zondag 1 juli 2018

278 Stof


Als ik terugblik op de week dan durf ik te stellen dat het een energieke week was. Nadat alles, na mijn lange vakantie, weer gewassen en gestreken in de kast lag werd het tijd om het huis te poetsen. Even de schouders eronder en alles was weer spik en span.

Het stof is het huis uit, maar genoeg te doen buitenshuis en dat geeft dan weer voldoende stof tot denken en schrijven.

De reis ging vanuit Gien (lees 277 Thuis) verder naar het groene heuvelachtige Creuse, alwaar we een mooie campingplaats vonden in Dun-le-Palestel de gelijknamige kleine camping (klik) , een camping die wordt gerund door een jong Nederlands echtpaar. Zo’n beetje een “Ik vertrek-story” zelf woonde ze op een minimaal stekkie en hadden grootse plannen.


Dun-le-Palestel, Creuse


De Creuse (klik) is schilderachtig mooi en je kunt er heerlijk fietsen, heuvel op en heuvel af, maar met trapondersteuning heel goed te doen. De natuur is in het voorjaar het moois en tijdens het wandelen en fietsen zijn de bermen als ellenlange veldboeketten, kleurig en geurig.

De volgende stop was op een mooie plek in de Ardeche (klik) , het prachtige Rhône dal is wonderschoon en kleurig, maar ruiger dan de Creuse. Vanaf de kleine camping ‘l Albanou (klik)  kun je prachtige wandelingen maken over met bloemen omrande paden, het is gelegen aan een zijriviertje van de Rhône.


'l Albanou, Ardeche


De kluizenaar zei: “De stilte is niet leeg”, een opmerkelijke uitspraak die ik deze week hoorde in de documentaire: Druk! Het verwachtingspatroon van het leven zorgt voor een lodenlast, zegt de voice-over aan het begin van de documentaire.

Een burn-out is de ziekte van deze tijd, die zich met een monsterlijke snelheid als een epidemie verspreid. De een leert ervan, de ander niet en weer een ander verdient er geld aan. Het is maar welke kant je kiest. Ik las tijdens mijn vakantie een boeiend artikel van een burn-out ervaringsdeskundige, in een oud exemplaar van het blad Psychologie waarin journalist Maaike Helmer (klik) zegt: Gooi je to-dolijst uit het raam. Zij ontdekte iets wat meer balans bracht in haar ongeorganiseerde leven en dat zo verdomd simpel was, dat zij het graag met iedereen wilde delen. Het was: Niets!


Bermboeket


Druk, druk, druk…. We doen het onszelf aan en daar kom ik ook steeds vaker achter. Druk doen en druk zijn, levert niets op en daar wordt je niet gelukkig van.

In de documentaire Druk! (klik) die ik afgelopen week zag, zie je hoe uniek de mens is. Je ziet daarin o.a. een zakenvrouw die vet verdient aan de Burn-out van anderen, een zakenman met grote ambities, een jong gezin die kiest om zelfvoorzienend te leven en een kluizenaar in Oostenrijk. Wie is het gelukkigst, diegene die veel heeft of juist diegene die met weinig tevreden is. Kijk maar eens terug en oordeel zelf.


Oude Pijnbomen op de camping in Zuid Frankrijk


Natuurlijk is elk mens anders, maar heeft ooit iemand op zijn sterfbed gezegd: Wat heb ik lekker hard gewerkt, volgens de kluizenaar in de documentaire is op de meest gezegde uitspraak aan het eind van een leven: “Ik heb spijt dat ik niet meer mijn eigen zin hebt gedaan.”

Ook een andere uitspraak, in een ander programma, zette mij aan het denken: Geen enkel leven kent een happy end.


Fashion Art, krullen en gaten in de Kunsthal


Ook mijn conclusie is inmiddels dat een to-dolijst maken verspilde energie is. Hoewel ik wel een verlanglijstje heb en daar stond deze week de Kunsthal op. Ik bezocht de tentoonstelling: Victor en Rolf: Fashion Artist 25 jaar (klik) , een waanzinnig mooie overzichtstentoonstelling van draagbare kunst. Een sprookjesachtig geheel, met daarin ook de beide creaties van een waargebeurd sprookje met een tragisch einde. De bruidscreatie van Prinses Mabel en de japon die zij droeg tijdens de uitvaart van Prins Friso zijn ook in de Kunsthal te zien.

De tijd leert ons dat je de tijd niet kunt vasthouden, het vervliegt, net zoals onze dromen.


Kunst, doet altijd stof opwaaien


Na de Ardèche ging de reis naar Zuid-Frankrijk, waar ik prachtige wandelingen maakte langs de ruige kust. Alleen en in stilte, vroeg in de ochtend en ik kan volmondig zeggen: Stilte is niet leeg!

Over het wandelen en Zuid-Frankrijk volgende week meer, want de buitenlucht roept en ook mijn innerlijke stem zegt: “Ga naar buiten”, ik hoor het en luister.

Hoe ervaar jij stilte?


Doordenker:

Beweging brengt balans.


Kunsthal en Parade, Museumpark Rotterdam


In het Spotlight:


Ook bezocht ik de Parade, het theatercircus dat op dit moment nog tot 8 juli 2018 in Rotterdam is neergestreken, daarna trekt het verder naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Kijk vooraf wel even welke voorstellingen er zijn en wat je wil gaan zien. Via de site kwam ik er niet uit, dus koop voor 1 euro een programmaboekje bij de entree en ga er even voor zitten, koop daarna je kaartjes bij de kassa. Bij mooi weer is het al een feestje om er te zijn, oude bekenden te ontmoeten, iets te eten en te drinken.


Combineer je bezoek aan de Kunsthal op zondag met een dansje. Geniet zes zondagen lang van 1 juli t/m 5 augustus van 14.00 – 17.00 uur van livemuziek, DJ’s, foods & drinks, fashion & art. Ga kijken, luisteren en dansen, vier de zomer.


Noteer nu alvast in je agenda. Op 11 en 12 augustus 2018 staan de Ketels weer aan de Kade in Delfshaven in Rotterdam. Ga terug naar de Middeleeuwen, tijdens dit mooie festival met marktkramen, proeverijen, troubadours, demonstraties oude ambachten en een openlucht Herberg. Een must voor elke levensgenieter.
Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

16 opmerkingen:

 1. Ik denk dat het gaat om balans, evenwicht tussen druk zijn en niet. Alleen maar druk is niet goed en alleen maar rust ook niet. Lijkt mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Bertiebo, Alles draait om balans, daar ben ik van overtuigd.

   Verwijderen
 2. Ik heb geen enkele moeite met stilte, kan ook heel goed alleen zijn.
  Drukte doet een mens zich (meestal) zelf aan, maar hoeft niet slecht te zijn. Ik ken genoeg mensen die het heerlijk vinden als ze druk zijn, die helemaal niet een dag met een boek in de stoel willen zitten, zoals ik graag op z'n tijd doe.
  Ik herken dat trouwens wel van dat 'druk zijn', want toen ik nog werkte, een huishouden + kind had en er nog een studie bij deed, vond ik mezelf ook veel te druk. Totdat ik bedacht dat ik dit alleen maar mezelf opgelegd had, niemand anders. Tja, en dan moet je maatregelen treffen als het je niet bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Ivy, soms moet je eerst ervaren dat je te ver gaat en het te druk hebt, om tot inzicht te komen.

   Verwijderen
 3. Je zult vast allerlei verschillende to-do-lijsten hebben, maar de mijne geeft me juist rust in mijn hoofd. Dan heb ik overzicht. Voor mij heel belangrijk.
  En ik vind het wel lekker hoor, om druk te zijn. Zo lang het maar niet te druk is en het overzichtelijk blijft.
  Fijne nieuwe week,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja ....rust Kan je redden zeg ik altijd maar......vind het heerlijk alleen te zijn geen tv geen radio....ipad of goed boek ...heerlijk...lekker wandelen jet de honden ook heel fijn .....nou geniet van een heerlijke week leuke blog !...ik ga je volgen hoor liefs Ria x 💜

