niet en ik kijk eerlijk gezegd zelden films maar hij zal zeker mooi zijn .Ook de komende dagen blijven we het maar rustig aan doen want het blijft warm
    Groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen