maandag 13 juni 2016

181 Zeebenen


Met de Rotterdam vertrok ik uit Rotterdam en aan de kade staan ergens bekenden


Zeebenen

Met mijn hoofd in de wolken en de zee nog in mijn benen ben ik thuisgekomen met ruim 700 honderd foto’s op mijn camera. De reis die ik al jaren op mijn verlanglijstje had staan heb ik alweer de rug en ik kan volmondig zeggen, het was een droomreis.

Het was prachtig weer die zaterdag van mijn vertrek en toen ik de hal van de Cruiseterminal betrad moest ik denken aan al die gelukszoekers die jaren vlak na de WOII naar de andere kant van de wereld van de wereld vertrokken. Mijn vader had ook die wens, maar mijn moeder voelde daar niets voor en dus bleven wij in Holland.

Op de kade werd het steeds drukker, op het Landverhuizersplein dat vernoemd is naar die gelukszoekers van toen, stonden ook verschillende uitzwaaiers voor mij. Daar had ik thuis al op gerekend, met mijn rode boerenzakdoek stond ik op het dek te zwaaien naar de miniaturen op de kade. Waar mijn uitzwaaiers stonden kon ik niet ontdekken, maar mijn rode zakdoek werd wel gezien.


Het schip verkennen


Ik was niet de enige die gezien wilde worden, toen we in de buurt van Brielle kwamen, kwam er een levensgrote geuzenvlag tevoorschijn en ter hoogte van Maassluis zag ik de vlag van Maassluis tevoorschijn komen tot aan het laatste puntje van de pier van Hoek van Holland stonden uitzwaaiers. Geweldig om te zien en bijzonder om dat mee te maken.

Eenmaal op zee werd het tijd om mijn hut op te zoeken, uit te pakken en op onderzoek uit te gaan. Ik had gekozen voor een hut met een raam, twee patrijspoorten met uitzicht op zee, zodat ik de zon aan de horizon ook in de nacht kon zien als we het hoge noorden hadden bereikt.

De Rotterdam van de Holland America Line telt negen etages voor de passagiers, op de negende etage aan de achterkant van het schip, het Kraaiennest, Crow’s Nest is een prachtige ruimte met heerlijke stoelen en een prachtig uitzicht over zee. In de avond is daar de B.B. King’s Blues Club en kunt je er aan de bar hangen of dansen op de muziek van de gelijknamige band. Je kunt op deze etage ook het dek op en buiten genieten van het uitzicht.


Rechtsboven de patrijspoort om 11.45 uur s'avonds 


Op de achtste etage het Lido-dek, een binnen- en een buitenzwembad compleet met whirlpool, terras met ligstoelen en barretjes waar je aan de ene kant een New York pizza kunt bestellen en aan de andere kant een hotdog of een hamburger. Tussen de beide zwembaden de Lidomarket waar je dagelijks kunt ontbijten, lunchen en dineren. Het buffet is zo uitgebreid dat ik nog niet de helft van wat er wordt geboden heb kunnen proeven. Op deze etage is ook de schoonheidssalon, de Greenhouse Spa en de fitnesruimte compleet met loopbanden, hometrainers e.d.

Vanaf ons vertrek zouden we een nacht en een dag op zee zitten alvorens we Noorwegen in zicht kregen en eigenlijk dacht ik dat het een hele lange saaie dag zou zijn. Maar het tegendeel was waar, die zeedag was zo om.


Rechts 4.20 uur de fjorden van Noorwegen, linksboven 4.30 uur de zonsopgang


Dagelijks lag de brochure “Today on Location” klaar met het volledige programma van de hele dag. Na het ontbijt op die eerste “zeedag” dronk ik mijn koffie op het Lidodek in het zonnetje en bezocht ik om 10.00 uur in het theater een presentatie over Noorwegen met nuttige informatie voor de komende dagen. Daarna even tijd voor een pauze, toen het lunchbuffet en tijd om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens de maaltijd. Na de lunch besloot ik mee te gaan met de rondleiding over het schip, wat een openbaring was dat, er was nog veel meer dan ik had verwacht, te veel voor een reis van een week.

