zondag 16 juni 2019

323 Diep


Er zat nogal wat grijs in de week en als het weer zo wisselvallig blijft dan zou het volgende week, weleens de kortste langste dag ooit kunnen worden. Of het weer moet echt omslaan en zomers worden. Ach we mogen niet klagen, want van klagen wordt je lelijk en de natuur heeft veel water nodig. Het tekort moet worden aangevuld en dat is niet alleen in ons belang.


Water is nodig voor mens en dier


Het is Vaderdag en natuurlijk dacht ik vanmorgen bij het opstaan aan mijn vader, die ik al ruim 13 jaar mis, de ene keer wat meer dan de andere keer, maar toch mis ik hem. Mijn vader was een man met een warm hart en zat vol humor, ook als het slecht met hem ging. Hij was de eerste man in mijn leven. Van hem heb ik heel erg veel geleerd en daar pluk ik heden ten dagen nog steeds de vruchten van.

Hoe belangrijk een goede vader en een warm nest voor een kind is, dat werd deze week nog eens extra bevestigd.


Na dat gat, de Atlantische Oceaan


Deze week voor het laatst foto’s van Madeira, niet omdat ik niet meer foto’s heb, maar omdat de tijd verder gaat en ik inmiddels alweer wat nieuwe avonturen heb beleefd.

Het eiland Madeira heeft een diep spoor van herinneringen nagelaten, wel zo diep als te zien is op die allereerste foto van deze editie. Maar dat hadden jullie inmiddels wel begrepen denk ik. Op die eerste foto zie je als je goed kijkt, op de vruchtbare grond onderaan langs de kust de plantages met o.a. druiven, te voet onbereikbaar en dus gaat daar een kabelbaantje naartoe. Ik vond het opmerkelijk tuinieren, maar op Madeira is dat geen zeldzaamheid.


Het vissersplaasje Câmara de Lobos


Deze keer laat ik jullie het kleine vissersplaatsje zien met de wel klinkende naam: Câmara de Lobos waar ik een klein kerkje zag met een prachtig beschilderd, houten plafond. Ook de hoogvlakte in het binnenland van Madeira is bijzonder indrukwekkend, koeien, stieren en kalfjes leiden daar een zorgeloos en rustig leven. En natuurlijk mag de schitterende Engelse tuin: Palheiro Gardens (klik) die ik bezocht ook niet ontbreken, want juist in de maand mei staat alles er weelderig en kleurig bij.


Het kerkje van Câmara de Lobos


Ik zag deze week een prachtige film van de maker/regisseur Dexter Fletcher (klik) die je kunt kennen van de film Bohemian Rapsody, een prachtige en ontroerende film over de rockband Queen en het leven van Eddy Mercury.

De laatste film van Dexter Fletcher is gebaseerd op het leven van de Britse zanger en pianist Elton John. De film Rocketman (klik voorde trailer) is aangrijpend en treft je recht in het hart. De liefdeloze opvoeding van de kleine Reginald Kenneth Dwight is zo bijzonder mooi verfilmd, dat het je al aan het begin van de film naar de strot grijpt. 

Hoe belangrijk de rol van een vader is in het leven van een kind werd wel heel helder neergezet


Wolken komen samen op de hoogvlakten van Madeira

.
De film is prachtig gecast en daardoor vergeet je bijna dat het niet Elton John is waar je naar kijkt, de rol is zeer treffend neergezet door acteur Taron Egerton (klik), die wat mij betreft een Oscar verdient. Succes is bepaald geen garantie voor een waardevol leven, dat maakt de film Rocketman ook zeer duidelijk. Dat roem en geld niet gelukkig maakt is volkomen helder, het gebruik van drank en drugs is een gevolg en uiteindelijk leidt dat tot eenzaamheid in hoofdletters en meer nog...

De film bleef nog lang door mijn hoofd dwalen, ook omdat het een film is over een nog in leven zijnde idool. Ik vroeg mij ook af wat Elton John van het uiteindelijke resultaat van de film vond, ik googelde en vond een veelzeggend interview met de hoofdrolspeler van de film Taron Egerton(klik)  De Madeira hoogvlakte is een paradijs voor runderen


Vorige week zondag zag ik een nieuw programma bij NPO2: YES ik ben! Een filosofisch reisprogramma met Stine Jensen las ik in de aankondiging, een programma over de kracht en keerzijde van positief denken. 

In die eerste aflevering bracht Stine Jensen een bezoek aan het congres 365 dagen succesvol. De mannen van 365 dagen succesvol, David en Arjan schrijven elke week op zaterdag een positieve column in het AD en dat lees ik altijd met veel plezier en dus keek ik naar YES ik ben! Een boeiend programma, dat ik een paar dagen later nog eens terugkeek. Ik ben ook benieuwd naar de tweede aflevering vanavond. Hoewel ikzelf niet per se op zoek ben naar een betere versie van mijzelf, ik ben wel goed zo.

Ik hoorde in dat programma een mooie doordenker, voetbalcoach Vera Pauw zegt daarin: “Je kunt alleen succes hebben als je lef hebt om te falen.”


Een prachtige plek, te groot voor een middag


In gedachten hoorde ik mijn vader zeggen: “Als je iets wil, dan kun je het!”, met dat motto ben ik opgegroeid, zo stimuleerden mijn ouders mij. Het is zo’n beetje zoals Pippi Langkous het ook zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.”


De Palheiro Gardens zijn in de maand mei volledig op kleur


Veel mensen worstelen met een negatief zelfbeeld. Dat wordt ook gevoed door de maatschappij die gericht is op meer, meer, meer en beter en nog beter presteren. Maar dat kan niet iedereen, het is onmogelijk om allemaal het hoogste te bereiken en dan ook nog gelukkig te zijn. Alles draait om zin geven aan je leven en voor de een is dat simpeler dan voor de ander.

Zoals Stine aan het eind zegt in het programma: “Juist het falen is wat ons verbindt.”


Een aantal rozen in de Palheiro Gardens


Het gemiddelde inkomen van de inwoners op Madeira is 500 euro en dat is bepaald geen vetpot. Je ziet dan ook bij de eenvoudige huisjes dat groente en fruit zelf wordt gekweekt. Toch zie je dat mensen tevreden zijn en trots.

Wij zijn wellicht vergeten hoe puur het leven kan zijn, door alles wat wij bezitten?


De kracht van water is sterker dan de mens


Op een van onze mooie tochten op het eiland zag ik haar staan, een klein vrouwtje en al aardig op leeftijd met haar twee werphengels. 

Ze stond te vissen en probeerde een maaltje vis te vangen. Terwijl ik een foto maakte had ze beet, ze kwam net boven het muurtje uit en dus was het nog een hele toer om de vangst binnen te halen. De vis spartelde zo wild, dat haar vissnoer helemaal in de knoop raakte. Zij sprak alleen Portugees en ik niet, maar met een helpend handje spreek je elkaars taal. 

Dankbaar omdat ik haar even hielp de vis te pakken, poseerde ze trots met haar vis(je) voor mij. Kijk haar maar eens stralen van oor tot oor.


Mijn vriendin op Madeira


Geld en bezit maakt de mens niet gelukkiger, dat is louter klatergoud. Het gaat er niet om wat je bezit en het gaat al helemaal niet om ikke, ikke, ikke... Maar waar het wel omgaat is hoe we met elkaar omgaan, hoe we samenleven en in het leven staan.


Worstel jij met een negatief zelfbeeld?


Doordenker:

Stel niet uit, de tijd van je leven is nu.


Sta soms eens even stil en geniet


In het Spotlight:


Het Theaterfestival De Parade (klik) trekt weer door het land en van 21 t/m 30 juni 2019 staan de tenten weer in Rotterdam. Elk jaar een heerlijk festival voor oude en jong. De programma’s staan al online en de keuze is reuze. Het plannen kan dus nu al beginnen, daarmee voorkom je keuzestress.
Leuke tip voor diegene die nog een leuke vakantiebaan zoekt, er zijn nog vacatures.


North Sea Round Town is een randonderdeel van het North Sea Jazz Festival dat van 27 juni t/m 14 juli 2019 neerstrijkt in Rotterdam met het beste dat de stad te bieden heeft aan jazz, blues. Soul. Funk, hiphop, pop en improvisatie. Te zien op onverwachtse plekken, pop-up’s en jazz-podia in de stad.


Op zondag 30 juni 2019 om 14.00 start er een uniek festival met souldiva Shirma Rouse tezamen met de Codarts Big Band en vertellers Mike Boddé en John Buysman. Dit concert is onderdeel van de historische jazzroute “Van Pschorr tot Bird” die een tussenstop maakt bij het festival met een eerbetoon aan de vooroorlogse Schiedamse Dijk, bekend om zijn jazz en dames van lichte zeden.

Hoogtepunt van het festival om 20.00 uur is het Sinfonia Maritiem Concert o.l.v. Conrad van Alphen. Sinfonia Rotterdam brengt op energieke wijze een spetterend programma van opera, naar soul, naar wereldmuziek en terug. Het wordt een spektakel dat zijn weerga niet kent op een echt Rotterdamse plek met de mooiste skyline van de stad aan Plein 1940 en de Leuvehaven.

Geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Elly Embregts
©Happy Earl Grey

Ik waardeer het als je een reactie achterlaat en delen met je vrienden mag ook.

6 opmerkingen:

 1. Fantastisch de mevrouw en haar vis. De jeugd die bij mij in de buurt aan vissen doet heeft beter materiaal.
  Die hebben geen idee van hun luxe.Het is ze niet kwalijk te nemen, opgegroeid in een rijk land.
  Zij doet me ook denken aan de vrouw die met een flinke vis op een houten bord op haar hoofd een piepkleine lokale markt ergens in Portugal aandeed. De vis ging op een handweegschaal en werd geruild voor een schaar. Dit speelde zich af ver voor het digitale tijdperk. Een tafereel om nooit te vergeten.
  Genoten van je foto's. En met de spreuk ben ik het meer dan eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig, die foto van vrouw met vis! Mooie foto's ook weer van Madeira!
  Ik heb het programma Yes ik ben! niet gezien, het klinkt interessant. Negatief zelfbeeld, jeetje, er zijn altijd wel verbeterpunten. En soms loop je tegen iets aan dat raakt aan een oude pijn van vroeger. Dat zijn belangrijke momenten, vind ik, want het geeft je de gelegenheid om die pijn te helen. En zo worden we steeds wijzer... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zagen de film Bohemian Rapsody, prachtig vonden we hem. Leuk die foto's van dat vissende vrouwtje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Elly,

  wat een prachtig blog...
  teveel om in één keer te lezen.
  Maar ik pik er even het tv programma van Stine Jensen uit.
  Dank voor de tip... dat is echt iets voor mij!

  groetjes van Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 5. saai kan je het weer niet noemen alleszins, er is voor elk wat, zon en regen :-)
  al die mooie foto's! t is genieten
  een negatief zelfbeeld, ja daar kan ik al eens last van hebben, al betert dat met ouder worden en heb ik leren 'foert' zeggen, t is wat het is

  BeantwoordenVerwijderen