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessante documentaire, bedankt voor de link. Ga 'm snel bekijken. Als ik het niet te druk heb hahahaha
  Bij mij gaat het altijd om zingeving. Het druk hebben vind ik beduidend minder erg als ik weet dat alles wat ik doe ook zin heeft. Bijvoorbeeld: ik heb kunnen maken wat ik wilde, het is geworden zoals ik het voor ogen had, ik heb mijn administratie bijgewerkt en weer wat besparingen gevonden, ik heb iemand kunnen helpen, ik merk dat mijn werk gewaardeerd wordt....etc.
  Maar als die zingeving er niet is, dan raak ik gestresst en ongelukkig. Als ik me een sloof voel en een loopjongen, iemand die alle problemen van anderen kan oplossen, iemand die voor lief wordt genomen. Als al mijn inzet nergens toe leidt. Als ik heel hard werk om een klus af te krijgen, maar er daarna geen waardering komt, maar alleen maar meer werk.

  Schokkend is het ook om te zien hoe er nu flink verdiend wordt aan mensen met burn out. Daar heb ik moeite mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie Anita, In waardering uitspreken is de mens niet zo goed, dara heb je helemaal gelijk in, we zijn beter in mopperen.

   Verwijderen
 6. Ik vond dat ook een mooie documentaire! Ik word naar van alle mensen die zeggen een burn out te hebben en iedereen die van alles moet moet moet, moet sporten, moet geen suiker, moet glutenvrij, moet koolhyfraatarm, moet merkspullen, moet daar en daar echt eens heen, moet met alle vrienden leuke feestjes doen, moet moet moet. Ik moet niks. Ik zorg voor mijn kinderen, ikdoe lekker dingen in de tuin, ik knutsel en doe huishouddingen en natuurlijk zijn er dingen die moeten zoals niersteenoperaties bij mijn dochter, veel therapie voor mijn dochter, galsteenoperatie bij mezelf en dat soort dingen, maar tussen alle moet dingen door, doe ik het liefst even niks.
  Oja en die burnouts van alle mensen om mij heen, ik vraag me vaak af waarom iedereen het heeft en wij na een zonderhartslag en ademhaling geboren kind die na 10 min reanimatie toch nog leefde maar ernstig lichamelijk beperkt bleek te zijn met alle gevolgen van dien, ziekenhuis in en uit tig keer, hartstikke veel gesprekken en afspraken enz omtrent haar, gedragsproblemen en 21 hulmiddelen rijker en ook nog werken, dieren en een huis en een grote tuin nog steeds rustig rechtop staan. Zijn wij dan gewoon sterk of zeggen zij een burn out te hebben als ze het niet trekken door een virus?
  Zo genoeg geklaagd, nu weer even niks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie. En als ik het zo lees, ben je het moeten beu en dat kan ik mij heel goed voorstellen. Ja, je bent sterk dat is zeker, maar als de rek eruit is, dan valt het absoluut niet mee om de schade te herstellen. Ik wens je heel veel sterkte toe.

   Verwijderen
 7. heerlijk dat buiten zijn Elly, ik kom altijd weer tot rust, natuurlijk 2 keer per dag mijn mannen longeren lees uitlaten :-) dat kan haast niet anders,
  als je spijt hebt op je sterfbed van iets wat je niet gedaan hebt....
  dan ben je niet slim bezig geweest...:-)
  ik hoop dat het voor jou anders voelt als het zo ver is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reaktie en wat dat laatste betreft, daar hoop ik nog lang niet achter te komen.

   Verwijderen
 8. t klinkt als dat je een zalige vakantie had, relaxed leven in een mooie natuurrijke omgeving
  stilte is heerlijk ontspannend en rustgevend
  drukke steden en evenementen o zo vermoeiend, dat zoek ik liever niet meer op
  al die mensen dooreen, nee niks voor mij
  en toch woon ik in een stadje, die de laatste paar jaar en de jaren die komen, uit z'n voegen zal barsten, wegens veel te veel nieuwe appartementen die bijkomen
  Moest ik in auto rijden ik verhuis naar het platteland, maar de stad is zooo gemakkelijk omdat ik overal dichtbij ben, zo ook gelukkig het station zodat ik al eens kan vluchten :-)
  k wens je nog mooie relaxte dagen na je heerlijke vakantie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reaktie, ik hou van rust en natuur, maar zeker ook van de stad. Groetjes

   Verwijderen