Die avond besloot ik te gaan eten in La Fontaine, een redelijk chique restaurant in een enigszins klassieke omgeving aan de voorkant van het schip met uitzicht over zee, het restaurant telt twee etages. Er werd geheel in stijl aan tafel bedient, elke avond een drie gangen keuzemenu en op de twee gala-avonden werd er een vier gangen keuzemenu geserveerd. Heerlijke gerechten, prachtig opgemaakt, een streling voor het oog en delicaat van smaak. Mijn tafelgenoten wisselden dagelijks, wat leuk was omdat ik zo met verschillende mensen kennismaakte.


We varen richting Eidfjord


De tweede nacht zag ik door mijn patrijspoort de heldere nacht met de oranje horizon, wat een prachtige ervaring.

Na twee nachten bereikten we s’ morgens om vijf uur de Noorse Fjorden, ik had de wekker op vier uur gezet, klaarwakker sprong ik verwachtingsvol onder de douche. Deze zonsopgang liet ik niet aan mij voorbijgaan. Op het dek waren nog meer vroege vogels, die net zo gek als ik ademloos de zonsopgang en de fjorden aanschouwden. Ik werd er emotioneel van, hier had ik al zolang van gedroomd en het was nog veel mooier dan ik had durven dromen.


Het is windstil en het beloofd een prachtige dag te worden


De foto’s laten er veel van zien, maar het zelf ervaren was nog vele malen mooier.

Om zeven uur meerden wij aan in Eidfjord, een prachtig klein dorpje aan de voet gigantische fjorden. Mijn maag begon te knorren, ik was al drie uur op en ik besloot eerst het ontbijtbuffet op te zoeken, alvorens ik aan mijn eerste Noorse ochtendwandeling begon. De lucht was stralend blauw en het beloofde een mooie dag te worden.


Spiegelglad water en adembenemende beelden


Noorwegen is een prachtig en een goed georganiseerd land, op elke plaats waar we van boord gingen was een toeristen-infopunt, waar je alle informatie kon krijgen voor o.a. een wandelingen en excursies. Er worden gratis kaartjes met wandelingen verstrekt die duidelijk en overzichtelijk zijn.


In Eidfjord gaan we aan wal


Zoals ik van tevoren al van plan was maakte ik geen gebruik van excursies, ik trok mijn wandelschoenen aan en liep in de omgeving een mooie wandeling. Dat is een goed besluit gebleken waarover ik jullie in een volgend blog meer zal vertellen en laten zien.

Ik heb al wat foto’s uitgezocht, maar de keus is moeilijk en dus is het ook onmogelijk om jullie mijn avontuur in een keer te vertellen en te laten zien. Maar misschien is dat juist wel leuk, in elk geval heb ik met dit verhaal een begin gemaakt.

Waar zag jij ooit een mooie zonsopgang?Doordenker:

Be still like a mountain and flow like a great river.


Start van een onvergetelijke wandeling


In het Spotlight:


Als je nog nooit een cruiseschip hebt zien vertrekken of daar nooit genoeg van krijgt, net zoals ik, dan is de cruisekalender een uitkomst. Daarin kun je precies zien wanneer en welke schepen er in Rotterdam aanmeren en vertrekken. Ga dat eens zien en maak er bij mooi weer een gezellig uitje van, pak een terrasje of neem een mand met broodjes mee en picknick gewoon gezellig aan de kade. De bootjes varen er af en aan, aan de Maas is immers altijd wel iets te beleven.


Een leuk uitje voor het hele gezin zijn de Zomerzondagen in het park bij de Euromast. In de maand juni kun elke zondag van 14.00 – 18.00 uur genieten van zomerse muziek, ludiek theater en kinderactiviteiten. Kijk voor alle bijzonderheden op de site.


Het leukste evenement in de zomer als je van muziek, theater, dans en mime houdt is toch wel de Parade. In Rotterdam start het hele het hele circus op 23 juni tot en met 3 juli in het Museumpark. Daarna vertrekt het naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Kijk op de site voor de programmering.


Eidfjord


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

12 opmerkingen:

 1. wat een prachtige blog, zoals je al zelf zegt de foto's zijn geweldig maar het zelf ervaren is nog vele malen mooier en daar kan ik mij wel iets bij voorstellen.ik heb mee genoten en kijk uit naar nog meer prachtige foto'ui Noorwegen !  lieve groet, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk Elly..ik zit helemaal mee te genieten!! Vul hier nog maar menig blogje mee...mij hoor je niet klagen ;) Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat geweldig allemaal. Ik heb heerlijk meegenoten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. super Elly, wat een prachtige land, die foto's met die bloemen, schitterend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb je verhaal en foto's ademloos bekeken en gelezen en er heel erg van genoten. Ik heb al heel veel mooie zonsopgangen gezien omdat ik nogal een vroege vogel ben, maar een zonsopgang in het hoge noorden zou ik ook nog wel eens willen zien. Ben benieuwd naar je vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Per cruise reizen leek mij tot nu toe nooit iets, maar je verhaal is zo aanstekelijk en enthousiast dat ik toch een beetje begin bij te draaien. En wat zijn je foto's mooi!!! Echt geweldig...ik heb dan ook erg van je post genoten. Ik kijk al uit naar het vervolg!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wil best meer over je reis lezen. Ben verbaast dat je al terug bent. De foto's zijn super mooi. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb genoten van je verhaal en foto's- voor mij een soort herhaling. Wij zijn echt van plan nog een keer met de auto te gaan. Ik zou best een keer nog meer foto's willen zien. Je hebt er ook voor. Bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijke reis heb je gemaakt, deze staat ook nog op mijn verlanglijstje.
  Ik ben met een cruiseschip naar Amerika geweest dat is 7 nachten op zee en ik heb mij geen moment verveeld.
  Geweldige foto's heb je gemaakt.
  Fijn dat we even mee mogen genieten.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heerlijk om even mee te kunnen genieten van je mooie reis. Je hebt prachtige foto's gemaakt en ik geniet helemaal mee in je verhaal. Ik hoop dat er nog veel mooie posten gaan volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh El, wat geweldig, je ging naar Noorwegen. Ik dacht altijd dat je met dit schip naar Amerika ging. Ik weet ook niet hoe ik daar bij kwam. Maar Noorwegen dus. En hoe leuk, volgende week maandag vertrekken wij ook naar Noorwegen. Alleen niet per schip met maar een bus. We maken een 10-daagse rondreis door het zuiden van Noorwegen, zeg maar het brede stuk van Noorwegen.
  Wat heb je mooie foto's gemaakt zeg. Echt prachtig. Wij hopen ook mee te maken dat de zon niet eens onder gaat daar, want tijdens de midzomernacht, volgende week dinsdag, zijn wij al in Noorwegen. Ik ben er zo benieuwd naar. Bij mij zul je dan ook foto's van Noorwegen tegen gaan komen op mijn blog, alleen vanuit een heel ander gezichtspunt. Ik ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen.
  Veel liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Was een droomreis, zo te zien. Prachtige beelden en Noorwegen zou ik ook per cruiseboot nog eens willen bezoeken. Ik heb het land samen met mijn zus al bezocht om haar dochter te bezoeken. Zij woont en werkt er.
  De mooiste zonsopgang was misschien wel in Noorwegen.
  Ben benieuwd naar het vervolg van je reis.
  Ik volg de cruisekalender van Antwerpen, a.s. vrijdag meert er hier, de Marina van Oceania cruises aan.
  Groetjes,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen