donderdag 30 juni 2016

185 Natuurlijk


Hout en handwerk


Natuurlijk

Aan alles komt een einde en dat was natuurlijk ook aan mijn prachtige reis naar Noorwegen. Vergeten doe ik deze vakantie zeker niet, het was een droom die uitkwam. Ik heb er al veel foto’s van laten zien en al een drietal blogs over geschreven. Maar zoals ik al eerder schreef aan alles komt een eind en dus deze keer voor de allerlaatste keer een Noorwegen- editie.

In Bergen waar het dus 360 dagen van het jaar regent, scheen de zon al vroeg hoog aan de hemel. Wandelend langs de kade naar het centrum kwam ik al snel uit bij de Bryggen (klik), het middeleeuwse bestuurs- en handelscentrum dat op de UNESCO- werelderfgoedlijst staat.


De Bryggen in Bergen


Mijn eerste indruk was dat het mij enigszins aan Volendam deed denken, hoewel het volledig anders was en totaal niet Hollands oogden.

De lange rij houten huisjes in prachtige kleuren hadden iets dromerigs. In de pandjes restaurantjes met terrasjes ervoor en winkeltjes met prachtig Noors handwerk en natuurlijk ook souvenirs. Maar de grootste verrassing waren de enigszins verborgen straatjes met winkeltjes, ateliers, galeries en zilversmederijen, die gehuisvest waren in geheel uit hout opgetrokken pandjes.


Wonderlijke panden


Het overgebleven groothandelsgebeuren van Noorwegen in de Middeleeuwen had iets krakkemikkigs, iets fragiels, alsof het bij hard niesen zou instorten. Maar wat was het prachtig, een mooiere locatie voor het maken van foto’s had ik niet kunnen bedenken. Ik heb er nog lange tijd rondgelopen.

Maar ik kwam ook tot een schokkende conclusie die ik jullie toch in vertrouwen wil vertellen. Ik kwam door de geur van al dat hout en de aanblik van al die prachtige breisels ook wel een beetje in kersstemming, hoewel de temperatuur ruim 24 graden was. Toen ik bij een winkeltje met rendiervellen kwam waar een arrenslede voor de deur stond stokte mijn adem, aan de buitenmuur en ik herkende hem meteen, hing Rudolf. Zijn kop was opgezet en zijn rode neus had geen kleur meer, helaas Rudolf is niet meer en het spijt mij dat ik jullie dat nieuws moet brengen.


De Bryggen en linksboven Rudolf


Maar gelukkig heb ik de foto’s nog en de mooie herinneringen aan de Bryggen.

Bergen is een prachtige plaats, de op één na grootste plaats van Noorwegen met prachtige panden en pleinen. Wat mij aan het straatbeeld opviel, was de rust. Er is geen stres, geen gehaast, niet veel verkeer en het is voelbaar minder overbevolkt. De taal is met geen enkele mogelijkheid te verstaan, maar gek genoeg begrijp je alles wel als je het leest.

En wat mij eigenlijk ook in die andere plaatsjes was opgevallen, zijn de exclusieve winkels. Er is geen overdaad aan winkels, zoals bij ons waar je in elke plaats dezelfde ketens tegenkomt en te veel winkels met goedkope artikelen uit verre landen. In Noorwegen vind je prachtig design, heel veel handgemaakte producten en als je een kledingwinkel tegenkomt dan is dat met exclusieve kleding veelal gemaakt in Noorwegen.


Noors handwerk


De Noren zijn volgens mij een gezond en een heel sportief volkje er zijn heel veel winkels met sportkleding. Bovendien zie je er veel minder mensen met overgewicht.

Tijdens mijn vakanties neem ik altijd een kijkje in een supermarkt, omdat dat ook veel over de cultuur laat zien. Ik kwam een kleine supermarkt tegen en toen ik er binnenstapte viel mij direct op dat het assortiment in de supermarkt ook niet overdadig is zoals bij ons. Geen gangpaden vol met snoep, chips en frisdranken. Een blikje Cola kost in Noorwegen omgerekend ruim 3 euro, misschien is daar al sprake van een vorm van Suiker-Taks.

De Noren zelf zijn wat introvert, bescheiden en enigszins op zichzelf.


Prachtige uithangborden in de straatjes van Bergen


Wonderlijk genoeg ontmoette ik deze week een Noorse tweeling, Julie en Andreas Rokseth (klik). Ze wonen in Rotterdam en studeren Volksmuziek aan het conservatorium in Rotterdam. Zij traden bij ons in het theater op tijdens De Nacht van de Kunst. Prachtige muziek en een wonderlijke combinatie van muziekinstrumenten, harp en bandoneon. Twee jonge bescheiden mensen, die enigszins verlegen de complimenten over hun muziek incasseerden.

Zij bevestigden mijn beeld van de Noren, die bescheidenheid was ik ook in Noorwegen tegengekomen.


Design in de winkels


De eindeloos mooie natuur in Noorwegen heeft zijn uitwerking, dat was mijn ervaring deze vakantie, hier adem je rust in en uit. Het is een land om van te houden en om naar terug te keren. Volgens mij hebben die Noren van nature de schoonheid en de rust in hun bloed zitten. Of komt dat misschien door die lange lichte dagen in de zomer en de lange donkere dagen in de winter. Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat het een prachtig land is en dat ik ervan genoten heb.

Wat heeft jouw voorkeur tijdens je vakantie, drukte en hectiek of rust en ruimte?


Doordenker:

Verloren tijd wordt nooit teruggevonden.


Een cruise is echt een verwennerij en tot in de puntjes geregeld, zelfs de mat in de lift werd elke nacht verwisseld


In het Spotlight:Op zondag 3 juli wordt op het Deliplein in Rotterdam een Vintagemarkt georganiseerd. Altijd weer een gezellige markt, zeker bij mooi weer een aanrader.


Een markt vol lekkere gezonde producten uit de regio, die zowel op het Noordplein als op de Heemraadsingel wordt georganiseerd. Appelsap uit Rhoon, sambal van de Kaap, schapensalami uit de Hoekse Waard, zuivel uit het Groene Hart, kortom een markt die je niet mag missen en er is altijd wel wat lekkers te bikken tijdens de gezellige marktmuziek.

Blijf positief, geniet van het leven en deel je geluk.

Liefs,

Happy Earl Grey

©Happy Earl Grey

5 opmerkingen:

 1. In Noorwegen ben ik nog nooit geweest, maar staat wel op mijn lijstje. Dit is alvast genieten. Deel 1 en 2 moet ik nog lezen, verheug mij er op. Voor mij de rust en ruimte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt dat mooi omschreven, ik heb daar heerlijke warme wanten gekocht en ad kant van de haven zag ik nog zeesterren zitten, vol ongeloof keek ik ernaar. Ik zou graag eens met de auto gaan. Mannes en ik hebben er warme herinneringen aan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Noorwegen staat ook op ons ooitmetvakantienaardaar-lijstje. Liefst met een Camper om het hele land te doorkruisen. Het lijkt me daar helemaal mooi en zoals jij het beschrijft allemaal redelijk ecologisch. De "wereld" zou er een voorbeeld aan moeten nemen. Maar die donkere wintermaanden die zou ik toch niet willen... ik krijg het hier al moeilijk in de winter met onze korte dagen. Dankjewel voor de fijne reportage.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat het alweer de laatste is, maar wat een mooi land is Noorwegen. En volgens mij heb je wel enorm veel geluk gehad met het weer. Ik heb genoten van je Noorwegenposten en de bijzonderheden en ik kan me helemaal voorstellen dat je even een winters gevoel kreeg:)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat je stopt met de foto's en verhalen over je mooie reis.
  Ik had nog wel meer willen zien.
  Dus moet ik zelf maar naar Noorwegen!
  Dank je wel voor al het moois wat je hebt laten zien!!!
  Groetjes Gea

  BeantwoordenVerwijderen