zondag 31 maart 2019

314 Groei





De maand maart sluiten we vandaag af met als bijkomend nadeel, het verzetten van de klok, we zijn ineens weer een uur ouder. Het is langer licht vanavond en dat is fijn natuurlijk. Maar dat verzetten van die klok, ik vind het toch elke keer een dingetje.

Hoe het ook zij, de tand des tijds blijft toch aan ons vreten.

Moeder Natuur draagt inmiddels een bontgekleurde voorjaarscreatie, ik hoop dat we haar wintergarderobe de komende zes à zeven maanden niet meer zien. De bomen in mijn laan zie ik elke dag veranderen, de groei zit erin en nog even een paar dagen zon en het frisse lindengroen komt tevoorschijn. Die eerste zonnestralen doen wonderen, kijk maar rond, je ziet het en je voelt het.


De rafel-tulpen in beeld


Ik heb altijd bloemen op tafel en in het voorjaar kies ik tulpen zolang ze er zijn. En meestal gaan die tulpen voor ik ze in de vaas zet, op de foto en vaak in de dagen erna nog eens. Vorige week koos ik voor de kleur die bij de lente hoort, geel, een kleur die ik zelden kies, omdat geel niet helemaal mijn kleur is. Maar deze keer ging ik ook voor de vorm, die liet een rafelrandje zien en door het groen van de knoppen heen, verscheen een lichte lente-gele kleur.

In de loop van de week verscheen het ware karakter van de tulpen, er verscheen een explosieve kleur geel met hier en daar een zweempje roze. Het was alsof ik vuurwerk in een vaas had staan. De bloemen groeiden enorm en helemaal open, wel een doorsnede van twaalf centimeter. Maar ook de mooiste tulpen hebben niet het eeuwige leven en dus kocht ik gisteren een verse bos. Dubbele tulpen in een roze tint, die ook heel fotogeniek zijn.


Gele kanjers 


Het is alweer drie maanden geleden dat ik Portugal bezocht, daarna heb ik mijn foto’s met jullie gedeeld van de prachtige paleizen en kloosters die ik daar zag. Toen ik vorige week Haarzuilen bezocht dacht ik aan die vakantie terug, ook ons kleine landje bezit juweeltjes en dat vergeten we vaak.

Kasteel De Haar (klik) in Haarzuilens, ik was er al eens geweest, maar dat was héél erg lang geleden. Het was toen nog in bezit van de familie van Zuylen. In het jaar 2000 werden het kasteel en het direct omheen gelegen park (55 ha) eigendom van de Stichting Kasteel De Haar en het Landgoed Haarzuilens (350 ha) kwam in handen van Natuurmonumenten. Alleen het Châtelet bleef in handen van de familie.


De kleuren van Kasteel De Haar, links de toegangspoort


De geschiedenis van dit sprookjesachtige kasteel gaat terug naar de 12e eeuw. Door het huwelijk van Yosina van de Haar met Dirk van Zuylen van Harmelen kwam het slot in het jaar 1449 in het bezit van de familie Van Zuylen. Ondanks herhaalde verwoestingen en aanvallen o.a. tijdens de Hoekse- en Kabeljauwse twisten, werd het kasteel telkens hersteld en uitgebreid totdat de laatste bewoner overleed. Het kasteel en de landerijen bleven echter in het bezit van de Katholieke tak van de familie Van Zuylen van Nyevelt. Maar het werd niet meer bewoond en raakte steeds meer in verval. Aan het einde van de 19e eeuw restte er niet meer dan een romantische ruïne


Het droomkasteel aan de achterzijde


In 1890 erfde baron Étienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar (klik) de kasteelruïne. Hij was in het jaar 1887 in Parijs getrouwd met barones Hélène de Rothschild, een erfgename uit de Franse tak van de schatrijke bankiersfamilie De Rothschild. Mede dankzij haar fortuin had Étienne de middelen om het voorvaderlijke kasteel op een grandioze manier te laten verbouwen. Er werd een beroemde architect ingeschakeld, die er in samenwerking met zijn zoon 20 jaar aan bezig was (van 1892 tot 1912).

Die beroemde Nederlandse architect was Pierre Cuypers (klik) , die we natuurlijk ook kennen van o.a. het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.


Een adembenemende ontvangsthal


Na jaren bezocht ik Kasteel De Haar en het eerste aanzicht deed mij weer denken aan Doornroosje, het is echt een sprookjeskasteel. Maar zodra je het kasteel binnenstapt herken je de stijl van de architect, veel houtsnijwerk, prachtige ornamenten en ook hier is zowel het gebouw, als het meubilair op elkaar afgestemd. De vertrekken waren ingericht alsof de bewoners er nog woonden en dat maakt het geheel natuurlijk helemaal compleet. Heerlijk om door die vertrekken te dwalen en je te vergapen aan al die pracht en praal.


Alsof de barones zo binnenkomt 


Het was een prachtige dag, het park en de tuinen om Kasteel De Haar lagen er prachtig bij en nodigden uit tot wandelen. En op een bankje in de zon droomde ik weg als de barones zelf.

Toe ik die avond in mijn bescheiden luchtkasteel thuis de plaatjes terugkeek, bedacht ik met een glimlach, dat je wel heel erg rijk moet zijn om een degelijk kasteel met park te bezitten en te onderhouden. Rijk zijn maakt het leven gemakkelijk, maar zeker niet voor alles. Die erfgenamen moeten slapeloze nachten van gehad hebben, alvorens het kasteel werd overgedragen aan een Stichting in het jaar 2000.


Als je haar maar goed zit


Rijk zijn en geld hebben is geen garantie op een mooi en waardevol leven. Je rijk voelen daarentegen is eigenlijk al voldoende om tevreden en gelukkig te zijn.

Ik zag deze week in een filmpje een schoolklasje, aan de kinderen werd gevraagd: Wat wil je later worden? Rijk en beroemd, was het antwoord van een van de meisjes. Een lief en naïef antwoord van een kind van een jaar of acht. Op die leeftijd mag je nog over alles dromen, maar wij weten wel beter.

Een een oud spreekwoord zegt: Verstand komt met de jaren.

Ik ben er wel van overtuigd dat we een leven lang groeien in denken en doen, maar wat mij betreft blijft het de vraag of verstand altijd met de jaren komt. Wat denk jij?



Doordenker:

Zelfs een wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.


De keuken, een paradijsje met glanzende pannen


In de Spotlight:

Dit jaar 2019 is uitgeroepen tot het Jaar van Rembrandt. Ter gelegenheid van de 350ste sterfdag van de meester zijn er verschillende tentoonstellingen te zien.


Het Rijksmuseum presenteert t/m 10 juni 2019 voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie.

De multimediatour in het Rijksmuseum biedt ook de mogelijkheid om het monumentale pand, werk van architect Pierre Cuypers nader te leren kennen.


Met de tentoonstelling Rembrandt’s Social Network gaat alle aandacht uit naar Rembrandts relaties en de rol die zij speelden in zijn leven en werk. Want de grote kunstenaar was bepaald geen eenzaam genie.
Het is heel bijzonder om de werkplaats van meester-schilder Rembrandt e zien.


Het Mauritshuis bezit een van de grootste belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld. Alle 18 werken van de meester-schilder van de Gouden Eeuw zijn te zien in de monumentale ambiance van het Mauritshuis t/m 15 september 2019.





Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

Ik waardeer het als je een reactie achterlaat en delen met je vrienden mag ook.

9 opmerkingen:

  1. Dus laat ik graag een reactie achter.want je hebt een prachtig blog dat ik wat laat ontdekt heb!
    Groet van Walter uit Gouda.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zeggen meneer F. en ik zo vaak tegen elkaar. "Ons land heeft veel te bieden."
    Wij hebben veel gereisd en gezien, maar trekken ook regelmatig met groot plezier door ons eigen land. Haarzuilens, die hal alleen al, ik kon er geen genoeg van krijgen. Ik ben fan van Cuypers dus dat was zo gek niet. In Alkmaar hebben we een prachtige kerk van zijn hand. Je blog weer met plezier gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Precies we vergeten ons eigen landje, enige puntje is dat het weer niet altijd meespeelt. Maar goed ik hou van de seizoenen.
    Goeie tip van het Mauritshuis moet ik weer eens heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben ook lang geleden in Haarzuilens geweest, maar kan me niet meer herinneren dat de kamers ingericht waren en dat je ze mocht bekijken.Alleen de hal beneden geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk zeg.....kasteel de Haar is hier om de hoek 🙃!....fijne week liefs Ria 💛🌞🐣🐥🐰🌼💛

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een prachtige plek hoor dat kasteel, lijkt me wel leuk om daar eens te logereen een paar dagen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haarzuilens, ik heb het al verschillende malen bezocht. Het ligt niet zo ver bij ons vandaan. En je hebt helemaal gelijk hoor, Nederland heeft ontzettend veel moois te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lang geleden dat ik Kasteel De Haar zag, maar leuk om de foto's te zien. Ik zet het op mijn lijstje om weer eens te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Elly,

    ja... ik ben een uilskuiken!
    Mijn moeder heette namelijk UHL, ze was een echte wijze uil.

    Ik hou, vooral in deze tijd enorm veel van de kleur geel.
    Die mietert de winter er uit! Dus... bedankt voor de tulpen foto's...

    Prettig weekend, Marlou

    BeantwoordenVerwijderen