zondag 19 juni 2016

182 Horizon


De kleuren van Noorwegen 


Horizon

Vakantie is leuk, maar als je de koffer thuis weer uitpakt lijkt het erop alsof er veel meer in zit, dan toen je vertrok. Maar gelukkig ligt alles inmiddels weer keurig gewassen in de kast. Er was geen sprake van zomerweer deze week, maar dat kwam mij eigenlijk ook wel van goed van pas.

Ik kwam met ruim 700 foto’s thuis na mijn cruisevakantie en die moesten worden uitgezocht. Ik bekeek alle foto’s kritisch en stuk voor stuk, van de dubbele gooide ik de minst mooie weg. Daarna moest ik een keuze maken om een mooi fotoboek samen te stellen en ik herbeleefde de prachtige reis steeds opnieuw.


Natuurschoon, rust en harmonie


Na die eerste dag op zee was ik al heel vroeg opgestaan voor de prachtige fjorden en de zonsopgang. We meerden in Eidfjord (klik) om een uur of zeven aan. En alvorens ik de wandelschoenen aantrok, besloot ik eerst even een stevig ontbijtje te nuttigen. Eenmaal aan wal zette ik mijn eerste stappen op Noorsgrondgebied. Het was mijn eerste bezoek aan Noorwegen.

Het plaatsje Eidfjord bevindt zich in het Hardangerdistrict. De plaatselijke waterval, de Vøringsfossen is met zijn vrije val van 145 meter, op een hoogte van 182 meter, een van de hoogste watervallen van Europa.

Ik maakte een wandeling langs het ruig stromende water, waarin een de Noorse zalm wordt gevangen. Langs de berm kleurige bloemen met o.a. Lupine in roze en blauw. Een van de eerste dingen die mij opviel, was de geur van Noorwegen, zo zuiver had ik het al heel lang niet ervaren en samen met het geluid van snelstromend water maakte dat mijn wandeling onvergetelijk mooi.

Het gevoel van vrijheid


Tijdens de wandeling kwam ik gestapelde stenen tegen. Waar dienen die stenen voor? Is het een oud Noors gebruik of stonden die wonderlijk gestapelde stenen er voor toeristen. Ik kwam er daar niet achter, maar thuis zocht ik het op en vond iets over Steenmannetjes (klik). De gestapelde stenen komen in de hele wereld voor, maar in Scandinavië worden ze al eeuwenlang voor navigatie gebruikt. Maar ik kan mij niet voorstellen dat ze daar nu nog voor dienen, want navigatiesystemen zien er tegenwoordig heel anders uit.

Ik besef ineens dat reizen tegenwoordig wel een diepere dimensie heeft gekregen, alles waar je tijdens je reis vraagtekens bij zet, kun je terug te vinden op Wikipedia.


Het groene plateau


Noorwegen is een goed georganiseerd land en al tijdens mijn eerste wandeling kwam ik tot mijn grote verbazing, midden in het bos langs dat snelstromende water, toiletten tegen en ook een apart toilet voor gehandicapten. Keurig schoon en nergens graffiti of afval, zoals dat bij ons vaak is, te bekennen. Ik liep verder en kwam na een stevige wandeling bij een groot meer met een hut langs het water, waarin een stoeltje stond. Het was een hut voor vissers compleet met een vuurplaats waar je vis kon roken.

Ik vond het een droomplek en ook hier voor die hut, stapelstenen. Ik nam plaats op het stoeltje en keek ademloos naar die prachtige plek. Dichter bij mijn gevoel van vrijheid kon ik niet komen, hier had ik van gedroomd. De foto’s zijn prachtig geworden, maar het gevoel van dat moment kan ik niet beter omschrijven dan volkomen Zen.


Her en der kleine houten huisjes


Na het meer ging de weg zigzag omhoog, een behoorlijke klim door bossen die eeuwig zingen en die samen met het geluid van water, harmonieuze klanken ten gehore brengen. Het was warm in het Noorse-zomerzonnetje, het was zonder meer genieten.

De weg ging hoger en hoger en onderweg zag ik oer koeien, die net als ik heerlijk genoten van de vrije natuur. En verder ging de weg omhoog en uiteindelijk kwam ik terecht in paradijselijk groene velden. Op dat heldergroene plateau met her en der kleine houten huisjes, een Scandinavisch tafereeltje. Het was maandag en ook hier is het dan blijkbaar wasdag. Er heerste rust en harmonie.


Scandinavisch tafereeltje


Op een gegeven moment zag ik vanaf een mooi uitkijkpunt, het schip aan de kade liggen. Fantastisch om te zien hoe hoog ik inmiddels was geklommen, maar ik moest ook nog terug en op tijd bij het schip zijn.

Naar beneden ging vrij rap, hoewel het pad behoorlijk smal en stijl was. Ik was trots op mezelf, ik had mijn eerste wandeling volbracht en eenmaal weer aan boord, gingen de wandelschoenen weer uit en zocht ik een luie stoel achter op het dek in het zonnetje. Even rust, dat had ik wel verdient na al die natuurschoon. Wat een luxe!


Oer-koeien


Tijdens het diner ontmoette ik medereizigers die excursies hadden gemaakt en het grootste deel van de dag in de bus hadden gezeten. Ook zij hadden genoten, maar ik was heel erg blij dat ik daar niet aan had deelgenomen en mijn eigen weg was gegaan. Dat gevoel van intense vrijheid gaf mij zoveel kracht en energie, daar was ik voor gekomen en die ervaring neemt niemand mij meer af.

Natuurlijk begrijp ik de Cruisemaatschappijen, zij willen graag kostbare excursies verkopen. Maar het is heel goed te doen om zelf iets te ondernemen. In elke haven is een infopunt voor toeristen, waar wandelkaarten (veelal gratis) te verkrijgen zijn. Bovendien bieden plaatselijke ondernemers aan de kade verschillende mogelijkheden voor excursies, ook zijn er vaak hop on hop off bussen.


Eidfjord


Het Cruisevirus heeft mij te pakken, het is zo’n heerlijk ontspannen manier van reizen. Het is pure verwennerij, luilekkerland op zee en ik kan het met geen enkele andere manier van reizen vergelijken.

Ik ben nog niet door mijn foto’s en verhalen heen en dus zal ik volgende week weer een deel van mijn Noorse ervaring met jullie delen. Maar ik heb al begrepen dat jullie dat geen probleem vinden.


Waar heb jij intense vrijheid ervaren?Doordenker:

Stilte is een bron van kracht en de sleutel tot jezelf.


Een hele klim


In het Spotlight:


Op 21 juni openen de culturele instellingen in het centrum van Spijkenisse hun deuren Van 20.00 uur – 02.00 uur zijn er voorstellingen op het gebied van dans, zang, muziek, literatuur en theater. Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken en om 23.45 uur is er een afterparty met livemuziek en een dj in de Boekenberg.


Het leukste evenement in de zomer als je van muziek, theater, dans en mime houdt is toch wel de Parade. In Rotterdam start het hele het hele circus op 23 juni tot en met 3 juli in het Museumpark. Daarna vertrekt het naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Kijk op de site voor de programmering.


Een vrij toegankelijk evenement waarbij eens lekker uit je dak kunt gaan is Rotterdam Zingt dat dit jaar op 16 juli staat gepland. Zing jij dit jaar mee op het Grotekerkplein in Rotterdam? Noteer de datum in je agenda, zodat je het niet kunt vergeten, want zingen is gezond.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

6 opmerkingen:

 1. Ooooo ik ben gewoon jaloers, wat een mooie reis!
  Zo stel ik mij Noorwegen altijd voor, ongerepte natuur en de vrijheid om heerlijk rond te trekken van hut naar hut.
  Maar voorlopig ervaar ik mijn vrijheid op Ameland.
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt al een mooie selectie gemaakt van je foto's.
  Noorwegen heeft op mij ook een speciale indruk gemaakt.
  En om op uw vraag te antwoorden : Intense vrijheid heb ik daar ervaren.
  Fijne week,
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oooh zo geweldig! Wat een schitterend landschap.... (en dito foto's)! Ik heb dat gevoel pas geleden in Schotland ervaren :-). Groetjes, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat maakte je een mooie reis. En mooie foto's. Een plezier het te lezen en te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's van je mooie reis. Ik zou er graag nog eens naar terug willen, de rust, de ruige natuur en inderdaad de zuivere lucht. En de mensen die zo goed van vertrouwen zijn. Hoe vaak we daar niet op een camping hebben gestaan en dat je gewoon het geld voor de overnachting in een envelopje deed en in een brievenbus stopte. Bedankt voor je schitternede foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb genoten van je post, wat een mooie foto's heb je gemaakt. Ik ben er nog nooit geweest en ik geniet zo een beetje met je mee. Wat goed dat je zelfstandig op pad bent gegaan en niet met de excursies mee. Kan niet wachten tot je volgende post:) Lieve groetjes

  BeantwoordenVerwijderen