zondag 26 juni 2016

184 Uitzonderlijk


Noorse achitectuur


Uitzonderlijk

Wat een water is er gevallen de afgelopen weken. Gelukkig zit ik hier met droge voeten, maar dat kun je niet van iedereen zeggen. Wat triest als je juist deze weken vakantie hebt en je kostbare vakantiedagen zo ziet wegdrijven. Ik pleit voor een vorm van mooi weer-garantie voor werkende mensen.

Ik had meer geluk in het hoge noorden, het was daar de hele week bijzonder mooi weer en dat was wel héél uitzonderlijk.


Geiranger


Toe we in Geiranger (klik) aankwamen, moesten we aan wal gebracht worden met een tenderboot, dat zijn dezelfde boten als de reddingsboten die aan boord hangen. Het zag er spannend uit, maar het was maar een heel klein stukje varen en het water was bijna rimpelloos. Het was veel minder spannend dan dat ik had verwacht.


De wandeltocht langs de waterval in Geiranger


Toen ik in januari mijn reis boekte had ik bij het reisbureau al een mooi wandeladvies gekregen, het beste kon ik de bus naar boven pakken en dan pas gaan lopen. Ook hier was direct aan de kade een toeristeninformatiepunt en stond de Hop-on-hop-off-bus al klaar voor de rit naar het hoogste punt, alles is zo goed georganiseerd.

Wat een prachtige rit naar boven, zigzag, hoger en hoger. Op het hoogste punt stapte ik uit en maakte ik foto’s, vervolgens liep ik langs het Fjordencentrum een wandelroute vlak langs de waterval. Door de zon en het mooie weer smelten de gletsjers met als gevolg een ruige, oorverdovende waterval met op heel veel punten regenbogen. Ook deze wandeling was pittig, maar onvergetelijk mooi.


De Zeven Zusters rechts in het Geirangerfjord


In de middag vertrokken we voor een prachtige vaartocht door het Geirangerfjord (klik) . Sinds 2005 staat het Geirangerfjord op het werelderfgoed van UNESKO, er zijn diverse watervallen te zien o.a. De Zeven Zusters (klik).

Eenmaal het Geirangerfjord uit zette het schip koers naar Bergen.


In Bergen regent het 360 dagen in een jaar


De volgende morgen meerden we al vroeg aan in Bergen (klik), de op één na grootste stad in Noorwegen, hoewel de stad niet eens zo groot is als dat wij gewend zijn. De zon scheen en dat was uitzonderlijk, want in Bergen regent het 360 dagen van het jaar. Had ik maar zoveel geluk in de loterij, dacht ik toen ik de loopplank afliep. Op de kade stond een klein toeristisch treintje klaar, gratis vervoer naar het centrum, zoals overal was het hier ook weer perfect geregeld. Maar ik besloot te gaan lopen, zover was het niet.

Ook in Bergen heerste een ontspannen sfeertje, geen gehaast, geen stres en het was ook weer opvallend schoon in de stad. Wat een heerlijke haven- en vissersplaats is Bergen, ik heb er heel veel foto’s gemaakt, het zijn er te veel voor één blog dus woensdag beloof ik jullie, net als vorige week een extra, maar wel laatste Noorse-editie.


De haven van Bergen


Ik had een tip van iemand gekregen. De vismarkt moest ik zeker gaan zien en daar de garnalen proeven. En inderdaad zo lekker en zuiver van smaak heb ik ze nog nooit geproefd, ze worden direct uit de zee gekookt in zeewater. Heerlijk!

In Bergen is heel veel te zien, er zijn diverse musea en het is de geboorteplaats van Edvard Grieg (klik) de bekende Noorse componist van o.a. de Peer Gynt suites. De kern van Bergen is de Bryggen, het middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum dat op de UNESCO- werelderfgoedlijst staat, maar daarover woensdag meer.

Ik vond sommige straatjes van Bergen bijna iets weg hebben van Disneyland, de kleuren waren sprookjesachtig. Hoewel ik besef dat de zon daar ook een belangrijke bijdrage aan leverde, in de regen zal het er heel anders uitzien.


De vismarkt in Bergen


Hoewel ik Noorwegen heel relaxed, ontspannen, mooi en schoon vindt en de lange dagen in de zomer fantastisch zijn, zou ik er niet graag willen wonen. Want om de winter in donkere dagen door te brengen lijkt mij nogal een opgave. Wellicht ben je daaraan gewent als je er bent opgegroeid, maar ik zou daar somber van worden.

In Nederland worden de zomers steeds natter, warmer en onstuimiger. Maar als ik moest kiezen tussen het schone Noorwegen en het hectische Holland, dan koos ik toch voor mijn eigen kleine, volle en altijd drukke landje. Misschien ook wel omdat ik er geboren ben, daar liggen mijn roots. 

In welk land zou jij kunnen aarden?


Doordenker:

Alles heeft zijn schoonheid, het is maar hoe je haar bekijkt.


Bergen of Disneyland


In het Spotlight:

He festival seizoen is duidelijk begonnen, er is zoveel te zien en te doen. Het is bijna ondoenlijk om een keuze te maken.

Hier een kleine selectie:


Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's maakte je. Ze doen me wegdromen. Een reis naar Noorwegen staat nog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik blijf het herhalen, heel mooie foto's van Noorwegen. Je hebt gelijk, ik zou er ook niet kunnen wonen. We waren er in november en er lag al sneeuw. Rond 16 uur was het donker. Maar ik wil wel nog eens teruggaan. We blijven in België wonen.
  Fijne week,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's, ook wij waren daar jaren geleden met de caravan, een hele onderneming
  om vanuit de Geirangerfjord weer omhoog te gaan, maar onvergetelijk. Overigens, ook ik zou
  er niet graag willen wonen, zelfs niet in de zomer.
  Veel nageniet plezier gewenst.
  Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's en verhalen, weer genieten! Nog maar 1....ik wil het ooit eens in het echt gaan zien, ben na jouw blogs nog enthousiaster geworden. Maar mooi weer is wel heen fijn op zo'n trip. Wandelen in de regen is toch een stuk minder leuk.Ik woon graag in Nederland maar een beetje minder lange koude periode zou ik wel heel fijn vinden. Dus misschien dat we ooit, als we niet meer werken, in de winter de zon op gaan zoeken. Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even een wegdroom momentje!
  Wat een mooie foto's weer, ik wilde dat ik er bij was geweest toen je ze nam.
  Wat een prachtig land.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen